Cees Meijer: ‘Mijn ambitie? Met kunst en cultuur de wereld een beetje mooier maken’

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

“Jullie Ceesje heeft goede oren, ik wil hem graag in mijn schoolorkest”, waren de woorden van voormalig muziekschool-directeur Harry Stalpers toen hij Cees Meijer als klein jochie zag. Die woorden waren voor Cees het begin van zijn huidige bestaan als directeur van het Cultuurbedrijf in Bergen op Zoom. We spraken met Cees over zijn weg hiernaartoe…

Cees glimlacht als hij terugdenkt aan die tijd. “Er miste nog een cello in het schoolorkest, dus ik moest cello gaan spelen. Mij werd niet gevraagd of ik dat wilde. Het ging gewoon zo. Pas na drie jaar bedacht ik me dat ik cello niet het leukste instrument vond. Ik wilde elektronisch orgel spelen. En dus switchte ik.” Toen Ceesje jaren later veranderde in een volwassen Cees en mocht gaan studeren, koos hij voor de Pedagogische Academie. “Ik heb het altijd heerlijk gevonden om met kinderen te werken. Terwijl ik de studie volgde, werd mij gevraagd in te vallen op de muziekschool. Die kans heb ik toen aangegrepen. De studie volgde ik naast de baan. Best pittig, maar als je het doel voor ogen houdt lukt het je bijna altijd, ben ik van mening.”

Over doelen gesproken: in het laatste jaar van de Pedagogische Academie besloot Cees ook nog te starten aan het conservatorium. “Naast mijn passie voor het onderwijs, bleef ook de liefde voor muziek knagen. Ik besloot dat ik het onderwijs in wilde, maar dan specifiek muziekonderwijs. Eigenlijk ben ik iemand die altijd onrust in z’n lijf heeft. Ik ben steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Daarom kwam de vraag of ik deel uit wilde gaan maken van het management van CKB De Maagd in 2004 op een prima moment. Ik wist dat ik die kans moest grijpen. Wel met de kanttekening dat ik dan het lesgeven los moest laten. Geen makkelijke keuze als je zo’n groot hart voor onderwijs hebt. Eerlijk gezegd mis ik het onderwijs soms nog wel. Maar wat ik nu doe is gelukkig óók wat ik te gek vind. Ik vind gewoon heel veel dingen echt leuk.”

Mijn vrouw en ik pakken onze momenten bewust samen. Als we reizen maken bijvoorbeeld. Die momenten zijn echt van ons

In 2009 kwam de grote vraag voor Cees: of hij directeur wilde worden van het CKB De Maagd. “Dat was middenin de crisistijd. Een hele uitdaging dus. We wisten dat we als Centrum voor de Kunsten rigoureuze stappen moesten zetten om overeind te blijven. Als directeur stond ik voor de keuze: of we gaan met minder mensen werken, of we gaan met z’n allen ánders werken. Voor dat laatste hebben we gekozen. Ik wist dat we buiten de muren van het CKB moesten gaan kijken. We moesten actief worden in de wijken van Bergen op Zoom, in de zorg, op scholen… Alles moest breder getrokken worden dan enkel in het CKB. Dat is gelukt. We hebben in die tijd onder andere de Kunstroute in de stad opgezet. Dat we onszelf staande hebben gehouden in die moeilijke periode, daar ben ik best trots op.”

Alsof Cees nog niet voldoende te doen had als directeur van CKB De Maagd, kreeg hij er in 2014 nog een uitdaging bij. Het CKB werd in dat jaar onderdeel van het Cultuurbedrijf, samen met het Markiezenhof en de Maagd. “Of ik nog wel eens thuis ben?” Hij lacht: “Niet veel, eerlijk gezegd. Ik zorg altijd dat ik rond half 8 ‘s ochtends aanwezig ben en heb bijna elke avond en elk weekend wel activiteiten waarbij ik aanwezig ben. Vanuit het CKB, vanuit De Maagd of het Markiezenhof… Mijn vrouw is het gewend. Ze weet ook dat ik juist heel gelukkig word van mijn ding kunnen doen. Als ik me niet voor de volle honderd procent kan inzetten voor mijn werk, ben ik niet te genieten. Mijn vrouw en ik pakken onze momenten bewust samen. Als we reizen maken bijvoorbeeld. Die momenten zijn echt van ons. Al neem ik ook op vakantie elke dag een uurtje de tijd om te werken. Ook dat uurtje gunt ze mij. Ze weet dat ik dat nodig heb.”

Over de toekomst is Cees duidelijk: als het aan hem ligt, blijft hij voorlopig waar hij zit. “Ik moet de dag nog vinden dat ik met tegenzin naar mijn werk ga. Volgens mij heb ik de leukste baan van Bergen op Zoom. Tegelijkertijd verkijken mensen zich ook wel op mijn werk. Ze denken al gauw: leuk, al die artiesten welkom heten in De Maagd. Maar dat is echt een fractie van wat ik doe. Al hebben ze deels ook wel gelijk; het is natuurlijk fantastisch om van Tineke Schouten te horen dat ons Theater De Maagd het schoonste theater is van alle plekken waar ze speelde. Die complimenten over ons theater krijgen we van veel artiesten. Dat is natuurlijk een te gekke bijkomstigheid van mijn werk. Ik word er ontzettend blij van om met kunst en cultuur de wereld een beetje mooier te maken. Dat wil ik best nog een aantal jaar volhouden.”