Bier van Bergse bodem: de Scheldebrouwerij

Verhalen / Culinair

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Wat ooit klein begon in een huis in Bergen op Zoom, vindt inmiddels plaats in een grote brouwerij net over grens bij Breda, in het Belgische Meer. De Scheldebrouwerij. Vierentwintig jaar geleden mede opgericht door Halsternaar Peter van den Eijnden. Allereerst bij hem thuis, vervolgens naar ‘s-Gravenpolder en nu in Meer. Wij gingen op zoek naar het verhaal achter deze van oorsprong Bergse bierbrouwerij, waarvan aanstaande zaterdag 26 mei de deuren worden opgesteld voor publiek…

Talloze metershoge pallets met bier staan netjes achter en naast elkaar in de grote loods van de Scheldebrouwerij in België. “Waar zo’n open dag al niet goed voor is”, lacht Peter terwijl we handen schudden. “Normaal gesproken is het iets minder opgeruimd hier hoor.” Samen met zijn twee collega’s is hij aan het werk in de brouwerij. Veel personeel is er niet in de Scheldebrouwerij. Dat maakt het werken juist zo leuk voor Jeroen Havermans (34). “Het voelt een beetje als familie hier. Juist de kleine omvang van de Scheldebrouwerij maakt het werken in de brouwerij zo leuk. We doen eigenlijk alles samen; van het brouwen tot opruimen, mensen ontvangen, telefoontjes plegen. Ik zou om die reden minder graag  in een grootschalige brouwerij werken, waar je toch meer op één taak gefocust zult zijn.”

Onze bieren gaan inmiddels heel Nederland, België en ver daarbuiten door, waarschijnlijk omdat ze zo toegankelijk zijn

Jeroen is inmiddels ruim twee jaar werkzaam in de Scheldebrouwerij. Dat begon voor hem met een passie voor bier, bierproeverijen, een biercursus en later een brouwcursus in Brussel. “Mijn liefde voor bier is een soort virus waarvoor ik niet bij de dokter terecht kan”, lacht hij. “Toen er een plekje vrij kwam bij de Scheldebrouwerij, greep ik met beide handen aan. Het mooie aan de bieren van de Scheldebrouwerij, vind ik dat er een constante kwaliteit wordt geleverd. Je moet je voorstellen dat gist eigenlijk een beetje is als een mens; het kan niet altijd pieken. Een mens is ook niet altijd in opperbeste stemming. Toch lukt het ons het gist zo te verwerken dat wij altijd de verwachte kwaliteit leveren met ons bier. Daar ligt een uitdaging voor brouwerijen. En daarbij: de Scheldebrouwerij brouwt toegankelijke bieren die voor iedereen lekker zijn. Veel nieuwe brouwerijen werken met heel uitgesproken smaken of extra bitters, dat doen wij bewust niet. Ik denk dat dat uiteindelijk de reden is dat zoveel mensen dol zijn op ons bier. Het bier verkoopt dan ook zichzelf; wij beschikken in ons bedrijf niet over een uitgebreide buitendienst, of zo.”

Voor de oprichting van de Scheldebrouwerij blikt Peter terug naar zijn jeugd. “Ik ben geboren in Nieuw-Zeeland, maar heb het gros van mijn jeugd doorgebracht in Halsteren, waar ik nu nog steeds woon. De liefde voor bier en het brouwen ervan zit in in de genen. Mijn familie was eigenaar van brouwerij de Halve Maan in Halsteren. Toen ik het bierbrouwen zelf in de smiezen kreeg, probeerde ik bijzondere, maar toegankelijke bieren te maken. Om een idee te krijgen: De Zeezuiper en Lamme Goedzak zijn twee bieren van het eerste uur. Op het moment dat ik eenmaal onder de knie had hoe ik smaakvol bieren kon maken, nam ik samen met een compagnon de stap om van hobbymatig bierbrouwen naar professioneel bierbrouwen over te gaan.” Die beginperiode viel niet mee, beaamt Peter. “Dan moet je dus flink gaan investeren in goede producten en machines en ligt de lat ineens een stuk hoger. Wij liepen al snel tegen problemen aan die we nog niet kenden. Zo bleek onze afvullijn, de machine die flesjes vult, van slechte kwaliteit. Dat had een negatieve invloed op de smaak van ons bier in de flesjes. Omdat we zelf nog niet zó vermogend waren, hebben twee neven van mij, Jan en Frans Ooms, destijds financieel bijgesprongen. Zij hebben geïnvesteerd in de Scheldebrouwerij omdat ze geloofden in het concept.”

Bier draait om beleving, dus elk bier heeft bij ons zijn eigen verhaal

En gelukkig maar, dat die investering werd gedaan. Nu, 24 jaar later, staan we in een grote brouwerij waar nog altijd Zeezuiper en Lamme Goedzak worden gebrouwen, die inmiddels door velen volop genuttigd worden. Maar inmiddels is het lijstje van bieren aangevuld met nog zeven namen. Dulle Griet, Hop Ruiter, Oesterstout, Strandgaper, Wildebok, Witheer en Krab. Daarnaast proberen Peter en Jeroen elk jaar één of twee specials te maken, speciaalbieren van beperkte oplage. Tijdens de open dag op 26 mei wordt de nieuwe special gepresenteerd: de Zomer van ‘64. Jeroen: “Bier draait om beleving, dus elk bier heeft bij ons ook een verhaal. Het verhaal van deze special gaat terug naar een zomer van twee boerenzonen (Jan en Frans!) die over de akker rennen om hun vader te halen voor het eten. We vinden het leuk om mensen met ons bier in een bepaald sfeertje te laten wanen.” Peter: “Het leuke aan de specials is dat we steeds kunnen blijven experimenteren. Zo houden we onszelf scherp én kunnen we de liefhebber van de Scheldebrouwerij steeds iets nieuws meegeven!”