Alterse carnaval: van vrolijke Spinolen, kunstzinnige insignes en een sterke optocht

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Dat tijden veranderen, merkt een stichting als die van de Alterse carnaval in Halsteren goed. Toch blijven Corné van Aert en ‘zijn’ club geloven in het Halsterse carnavalsfeest. “Wij varen mee op de behoeften van de inwoners van dit dorp. Dat is soms een uitdaging, maar we doen er alles aan dit feest niet verloren te laten gaan.” Wij spraken met de stichting over de tradities en ontwikkelingen van het Alters carnaval.

Vertel! We kennen allemaal de Vastenavend in Bergen op Zoom, maar hoe zit het in het naastgelegen Halsteren?

Corné: “Onze stichting is iets later in het leven geroepen dan de Stichting Vastenavend in Bergen op Zoom. In 1961 zag Stichting Alterse Carnaval het licht. Het verhaal hierachter is dat een groep kinderen naar de vrouw van burgemeester Elkhuizen van het dorp trok met de mededeling dat zij het carnavalsfeest weer naar hun dorp wilden halen. De eerste twee jaar was het feest dus in handen van kinderen. Daarna is de stichting in het leven geroepen onder leiding van volwassenen. Onze manier van carnavallen in Halsteren is vergelijkbaar met dat in Bergen op Zoom; het is het bourgondische carnaval met een Prins en zijn gevolg. Maar dan met ons eigen Halsterse sausje.”

Over dat eigen sausje: jullie uitingen in Halsteren zijn altijd vrij sterk geweest, he?

Corné: “Ons symbool voor het carnavalsfeest in Halsteren is de Spinool. En dat is inderdaad een pareltje. Deze is ontworpen door Henny Knoet, die ook Pardoes voor de Efteling heeft bedacht en nog talloze andere attracties in de Efteling ontwierp. Hij heeft ook jarenlang het insigne van Halsteren ontworpen. Dat wordt dan ook altijd als een kunstwerkje gezien. Daar zijn we best trots op. Inmiddels ontwerpt Perry Schuurbiers veel voor ons, sinds het overlijden van Henny Knoet. Daar zijn we heel blij mee; Perry is ook echt een talent.”

Zien jullie veranderingen binnen de Alterse carnaval als je kijkt naar de tijd tussen 1955 en nu?

Corné: “Tijden veranderen, dat kunnen wij zeker niet ontkennen. Vroeger had je op iedere hoek van de straat een café. Dat is niet meer. Sterker, het dunt heel erg uit in de dorpen. Halsteren is ook een dorp met veel import; de echte Halsternaar verdwijnt langzaamaan een beetje. En veel dorpsgenoten trekken tegenwoordig naar Bergen op Zoom om het feest te vieren. Men reist nu veel gemakkelijker dan vroeger. Daar moeten wij als stichting onze weg in vinden. We zien de Bergse Vastenavend zeker niet als concurrent, maar passen ons wel aan aan hun schema. Als dorp moet je buiten je grenzen durven kijken. We proberen onze bals en bijeenkomsten zo te plannen dat ze plaatsvinden voorafgaand aan de evenementen in Bergen op Zoom zodat mensen eerst naar het feest op het dorp gaan en daarna eventueel door kunnen naar Bergen op Zoom.”

Toch is jullie optocht, de Brabantse Wal Optocht, een van de grotere in de omgeving!

Corné: “Ja, dat is nog iets waar we best trots op zijn. Onze optocht op de zondagmiddag trekt gelukkig nog altijd veel publiek en acts. Sinds twee jaar hebben we hem omgedoopt tot Brabantse Wal Optocht omdat wij, in tegenstelling tot Bergen op Zoom, ook wagens van buiten onze gemeente laten meerijden. En dat zijn vaak niet de minste wagens. Uit Steenbergen, Woensdrecht, Roosendaal… Wij kijken liever naar de kwaliteit van de deelnemers dan naar de herkomst.”

Hoe zien jullie de toekomst van de Alterse carnaval? Zijn jullie niet bang dat het verloren gaat door de trek naar de stad?

Corné: “We proberen als stichting steeds tijdig te vernieuwen als we zien dat dat nodig is. Diep vanbinnen geloven we dat het feest in Halsteren zeker wel bestaansrecht heeft. Als je bijvoorbeeld ook ziet hoe goed onze eigen bouwers zijn… In de optocht van Bergen op Zoom gaan de bouwclubs uit Halsteren en Lepelstraat er vaak met de grote prijzen vandoor. Daar zijn we best trots op. Of het door de dorpse saamhorigheid komt dat deze bouwclubs zo goed zijn? Het is wel zo dat je bij deze clubs direct bij binnenkomst goede begeleiding krijgt. Je wordt niet aan je lot overgelaten, al weet ik niet hoe dat er in Bergen op Zoom aan toegaat. Wij vertrouwen erop dat de Halsternaar het belang van het eigen dorp blijft inzien en de Alterse evenementen en Vastelaoved blijft omarmen.”