Al ooit gedaan… deze bevrijdingsfotoroute gelopen? 

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

In oorlogstijd was H. Lijnkamp burgemeester van Bergen op Zoom. Hij kreeg van een Duitse commandant de opdracht om Bergen op Zoom te evacueren. Maar Lijnkamp weigerde…
Wat er toen gebeurde? Dat lees je in de brochure van stichting FoBoZ, die de fotomanifestatie in de binnenstad verzorgd heeft. Prachtige,  levensgrote foto’s, met als thema ‘bevrijding in beeld’. Bij de route hoort deze brochure, die verhaalt over onze stad in de jaren ’40-’45. Over Bergenaren die naar het Carmelitessen klooster aan de Halsterseweg vluchtten, over gevechten op de binnenplaats van het Mollerlyceum en natuurlijk over Walter Suskind, een joodse inwoner van Bergen op Zoom, die naar Amsterdam gehaald werd om de jodenregistratie daar te doen. Hij werd vanaf dat moment door joden verguisd, maar in zijn functie kon hij wel honderden kinderen redden. Zijn verhaal werd in 2012 verfilmd.

Bevrijdingsfotoroute

De route duurt anderhalf uur duurt en voert langs 32 foto’s. Elke foto heeft zijn eigen verhaal en gaat over een gebeurtenis in de oorlogsjaren in Bergen op Zoom. Alle verhalen van de foto’s en de route zijn te vinden in de brochure.
Je kunt de route zelfstandig lopen met een brochure die verkrijgbaar is bij het VVV of met begeleiding van een gids van SBM (te boeken bij het VVV). Dit kan tot eind oktober. Wij geven je hier alvast een voorproefje: