Bergenaren Martijn en Giel: ‘Zeker de helft loop je met kippenvel’

Verhalen / Wonen

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Door bijna een miljoen mensen zijn Martijn Plouvier en Giel Franken letterlijk naar de eindstreep geschreeuwd tijdens de Marathon Rotterdam. Deze Bergse sporttoppers gingen afgelopen zondag de uitdaging aan, haalden de eindstreep en hoe? “Het leek net een bergetappe, het publiek stond werkelijk overal. We keken niet eens meer naar de kilometers, omdat je zo werd geleefd. Moet je nagaan dat iedereen je naam roept en je aanmoedigt. Zeker de helft loop je met kippenvel en dan vergeet je gewoon dat deze marathon loodzwaar is.” We spraken met Martijn en Giel over deze sportprestatie, de struggles onderweg en hoe ze zich na afloop beloond hebben.

Martijn en Giel, aangenaam! Voor wie jullie niet kent: wie zijn deze sporttoppers?

Giel: “Ik omschrijf mezelf graag als iemand die een uitdaging niet uit de weg gaat. De marathon stond altijd al hoog op mijn bucketlist en ik was vooral benieuwd of ik dit lichamelijk en mentaal wel aan kon. In diezelfde periode had ik mezelf een andere uitdaging opgelegd: van het nieuwe jaar tot aan de wedstrijd geen alcohol. Op twee cheatdagen na – tijdens Vastenavend – is ook deze uitdaging geslaagd.”

Martijn: “Tennis, voetbal, kitesurfen, eigenlijk ben ik altijd met sport bezig. De Marathon Rotterdam stond hoog op mijn lijst van nieuwe uitdagingen. Ontdekken tot hoever je kan gaan en alles geven, daar was ik naar op zoek.”

Wat maakte dit hét moment om de Marathon Rotterdam te gaan doen?

Martijn: “Het kriebelde altijd wel. De marathon was ver weg, letterlijk en figuurlijk. Maar toen daar in december de winterstop van de tennis en voetbal was, misten we een uitdaging.”

Giel: “Pas toen besloten we de Marathon Rotterdam te gaan doen. Echt voor de ervaring. We zijn er als leek ingestapt, maar gingen er vol voor.”

Vertel, hoe bereid je je voor op 42 kilometer aan één stuk hardlopen?

Giel: “Gelukkig hadden we beiden een goede basisconditie. We wisten ongeveer wat we konden en in december lukte het al om 20 kilometer te lopen. Daar deden we steeds een schepje bovenop en in maart liepen we de 30 kilometer. Om je een beeld te geven: we liepen eens per drie weken een lange afstand.”

Martijn: “Tijdens deze trainingen waren we vooral bezig met ons tempo. We waren gewend om 10 kilometer op een hoog tempo te lopen, maar dat hou je niet 40 kilometer lang vol. Die energie verdelen was onze uitdaging. En we moesten roeien met de riemen die we hadden, omdat we natuurlijk maar een halfjaar voorbereiding hadden.”

Wij zijn razend benieuwd: wat waren de struggles onderweg?

Martijn: “In het begin ging het heel vloeiend, het was geweldig! We hadden samen lol, keken naar de massa’s mensen aan de kant, maar dat bleek later onze struggle. Doordat we zo met andere dingen bezig waren, hadden we veel energie verspeeld. De eerste 20 kilometer merk je dat niet zo, maar de laatste 12 kilometers waren loodzwaar.”

Giel: “Dan is het op zo’n moment wel heel fijn dat je samen loopt. Je kan elkaar oppeppen en dat werkt aanstekelijk.”

En niet te vergeten… hoe hebben jullie je achteraf beloond?

Giel: “Met een hoop gezelligheid van vrienden en familie, én een koud biertje op het terras. Maar het duurde wel even voordat het eerste biertje op was. Je hebt zoveel energie van je lijf gevraagd, daar moet je echt van bijkomen.”

Martijn: “Het was zo leuk om al die felicitaties in ontvangst te nemen. Je doet deze marathon echt samen én dat voel je in de hele stad. Iedereen leeft met je mee!”

Wat is jullie nieuwe uitdaging?

Martijn: “Dat is een leuke vraag! Toevallig hebben we het daar nog over gehad. Als het aan Giel lag, hadden we ons vandaag nog ingeschreven voor meerdere marathons. Nou, laat mij dan nog maar even bijkomen hoor!

Giel: “Maar de Marathon Rotterdam was wél zo bijzonder, daar is zeker de twijfel om dit samen nog een keer te doen. Dit jaar was onze doelstelling: de marathon uitlopen. Volgend jaar lijkt het me leuk om op tijd te gaan lopen. Wat deze marathon met je doet is zo bizar, dit staat bovenaan het lijstje van mooiste momenten!