Bijzondere kindercolleges: hoe leefden kinderen in de Tweede Wereldoorlog?

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

De MuseumJeugdUniversiteit komt naar het Markiezenhof met een aantal kindercolleges. Kinderen van 8 tot 12 jaar krijgen antwoord op allerlei spannende vragen over het leven van kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Hoe was het bijvoorbeeld om in het verzet te gaan en hoe zag een dag uit het leven van Anne Frank eruit?

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts doen er aan mee en aan het einde word je beloond met een echt MJU-diploma. Let wel even op: de colleges zijn voor kinderen. Ouders zijn welkom in het museumcafe van het Markiezenhof. Prijs: € 15,00 p.p. (voor 3 colleges, alleen verkrijgbaar als reeks). Kaartverkoop via de website van theater de Maagd.

Colleges:

Hoe was het om tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet te gaan?
Zondag 8 maart om 11.00 uur.

Kom naar museum het Markiezenhof voor het verhaal over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel jonge mensen verzetten zich tegen de Duitsers. Ze verzamelden informatie die gebruikt kon worden om het de Duitsers zo lastig mogelijk te maken. Ook in Bergen op Zoom zaten mensen in het verzet. Wil je meer weten over deze dappere mannen en vrouwen, kom dan naar dit college.

Het college wordt gegeven door Wim van Esch, hij is analist van gevechtsinlichtingen en werkte bij Defensie.

Anne Frank: Hoe verliep een dag in het Achterhuis?
Zondag 29 maart om 11.00 uur.

Het Joodse meisje Anne Frank zat meer dan twee jaar ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze moest schuilen voor de nazi’s, die alle Joden in Nederland wilden oppakken. Ze zat hier samen met 7 andere onderduikers, waaronder haar moeder Edith, vader Otto en zus Margot. Hoe verliep een dag in het Achterhuis? Hoe kwamen ze aan eten? Hoe gingen de onderduikers met elkaar om? En wat schreef Anne Frank allemaal in haar dagboek? Ze werd wereldberoemd met haar dagboek het Achterhuis, dit wordt nu door miljoenen mensen op de hele wereld gelezen.

Het college wordt gegeven door Rinze de Roest, medewerker educatie van de Anne Frank Stichting.

Hoe leefden kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Zondag 19 april om 11.00 uur.

Misschien heb je al heel veel verhalen over de Tweede Wereldoorlog gehoord, of juist nog niks. Meestal gaan die verhalen over volwassenen. Maar hoe ging het met de kinderen in de oorlog? Konden zij nog naar school? En konden ze nog buitenspelen? En wanneer wist je dat je moest gaan onderduiken? Of werd dat nooit verteld? In dit college krijg je antwoord op deze vragen en leer je meer over hoe het was om een kind in oorlogstijd te zijn.

Het college wordt gegeven door Manon van de Vondervoort, medewerker educatie Museon.

Voor meer informatie over MuseumJeugdUniversiteit klik hier.