Charlotte de Waal maakt Prinses Nellie de eerste vrouw van stichting Vastenavend

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

,,Hoe kan het dat ze in Roosendaal wel een vrouwelijke nar hebben en dat dat hier, in Bergen op Zoom, niet kan?” Charlotte de Waal vindt het maar raar dat er geen vrouwen bij de stichting Vastenavend zitten. Daarom maakt ze er een project van tijdens haar studie in Baltimore.

Charlotte zit een paar maanden in Amerika in het kader van een uitwisselingsproject. Ze houdt van Vastenavend, ze houdt van Bergen op Zoom, maar één ding zit haar dwars: waarom zijn er geen vrouwelijke vastenavendkopstukken? ,,Ik ben half Nederlands en half Brits, ik heb in verschillende landen gewoond maar Bergen op Zoom is mijn thuis. Daar hou ik van en daar wil ik trots op zijn. Maar in dit geval vind ik dat een beetje lastig.”

Dus toen ze op de kunstacademie in Baltimore iets moest maken dat met haar eigen stad te maken heeft, koos ze voor een prinseske: Prinses Nellie (afgeleid van Nilles). ,,Ik maak er een knuffel van. Nu alleen een goedkoop prototype, maar ik zou er best een echt product van willen maken en verkopen in Bergen op Zoom.” Dat zit er voorlopig nog niet in, denkt ze. ,,Er ligt auteursrecht en portretrecht op de vastenavendfiguurtjes. Terwijl ik dan denk: die zijn toch eigenlijk van ons allemaal?”

Portretten

Charlotte kwam al eerder in het nieuws omdat ze portretten tekende in de trein van willekeurige passagiers. De NS spotte haar en diverse media namen dat over. Ze studeert aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en zit een paar maanden als exchange in Amerika. Dat ze daar nog nooit van Vastenavend gehoord hebben, deert haar niet. ,,Ik heb ze er hier alles over verteld, over de prins en de Peperbus die kan praten. Dat er alleen vrouwen in de stichting Vastenavend zitten vinden ze hier overigens niet vreemd: Amerika is toch best behoudend. Maar ik vind dat in deze tijd het toch echt anders moet kunnen!” Haar ‘prinses Nellie’ staat daar symbool voor.

Het liefst wil Charlotte na haar studie boeken, kranten en tijdschriften illustreren. En staat prinseske zijn ook op haar verlanglijstje? ,,Ja hoor, maak mij maar prinses Nellie! Alhoewel ik denk dat er genoeg andere vrouwen zijn die daar misschien beter geschikt voor zijn.” Vanuit haar liefde voor Vastenavend maakte ze al wel stickers voor dweilen.nl.

Volg Charlotte

In december komt Charlotte weer terug naar Bergen op Zoom. Je kunt haar werk bekijken op haar Instagram, Facebookpagina en website. Kijk, dit is Charlotte en hier laten we een paar voorbeelden van haar werk zien: