Anderz Advocaten: ‘Onze aanpak is anders dan in de advocatuur gebruikelijk is’

Verhalen / Bedrijven

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Ze zoeken soms het randje op in hun vakgebied. Maar juist dat past bij Linda Prop en Katelijne Baas, de dames achter Anderz Advocaten. “Wij werken op een manier die vernieuwend is in de advocatuur. Laagdrempelig, persoonlijk, menselijk.”

Vertel! Wie zijn jullie en hoe hebben jullie elkaar gevonden?

Linda: “Grappig genoeg kennen wij elkaar al heel lang. Toen we een jaar of 10 waren zaten we samen op tennis in Bergen op Zoom. Na die periode verloren we elkaar een tijd uit het oog.”

Katelijne: “Totdat we elkaar weer tegenkwamen bij de haardgesprekken die we moesten volgen voor onze opleiding. Ik studeerde toen Rechten in Rotterdam, Linda in Tilburg. Dit deel van de studie was gezamenlijk opgezet. Daar ter plekke kwamen we erachter dat we hetzelfde in onze schoenen stonden: we vonden ons vak fantastisch, maar wilden een andere aanpak dan gebruikelijk in de advocatuur.”

Linda: “De advocatuur heeft geen al te best imago. Men denkt vaak aan harde mensen, maar wij willen juist het menselijke in onszelf laten zien. Iedereen doet iets waar hij of zij goed in is. Dat betekent niet dat de één beter is dan de ander. Zo staat Katelijne er ook in, terwijl ik lange tijd dacht dat ik de enige was die er zo over dacht.”

Dus jullie wisten tijdens die haardgesprekken meteen dat je samen verder zou gaan?

Katelijne: “Nee, daar ging nog best een tijd overheen. Na mijn studie heb ik vijf jaar in loondienst gewerkt bij een advocatenkantoor.”

Linda: “Ook ik begon in loondienst aan dit vak, maar kon al snel het bedrijf van mijn baas overnemen. Vrij onbevangen ging ik daarin; het leek me wel tof om het bedrijf eigen te maken. Maar al snel kwam ik erachter dat dat in je eentje helemaal zo eenvoudig niet is. Alle vervelende dingen van het ondernemerschap, waar ik nooit kaas van had gegeten, kwamen ook ineens op mijn bordje. Ik miste duidelijk iemand waarmee ik alles kon oppakken en delen. Tegelijkertijd voelde het alsof de uitingen van het bedrijf niet helemaal bij mij als persoon pasten.”

Katelijne: “Dat laatste ervoer ik ook in mijn baan. Ik werkte voor een vrij traditioneel advocatenkantoor. In het begin was ik me daar niet zo van bewust, later ging ik er eens over nadenken. Ik besefte toen dat veel mensen mijn persoonlijke aanpak konden waarderen. Ik nam altijd een stukje menselijkheid mee in mijn gesprekken; het was bij mij altijd laagdrempelig, wat niet heel gebruikelijk is in dit vak. Dat is wat veel mensen zochten, blijkbaar.”

Linda: “Toen we elkaar tijdens een lunch weer op het spoor kwamen en onze gedachten over het vak deelden, werd snel duidelijk dat we wederom op eenzelfde spoor zaten. Daarna is snel besloten dat we samen verder wilden gaan. Met een aanpak die bij ons past: persoonlijk, laagdrempelig, ongedwongen. Anders.”

Katelijne: “Onze missie is dat men het leuk vindt om ons te bezoeken, ook al is de reden van bezoek niet altijd leuk. Scheiding, werkproblemen… Toch hopen we dat onze cliënten zich bij ons prettig voelen. Daar strijden we voor. Voor onze cliënten gaan we door het vuur.”

Zijn jullie in het dagelijks leven ook zulke strijders?

Katelijne: “Ik vind het altijd lastig mezelf als persoon te omschrijven, maar voor Linda kan ik dat wel. Het grappige is dat Linda eigenlijk heel lief is, soms zelfs té lief. Behalve in haar werk. Daarin is ze een strijder. Voor onze klanten doet ze alles. Datzelfde voel ik bij mezelf ook wel.”

Linda: “Verder zijn we ook wel echte levensgenieters, hoor. In de advocatuur bestaan veel zogenoemde ‘omzetkantoren’, waarbij het alleen maar draait om procederen en omzet draaien. Onze waardes liggen anders. Natuurlijk is voldoende omzet draaien belangrijk, maar belangrijker vinden wij het welzijn van zowel onze cliënten als onszelf.”

Hebben jullie nog ambities voor de toekomst?

Katelijne: “We hebben het er wel eens over gehad of we willen uitbreiden met extra kantoren elders in het land. Dat zou enerzijds natuurlijk te gek zijn. Maar het betekent ook dat je écht de juiste mensen moet vinden, die hetzelfde in dit vak staan als wij. En die je moet vertrouwen in hun werkwijze.”

Linda: “Daar zien we voor nu vanaf. We willen vooral doorgaan zoals het nu loopt. Onze ambitie is dat we onze naam nóg groter maken in de regio. Inmiddels zijn we bijna vier jaar op weg en hebben we door goede marketinguitingen best een naam opgebouwd, maar dat mag nog meer. We hopen dat als mensen in de toekomst een advocaat zoeken, ze meteen aan ons denken.”