Bergse steentjes: ‘De Peperbus in de woonkamer is ons unieke pronkstuk’

Verhalen / Wonen

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Veel rasechte Bergenaren zullen jaloers zijn op de woning van Denise van Eekeren en Tim Verdult. De zeven meter hoge woonkamer van hun huis boven kledingwinkel The Sting, grenst namelijk aan de Peperbus. De stenen van de kerk vullen voor een gedeelte hun woonkamer. En dat is uniek, zo’n stukje Peperbus in huis. We mochten een kijkje nemen in de bijzondere woning die inmiddels te koop wordt aangeboden.

Eigenlijk komen we net een paar weken te laat. “De kerstboom die Tim en ik hebben gekocht is echt een pronkstuk”, glundert Denise. “Een boom van anderhalve meter zou helemaal wegvallen in onze woonkamer. Dat moest dus iets groters worden. Toen we naar het tuincentrum gingen, was de hoogste boom die we zagen staan drie meter tachtig. We vroegen de verkoopster of ze niet heel toevallig nóg iets groters had. Die sprong een gat in de lucht, want die had ze, maar ze kwam er niet vanaf. Met een boom van vier meter gingen we terug naar huis. En al is het versieren ervan een hels karwei, hij past perfect in dit huis! Wie wil, kan ons huis met kerstboom kopen.”

Hoewel er dankzij de Peperbus, die dateert uit 1370, een imposant stukje geschiedenis in de woning zit, is het huis zelf zo oud nog niet. Deze werd gebouwd in 2002. “Veel mensen denken dat onze woning historisch oud is. Toen we het kochten riep iedereen: ‘laat een bouwkundig onderzoek doen!’ Terwijl dat helemaal niet nodig was. Dat vertekende beeld komt door de grote balken aan het plafond, en door de historische omgeving van de woning, in de oude binnenstad van Bergen op Zoom. Als ik in bad lig, kijk ik uit op de Peperbus. Dat levert soms prachtige beelden op, helemaal als de zon een mooie gloed achterlaat. Of als het onweert.”

Als ik in bad lig, kijk ik uit op de Peperbus. Dat levert soms prachtige beelden op, helemaal als de zon een mooie gloed achterlaat. Of als het onweert.

Volgens Denise heeft de woning veel voordelen en maar weinig nadelen van wonen in de binnenstad. Ze hoort zelfs de klokken van de Peperbus nauwelijks in haar woonkamer. “Het enige wat hardere geluid dat we horen is van dweilbandjes tijdens de vastenavendmis. Maar goed, dat is één keer per jaar en eigenlijk nog best gezellig ook.” Verder is het stil in en rondom het huis. “We wonen wat dat betreft aan de goede kant van de stad, niet naast de uitgaansgelegenheden. Daarentegen is er veel sociale controle hier in de buurt. Toen er een paar jaar geleden een auto een pandje hier in de binnenstad binnenreed, stonden er binnen no time talloze bewoners op straat om te helpen. Dat vind ik mooi aan deze plek. Het voelt eerder een beetje dorps.”

Toch is het voor de eigenaren Denise en Tim tijd om verder te kijken. Met een kleintje van anderhalf jaar zijn ze toe aan iets meer ruimte buiten. “Nu moeten we het doen met een balkon. Voor ons samen is dit altijd meer dan voldoende geweest. Ik zeg altijd: wij hebben de gezelligste achtertuin van iedereen, namelijk de Grote Markt. Maar met een kleintje ga je daar toch minder snel zitten. Ondanks dat we verder kijken, weet ik zeker dat ik de plek ga missen als we er eenmaal zijn vertrokken. Toen ik hier voor het eerst binnenstapte, was het meteen raak. Ik was verliefd. En dat moet ook eigenlijk zo zijn bij dit huis. Je moet er meteen een klik mee hebben en er een bepaalde emotie bij voelen, minder verdient het niet.”