Theaterclub BOV: bron van talent, op weg naar De Maagd met AIDA

Verhalen /

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

‘Onze’ Bergse musicalvereniging de BOV staat vanaf 5 april weer acht dagen lang op het podium van Theater De Maagd, dit keer met de uitvoering van AIDA. Nadat de club de afgelopen drie jaar de award voor beste amateurmusical van Nederland in de wacht sleepte, durven we wel te stellen dat het niveau van de BOV dicht tegen het professionele aan schuurt. Dat blijkt ook uit de leden die zich bij de club voegen: niet allemaal meer uit Bergen op Zoom, maar ook van ver daarbuiten. Wij spraken met een paar spelers die niet uit Bergen op Zoom komen over de komende productie: AIDA.

Het verhaal in een notendop: AIDA speelt zich af in het Egypte van de farao’s, dat in strijd is met het buurland Nubië. Tijdens een expeditie op vijandelijk gebied neemt de Egyptische legerkapitein Radames een groep vrouwen gevangen waaronder de beeldschone AIDA. Radames weet dan nog niet dat AIDA de dochter van de Nubische koning is. Wel is hij op slag onder de indruk van haar. Hij schenkt haar als slavin aan zijn verloofde, prinses Amneris. Wat niet mag, gebeurt toch: AIDA en Radames worden hopeloos verliefd op elkaar.

 

Annemarie Paulusse

Dat ik drie keer per week drie kwartier in de auto zit naar Bergen op Zoom, is het helemaal waard

Woont in: Goirle
Bij de BOV sinds: 2 jaar
Rol in AIDA: Amneris (hoofdrol)
Annemarie over AIDA: “Onze uitvoering van AIDA is prachtig, met veel schitterende muziek. Dat ik in mijn tweede seizoen bij de BOV meteen een hoofdrol toebedeeld krijg, vind ik waanzinnig. Mijn rol is er één om je tanden in te zetten. Amneris is in eerste instantie een modepopje, lekker over de top. Maar halverwege het stuk verandert ze, krijgt ze meer emotie en gevoel. Die verandering van het personage is voor mij een uitdaging. Maar wel een hele leuke.”
Waarom bij de BOV? “Mijn man Roel is geluidstechnicus bij verschillende verenigingen, waaronder de BOV. Toen ik hem meedeelde dat ik wilde gaan spelen bij een theatervereniging die een bepaalde kwaliteit wegzet, hebben we het daar samen uitgebreid over gehad. We kwamen tot de conclusie dat de BOV dan de uitkomst biedt. Alles klopt hier: de verschillende disciplines krijgen allemaal evenveel aandacht. Het spel, maar ook de decors, de kleding… Dat ik drie keer per week drie kwartier in de auto zit naar Bergen op Zoom, is het helemaal waard.”

Marcel van As

Het maakt niet uit waar je vandaan komt, bij de BOV hoor je erbij

Woont in: Goes
Bij de BOV sinds: 3 jaar
Rol in AIDA: Zoser (hoofdrol)
Marcel over AIDA: “AIDA is een prachtig verhaal. Toen ik 18 jaar was heb ik de originele musical van Joop van den Ende in Scheveningen gezien. Ik huil niet snel, maar daar zat ik op den duur brullend in de zaal. AIDA is een musical, maar met een rauw randje. Mijn rol is die van een bad guy, maar omdat het verhaal serieus is is het mijn uitdaging om er geen stripfiguur van te maken. Daar mijn weg in vinden als speler is tof.”
Waarom bij de BOV? “In Goes ben ik actief als regisseur bij diverse producties. Ik verlangde ernaar om daarnaast gewoon weer eens te spelen. De kwaliteit van de BOV leende zich daar voor mij goed voor. Maar dat niet alleen; het is ook de saamhorigheid van de club die het voor mij zo prettig maakt er deel van uit te maken. De BOV is een hele hechte club. Tijdens carnaval ben ik mee op stap geweest met de rasechte Bergenaren. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, bij de BOV hoor je er meteen bij.”

André Verstijlen

Bij de BOV gaat de strijd tussen Roosendaal en Bergen op Zoom niet op

Woont in: Roosendaal
Bij de BOV sinds: 5 jaar
Rol in AIDA: Diverse rollen in het ensemble
André over AIDA: “AIDA heeft een hoog ‘ahhh-gehalte’. Het is écht een prachtig verhaal. En compleet anders dan de voorstelling die we vorig jaar wegzetten. De Producers was een komedie, terwijl AIDA een heel serieus liefdesverhaal is. Het is tof dat de BOV elk jaar kiest voor een compleet ander genre, dat houdt het voor ons als spelers uitdagend. Mijn uitdaging zit hem vooral in het scherp blijven. Ik speel veel verschillende kleine rolletjes, maar daardoor moet je wel op het juiste moment steeds je ding doen.”
Waarom bij de BOV? “Iedereen kent wel het cliché van de strijd tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Bij de BOV gaat dat niet op. Al sinds het allereerste moment voel ik me helemaal opgenomen in de Bergse club. Sterker: ik werd door een paar BOV’ers destijds uitgenodigd om bij de club te komen. Bergen op Zoom is op gebied van toneel ongelooflijk ver, ik vind het prachtig om daar deel van uit te mogen maken.”

Marc van Lanen

Ik zou de BOV soms amper nog amateurs durven noemen

Woont in: Delft
Bij de BOV sinds: 2 jaar
Rol in AIDA: Diverse rollen in het ensemble
Marc over AIDA: “AIDA is een prachtig verhaal, met al even zo mooie muziek. Als ik kijk naar mij als persoon past het stuk van vorig jaar misschien beter bij me (De Producers, red.), maar juist daarom is AIDA extra uitdagend voor me. In het stuk speel ik verschillende rollen; van soldaat tot slaaf en marktkoopman.”
Waarom bij de BOV? “De grootsheid waarmee de BOV producties wegzet vind ik fantastisch. Toen ik vorig jaar een oproep zag voor spelers in de productie De Producers, was ik meteen enthousiast. Ik kende de musical uit Amerika en wist dat hij in Nederland nog niet was opgevoerd. Tegelijkertijd herkende ik de BOV van de Amateur Musical Awards, waar ik bij was geweest. Ik wist hoe hoog het niveau van de club lag, dus auditie doen was best even spannend. Maar ik dacht: ik probeer het gewoon. Dat ik nu mag meespelen bij de BOV vind ik te gek. Ik zou het soms amper nog amateurs durven noemen. Alle spelers zijn zo gepassioneerd. Dat is het rijden vanuit Delft helemaal waard.”

Nog geen kaartjes voor AIDA in the pocket? Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar, zie hier.