75 jaar bevrijding Bergen op Zoom: herdenken en vieren van vrijheid

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

In oktober 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Bergen op Zoom werd bevrijd van bezetting door het nazi-regime. Een moment dat we niet ongemerkt voorbij laten gaan als stad. Daarom wordt er in 2019 op verschillende manieren stilgestaan en herdacht in Bergen op Zoom. Lees hier het programma.

Bezoek het Dilemma Doolhof
Tijdens een wandeling door het Dilemma Doolhof wordt de impact van de Tweede Wereldoorlog tastbaar gemaakt. Zou jij onderduikers een plek bieden? Hoe reageer je als de Duitsers binnenvallen? Ontdek wel beslissing jij zou nemen en bewandel het pad naar vrijheid. Het doolhof blijft tenminste één jaar bij de Canadese begraafplaats en is vrij toegankelijk van 8.30 uur tot zonsondergang, en in de zomer tot 21.00 uur.

Openluchtspektakel Supersum – van 17 tot en met 27 oktober
Stichting de Vierschaar voert al sinds jaar en dag indrukwekkende openluchtspektakels op in Bergen op Zoom. In het kader van 75 jaar bevrijding doen ze dat grootser dan ooit. Met de voorstelling van Supersum speelt de stichting in op de bevrijding van Bergen op Zoom. Dat gebeurt van 17 tot en met 27 oktober op de unieke locatie van de Waterschans, het oudste vestigingswerk van de stad. Kijk op www.vierschaar.nl voor meer informatie en tickets.

Bevrijdingstoertocht – zaterdag 26 oktober 2019
Op zaterdag 26 oktober herdenken we met een grootste bevrijdingstoertocht van Zuid-Beveland naar Bergen op Zoom. Aan de toertocht nemen meer dan honderd legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog deel. Aangekomen in Bergen op Zoom stelt een aantal van deze voertuigen zich rond 13.00 uur op in de Canadalaan. Deze straat is van historische betekenis van Bergen op Zoom. Vanaf de Canadalaan vertrekken de voertuigen naar de startlocatie van het Bevrijdingsdefilé.

Defilé – zaterdag 26 oktober 2019
Onderdelen van de krijgsmacht, veteranen, (militaire) muziekgezelschappen en andere groepen nemen op zaterdag 26 oktober deel aan het grote defilé. Het defilé start om 15.30 uur vanaf de Gedempte Haven in Bergen op Zoom. De weg vervolgt zich langs de Rijkebuurtstraat, Westersingel, Steenbergsestraat, Fortuinstraat, richting de Grote Markt. Daar wordt de defilé afgenomen. Via de Zuivelstraat, Wouwsestraat en Stationsstraat wordt het parcours voortgezet en daarna ontbonden. Daarna is er de gelegenheid voor publiek om de voertuigen nader te bekijken bij het Groot Arsenaal.

Taptoe – zaterdag 26 oktober 2019
Aansluitend op het defilé vormt de Grote Markt om 19.00 uur het decor voor De Taptoe. Aan dit muzikaal spektakel doen de top van de regionaal en landelijk bekende (militaire) muziekkorpsen mee.

Bevrijdingsfeestavond – zaterdag 26 oktober 2019
Afsluitend aan deze dag vol activiteiten is er ’s avonds een Bevrijdingsfeestavond in Den Enghel aan de Grote Markt. Hier verrast Wachtpost 13 het publiek met bigband muziek uit de jaren ’40 en ’50 en is er een optreden van de Valley Sound Big Band. Het feest start om 21.00 uur en de entree is gratis.