Bergs bedrijf verbetert waterkwaliteit ‘Onze werkwijze is uniek’

Verhalen / Bedrijven

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geĆÆntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Iedere zomer is het weer zover: blauwalg in het water. Mark den Dubbelden kan er met zijn bedrijf Dutch Water Tech iets tegen doen.

Waterkwaliteit verbeteren op een duurzame manier en het gebruik van plastic in het water tegengaan: dat is het doel van Marks bedrijf. Blauwalg is slechts een van de problemen die daarbij komen kijken. Een oplossing die Dutch Water Tech vaak gebruikt, is het plaatsen van een speciaal soort mosselen. Bij de Binnenschelde bijvoorbeeld is vooral het probleem de enorme inhoud van het meer. Mark: ,,Elke potentiĆ«le oplossing kost een paar miljoen of meer. We zijn wel bezig met een methode die ook dit soort wateren zou moeten kunnen aanpakken, maar daar zijn we nog mee in de onderzoeksfase.”

Ganzen

Ook met beplanting of biologisch baggeren kan hij waterkwaliteit van grachten, sloten en vijvers sterk verbeteren. Op een duurzame wijze: ,,Duurzaamheid is een belangrijke pilaar van mijn bedrijf”, zegt Mark. ,,Daar geloof ik echt in.”
In het Anton van Duinkerkenpark heeft hij een ecologische zone aangeplant. ,,Maar de waterkwaliteit daar echt goed krijgen, is lastig. Er zitten zoveel ganzen in het park, die verstoren de balans. Bovendien wordt de vijver gebruikt als overstortvijver voor het riool. Dat maakt het nog moeilijker.” Om de waterplanten te beschermen (onder andere tegen ganzen) heeft zijn bedrijf speciale waterplantbeschermers gemaakt. Mark laat er eentje zien, het lijkt net plastic, maar dat is het zeker niet: ,,Het is gemaakt van zetmeel van Lamb Weston, verkregen uit het afvalwater. In 4 tot 6 jaar is dit helemaal afgebroken. Superduurzaam, dus.”

Groene sneeuw.

Nu is duurzaamheid is tegenwoordig helemaal hot. Dat wil echter niet zeggen, dat iedereen daar ook meteen mee aan de slag gaat, heeft Mark ervaren. ,,Dutch Water Tech bestaat nu negen jaar, en in die tijd heb ik echt groene sneeuw gezien. Wij pakken dingen echt heel anders aan, onze werkwijze is uniek. En dat is vaak even wennen. Ik moet klanten iedere keer weer overtuigen.” Blijkbaar lukt dat prima, want Dutch Water Tech groeit en groeit. ,,Mijn doel is om volgend jaar in alle top-10 steden te werken”, zegt Mark. ,,We zijn al op de helft: we hebben al projecten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Tilburg en Breda.” Hij is ook in gesprek met een stad in Belgie. ,,Als dat lukt, is het onze eerste internationale klus. Dat zou mooi zijn.”