Albert-Jan Verhees: ‘Even heel iemand anders mogen zijn, vind ik geweldig’

Verhalen / Erfgoed & Cultuur
Albert-Jan Verhees in theater De Maagd

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Vanaf 16 maart staat Stichting BOV zeven maal op het podium in theater De Maagd met hun nieuwe voorstelling ‘De Producers’. We spraken met hoofdrolspeler Albert-Jan Verhees (31) over het nieuwe stuk, maar ook over zijn jarenlange ervaringen op het Bergse toneel. Zo begon hij als klein jochie met de hoofdrol in Diederick en klom hij op naar diverse hoofdrollen in verschillende BOV-producties. Albert-Jan: “Het toneel heeft iets magisch!”

The Wiz, Cis de Man in Ciske de Rat, d’Artagnan in De 3 Musketiers… Veel mensen kennen jou wellicht van je vele rollen op het Bergse podium de afgelopen jaren, maar wie is Albert-Jan zelf eigenlijk?

“Ik ben Albert-Jan, 31 jaar, geboren en getogen in Bergen op Zoom. En ik heb inmiddels een grote voorliefde voor toneel.” Heel even is hij stil, dan begint hij te lachen: “Dat was overigens niet van jongs af aan het geval. Toen ik tien jaar was, waren het mijn ouders die wilden dat ik auditie ging doen voor het toneelstuk Diederick, kind van de rekening (1997, red.). Mijn vader zat in het kerkkoor Hortus Musicus Religiosus, hij kreeg een rol in het stuk. Toen hij hoorde dat er nog jonge figuranten gezocht werden, vond hij dat echt wat voor mij. Zelf was ik niet meteen enthousiast. Ik had nooit op het toneel gestaan en dacht alleen maar: ‘Ik? Toneelspelen? Vind ik dat wel leuk?’ Ik weet niet meer precies waarom, maar toch ben ik auditie gaan doen. Ik kreeg een figurantenrol als weesjongen. Tijdens die voorstelling wakkerde er iets bij mij aan. Ik bleek het toneel fantastisch leuk te vinden. De chemie die op en achter het podium voelbaar is, de saamhorigheid… Het heeft iets magisch. Maar ook het feit dat je heel even heel iemand anders mag zijn dan jezelf vond ik geweldig. Én uitdagend.”

Het jaar daarop dacht je: een hoofdrol moet me ook wel lukken?

Lachend: “Nadat ik had geproefd van het toneel en alles daaromheen besloot ik het jaar erop weer auditie te doen voor Diederick. Ik was inmiddels 11 jaar. Dat ik de hoofdrol kreeg, had ik niet zozeer verwacht, wel was het een fantastische kickstart van mijn nieuwe hobby.”

Na Diederick dacht je: ik wil meer…

“Ja, ineens had ik de smaak te pakken op het toneel. Tot en met 2014 heb ik meegespeeld in voorstellingen van De Vierschaar. De laatste was Exodus aan de Schelde. In 2002 besloot ik ook bij de BOV aan te sluiten. Dat begon met hele kleine rolletjes. Mijn eerste hoofdrol bij de BOV was in 2013, in de musical De 3 Musketiers. Die laatste had ik overigens echt niet zien aankomen. Ik was er op dat moment zeven jaar tussenuit geweest voor mijn studie in Delft en Breda. Toen ik terugkwam naar Bergen op Zoom, besloot ik ook mijn rentree te maken bij de BOV. Ik deed auditie voor het eerstvolgende stuk en kreeg verrassend genoeg de hoofdrol, mijn eerste! Dat is toch wel een van de hoogtepunten uit mijn toneeljaren.”

Een hoofdrol heb je ook weer te pakken in De Producers. Waar gaat de voorstelling over?

“De Producers vertelt het verhaal van Broadway-producer Max Bialystock wiens laatste musical zo erg flopt dat deze al op ‘opening night’ van de planken wordt gehaald. Zijn accountant Leo Bloom (gespeeld door Albert-Jan, red.) ontdekt dat je met een flop heel veel geld kan verdienen en dus proberen ze samen de grootste flop ooit op de planken te brengen om zo miljoenen te verdienen. Een grappige kanttekening bij deze musical: in 2011 is De Producers geïntroduceerd in Nederland, maar werd hij wegens financiële problemen van het Nederlandse productiebedrijf al na een paar voorstellingen afgelast. Het productiebedrijf werd daarna failliet verklaard. Snap je hem nog? Alsof de musical zich in het echt herhaalde. Bizar eigenlijk! Ondanks de financiële problemen was het wél een fantastisch leuke show. Wij zijn de eerste amateurmusicalvereniging in Nederland die De Producers brengen.”

Nog even spannend dus! Heb je er wel vertrouwen in dat het Bergen op Zoom wél lukt De Producers helemaal uit te spelen?

“Zeker wel. De kaartverkoop loopt goed en we hebben er ontzettend veel zin in met z’n allen. De Producers is een musical van weer een heel ander genre dan we de laatste jaren hebben gehad bij de BOV. Geen gemakkelijk genre, vind ik persoonlijk. Het is een stuk vol humor; er zitten veel passages in die preciés moeten kloppen, anders is de hele grap weg. Dat komt hopelijk wel goed; we repeteren sinds de Vastenavend vrij intensief, maar liefst vier keer per week. Ik zorg er sowieso altijd voor dat ik tot in de puntjes ben voorbereid voor een voorstelling. Dat geeft me vertrouwen, waardoor ook zenuwen niet meer nodig zijn. Een fijn gevoel. Natuurlijk is het altijd even spannend hoe het publiek reageert, daar heb je immers geen invloed op en dat kun je niet instuderen. Maar die spanning hoort er op de een of andere manier ook gewoon bij. Dat houdt je scherp en maakt het extra uitdagend.” Even is het stil, dan vervolgt Albert-Jan: “Wat wél altijd even spannend is, is dat er geen zieken mogen zijn op het moment van de uitvoering. Waar ze bij Joop van den Ende Theaterproducties voor één rol twee of zelfs drie mensen hebben, moeten wij het als amateurvereniging met één man per rol doen. Als een hoofdrolspeler uitvalt door ziekte, hebben we een serieus probleem.” Albert-Jan lacht: “Daar gaan we dan ook maar even niet vanuit. Gelukkig vindt onze voorstelling nooit direct na de Vastenavend plaats.”

Heb je de ambitie om professioneel verder te gaan in de toneelwereld?

“Voorlopig niet. Ik heb een fijne baan als programmeur, iets heel anders dan het toneel. Voor nu ben ik blij met hoe mijn leven eruit ziet en dat het toneel daarbinnen een hobby is in plaats van mijn beroep. Als beroepsacteur ziet het toneel er toch heel anders uit. Dan is het je boterham en moet je steeds weer vechten om een rol, omdat je ervan moet leven. Nu voelt het toneel aan als iets dat vooral heel leuk is. En of ik nou een hoofdrol heb of niet, dat maakt niet uit. Het plezier wat ik er nu aan beleef, is van ontelbare waarde.”