Anneke en Hans in de Molstraat: ‘Dit huis is méér dan een huis’

Verhalen / Wonen

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

De deur staat altijd open en zodra de zon schijnt, kruipen Anneke en Hans van Tilburg met een stoeltje en een glas wijn voor de deur. Net als alle andere bewoners van de Molstraat, hartje binnenstad van Bergen op Zoom. In de tien jaar dat ze er woonden heeft dat voor bijzondere verhalen gezorgd. Helaas staat hun woning nu noodgedwongen in de verkoop.

Dat Anneke en Hans echte bourgondiërs zijn, wordt algauw duidelijk wanneer we bij ze langs gaan. De eerste wijntjes staan op tafel. Het is immers 15.00 uur en de zon schijnt. Geef ze eens ongelijk. Hans: “Ik zeg altijd: wij wonen op vakantie.” Hij geniet, al krijgt het gesprek ook snel een mindere draai. Wegens gezondheidsredenen kan Hans nog maar moeilijk traplopen, en dus zit er niets anders op dan dit huis te verlaten en gelijkvloers te gaan wonen. En dat doet pijn. Hans: “Ik zou niets liever willen dan hier voor altijd wonen. Dit huis is zo fantastisch. Vooral de ligging in één van de mooiste straatjes van de binnenstad is prachtig.”

Die ligging, in de Molstraat, leverde de afgelopen tien jaar mooie ontmoetingen op. Anneke: “Zodra het even kan, zitten wij buiten. Het gebeurt vaak dat er toeristen bij ons komen zitten, omdat ze het er zo gezellig uit vinden zien. Dan praten we over elkaars stad. Hartstikke leuk.” Hans: “Soms lopen er mensen langs ons huis als we buiten zitten en roepen ze: ‘jullie hebben het drukste terras van Bergen op Zoom!’ Dat is toch leuk.” Inmiddels zijn ook de directe buren van Anneke en Hans aangeschoven buiten. Anneke: “Vaak als we hier zitten, zeggen we tegen elkaar: ‘goh, hebben we alwéér vakantie’.”

Maar ook binnen zitten Hans en Anneke graag. Het huis straalt karakter uit. Niet helemaal vreemd, want het stamt uit 1450. Oude balken zijn nog zichtbaar, de prachtige oude kelder ademt historie. In die kelder heeft Hans jarenlang aan beeldhouwen gedaan. Inmiddels ligt het er vol met kunstwerken van Anneke. “Maar je kunt er alles van maken wat je wilt. Een wijnkelder, slaapkamer…” Vanuit de woonkamer, op de 1e etage, kijken ze uit op de sfeervolle daken van de Bergse binnenstad. Hans: “Zo’n mooi huis als dit verdient eigenaren die er net zoveel van gaan houden als wij. We houden dat we die snel vinden. Ook al wordt het nog pittig om afscheid te nemen van deze heerlijke plek…”