Ben Blom: ‘Sprookjes zijn menselijker dan we denken’

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Bergenaar Ben Blom (33) is al zijn leven lang gefascineerd door sprookjes. Als kind is dat niet zo verwonderlijk; wie geniet op jonge leeftijd niet van sprookjes? Maar zijn fascinatie ging verder naarmate hij ouder werd. Ben: “Sprookjes laten je even wegvluchten naar een andere wereld, en tegelijkertijd zit er meer achter die verhalen.” Op 12 oktober staat hij met een eigen theatervoorstelling in schouwburg De Maagd, waarin sprookjes, in combinatie met humor en muziek, centraal staan.

Vertel! Wie is Ben en vanwaar die sprookjes?

Ben: “Ik weet nog dat ik op de basisschool zat en met school een toneelvoorstelling in De Maagd bezocht. Dat ging over Odysseus. En ik vond het fantastisch! Die voorstelling heeft mijn liefde voor mythen en sprookjes aangewakkerd. Hoewel ik al langer dol was op de boeken van Roald Dahl. Sprookjes raken iets van ons mensen. De verhalen lijken vaak onwerkelijk, maar er zitten stiekem veel gelijke elementen in uit het echte leven. Sprookjesfiguren kennen dezelfde angst en vreugde als wij kennen. Daarom leven we altijd zo mee met deze verhalen. Daarom voelen we de angst die sprookjesfiguren voelen. Evenals de vreugde. Dat boeit mij enorm.”

Wanneer besloot je dat je sprookjes naar het theater wilde halen?

Ben: “Door dat bezoek aan De Maagd als klein jochie was ik getriggerd door sprookjes, maar ook door het hele toneelwereldje. Daarom besloot ik na de middelbare school de musicalopleiding te volgen in Tilburg. In de jaren die volgden heb ik mogen spelen in grote producties als Jeans en de Sound of Music. Te gek, maar ik ontdekte ook dat ik liever zelf een hele productie maak, in plaats van enkel een rol opvoeren. En dus besloot ik me daarin te specialiseren. Alleen… Van het maken van theater is het moeilijk leven. Je moet écht een grote naam zijn wil je er een boterham in verdienen. Dus naast het maken van toneel besloot ik weer de schoolbanken in te gaan om de docentenopleiding Nederlands te volgen. Een doordachte keuze; binnen deze opleiding kan ik namelijk ook verhalen vertellen, alleen dan aan kinderen in plaats van publiek in een zaal. Maar de liefde voor het theater is altijd gebleven.”

Kun je de liefde voor mythen en sprookjes gemakkelijk overbrengen op kinderen, in je baan voor de klas?

Ben: “Ja, eigenlijk wel! Onlangs kwam een leerling van me naar me toe, nadat ik ze had verteld over Prometheus. ‘Het doet me aan Jezus denken!’, zei hij. Dat vind ik zo leuk om te horen, die reacties van kinderen. Want hij heeft nog gelijk ook; in al die mythen en verhalen zitten ontzettend veel overeenkomsten.”

Hoe ziet je eigen theatervoorstelling eruit?

Ben: “Theater maken doe ik nog steeds met veel liefde, naast het lesgeven. De voorstelling die ik in oktober opvoer, #rood #wit, maak ik samen met Kirsten de Bruijn, ook uit Bergen op Zoom. We leerden elkaar kennen tijdens de jubileumspecial ter ere van het 25-jarig bestaan van schouwburg De Maagd, Onvergetelijk Feestelijk. Wij werden het presentatieduo, en dat klikte meteen. Toen ik vorig jaar werd gevraagd om op te treden tijdens Cultuur Carrousel, waarbij lokaal en regionaal talent een podium krijgt, vroeg ik Kirsten of zij mee wilde doen. Toen hebben we een eerste versie van onze voorstelling gemaakt. Niet eens met het doel om het later naar De Maagd te halen. Maar het viel zo goed in de smaak bij het publiek, dat we besloten het grootser te maken. #rood #wit is een voorstelling waarin we met hits van onder andere Marco Borsato, Anita Meyer, Willeke Alberti en Frank Boeijen de sprookjes van Grimm een moderne versie geven. Inclusief de nodige humor. De repetities zijn in volle gang; Kirsten en ik maken er een feestje van. Zowel van de voorstelling zelf als de reis ernaartoe!”