5x het mooiste monumentale erfgoed

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

De Peperbus, het Markiezenhof, de Gevangenpoort… Zomaar drie bekende voorbeelden van erfgoed uit de Bergse binnenstad. Maar wist je dat Bergen op Zoom véél meer monumentaal erfgoed kent? Om precies te zijn: de stad kent ruim 850 monumenten en twee door het Rijk beschermde stadsgezichten. We vroegen jullie op onze Facebook pagina naar je favorieten…

De Peperbus: de enige kerk die kleren draagt

De grote favoriet onder onze fans: de Peperbus! Niet geheel verwonderlijk, gezien de prominente plek van deze kerk in Bergen op Zoom. Officieel heet de kerk overigens Sint-Gertrudiskerk, welke stamt uit het jaar 1370. De kerk is vooral beroemd om zijn bijzondere rol tijdens de Bergse Vastenavend.

Elk jaar wordt de Peperbus in zijn kostuum gehesen; een blauwe boerenkiel, een zakdoek en natuurlijk zijn ogen, neus en mond. Tijdens de zogenoemde kindervastenavend, op maandagmiddag tijdens carnaval, voert de kerk zelfs een toneelstuk op waarbij hij al pratend de kinderen op de Grote Markt vermaakt. Een bijzonder verschijnsel! Buiten de Vastenavend om is het leuk de top van de Sint-Gertrudiskerk te beklimmen, waarna je een prachtig uitzicht hebt over Bergen op Zoom.

Gevangenpoort: ontsnappen maar…

De oudste van alle monumentale erfgoederen is de Gevangenpoort, ook wel de Lievevrouwepoort genoemd, grenzend aan de Lievevrouwestraat. Het gebouw maakt deel uit van de stadspoort van Bergen op Zoom en deed jarenlang dienst als gevangenis. Op dit moment wordt dat stukje geschiedenis op speelse wijze herhaald: sinds 2015 is er een zogenoemde escape room gevestigd in de Gevangenpooort. Een spel waarbij je zo snel mogelijk dient te ontsnappen uit het pand.

Markiezenhof: behoud van eeuwenoude glorie

Een bezoek aan Bergen op Zoom is niet compleet zonder het Markiezenhof te hebben gepasseerd. Dit laatgotische stadspaleis dateert uit 1485 en dat is nog altijd zichtbaar. Oude elementen zijn bewaard gebleven in het Markiezenhof. Het stadspaleis moest volgens de kritische bouwers waardig genoeg zijn om hoge gasten in te ontvangen, omdat Bergen op Zoom een steeds belangrijkere handelsstad werd. Hun doel? Het mooiste stadspaleis van West-Europa wegzetten. Of ze dat is gelukt laten we aan jullie, maar wij zijn in elk geval fan! Het Markiezenhof wordt momenteel nog vaak gebruikt als praktijkles voor basisscholen en het voortgezet onderwijs. Zo is er de jaarlijkse Jeugdmonumentendag, waarbij situaties uit de middeleeuwen worden nagebootst.

Stadsriool de Grebbe in Bergen op Zoom behoort tot het monumentale erfgoed van de stad
Stadsriool de Grebbe
Bezoekers staan voor monumentaal erfgoed de Gevangenpoort
Escape the Gate
Stadspaleis het Markiezenhof Bergen op Zoom is bekend monumentaal erfgoed in Bergen op Zoom
Stadspaleis Markiezenhof

De Grebbe: slenteren door riool

Klinkt niet erg aantrekkelijk, he? Toch is het leuk: slenteren door de stadsriolen van Bergen op Zoom! Momenteel is het mogelijk een rondleiding te doen in het gerestaureerde stadsriool De Grebbe. Stichting Bezichtiging Monumenten Bergen op Zoom neemt je mee in de donkere ondergrondse wereld van de stad en vertelt je alles over de 13e eeuwse watergangen. Terwijl je onder het Markiezenhof doorloopt zie je niets dan lage, oude muren om je heen, met in het midden van het pad de broodnodige rioolbuizen. Bijzonder! De wandelingen vinden elke zaterdag plaats in de periode mei tot en met oktober. Kijk op SBM-BoZ voor meer informatie.

De Draak: het oudste hotel van Nederland

Het oudste hotel van Nederland? In Bergen op Zoom natuurlijk! Hotel de Draak, om precies te zijn. Dit eeuwenoude hotel, gevestigd in een pand daterend uit het jaar 1500, heeft een prominente plek op de Grote Markt van Bergen op Zoom. Iedereen die ooit de stad bezocht, kent hotel De Draak.

Helaas heeft het hotel het er niet altijd eenvoudig vanaf gebracht; in 2013 woedde een flinke brand in het hotel, waarna het lange tijd gesloten werd voor herstel. In 2005 dreigde een dependance van het hotel, Dagmara, verloren te gaan toen er brak uitbrak in een naastgelegen chinees restaurant. De dependance kon ternauwernood worden gered, maar ook dat jaar was de brandschade aanzienlijk. Momenteel gaat het eigenaar Frans Haze goed. In 2016 mocht hij zelfs koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen in zijn hotel. Op onze Facebookpagina werd hotel De Draak onder andere getipt door Monique Steijns:

Prachtig gebouw en een super hotel met super service. Een hotel waar de klant nog echt koning is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief