Bijzonder: op hondensledetocht in Bergen op Zoom!

Verhalen / Omgeving
Huskyhonden van Verhaegen

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Een ijskoude wind raast langs onze oren. Het is 8.00 uur ‘s ochtends, hartje december, en de zon heeft zich nog niet laten zien in de bossen van Landgoed Lievensberg. Voor Martijn Verhaegen geen reden om niet alvast met zijn tiental huskyhonden de natuur in te trekken.

Dat doet Verhaegen namelijk zo’n drie a vier keer per week: voor de drukte van wandelaars uit, trekt hij met zijn huskyhonden naar de bossen van Bergen op Zoom om hier met ze te trainen. Hij raast met ze langs bomen, over heide. Hoe sneller, hoe beter. De honden maken zich op Landgoed Lievensberg klaar voor het jaarlijkse kampioenschap, de sledehondenwedstrijden, waarmee Verhaegen al meerdere prijzen in de wacht sleepte.

Dat Verhaegen voor menig Bergenaar geen onbekende meer is, weet hij na vijftien jaar. “Ik ga zo vroeg mogelijk de bossen in, wanneer het nog net niet licht is. Dan is het nog lekker rustig, de meeste wandelaars komen pas na 9.00 uur. Toch weten veel mensen inmiddels wel dat ik er ben. En dat mijn honden geen vlieg kwaad doen, ook al ziet het er misschien spannend uit.”

Ik ga zo vroeg mogelijk de bossen in, wanneer het nog net niet licht is.

Spannend is het inderdaad, voor wie voor het eerst met de hondenaandrijver op pad gaat. Bomen worden nét niet geraakt, scherpe bochten zijn eerder regel dan uitzondering en modder spat alle kanten op. Maar fout gaat het nooit, verzekert hij ons. Dat komt door het vertrouwen in zijn honden. Ze luisteren goed. “Veel trainen, dat scheelt. Men onderschat deze hobby. Sommige mensen nemen een huskyhond omdat ze ze zo mooi vinden, maar ze beseffen vervolgens niet hoe veel en hard deze dieren moeten rennen om hun energie kwijt te kunnen. Niet voor niets trek ik meerdere malen per week de bossen met ze in, mét een quad.”

Dat ze niet op sneeuw rennen in Nederland is jammer, maar geen belemmering.

“Dat doe ik overigens niet het hele jaar door. Huskyhonden kunnen slecht tegen warmte. Dertien graden is bijvoorbeeld echt de hoogste temperatuur waarmee je dit kunt doen. Hoe kouder, hoe beter. Dat ze niet op sneeuw rennen in Nederland is jammer, maar geen belemmering. Het is zwaarder voor ze, dat wel. Daarom maak ik altijd de helft van een ronde die ze in de sneeuw zouden rennen.”

Benieuwd naar de sledehonden van Verhaegen? Zorg dan dat je op zaterdag om 8.00 uur op Landgoed Lievensberg bent en wie weet sta je straks neus aan neus met een van de witte gevaartes…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief