De Brabantse Wal meer dan een landschap

Verhalen / Omgeving
Landgoed Mattemburgh

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

De Brabantse Wal klinkt je misschien niet echt bekend in de oren, maar kent een lange geschiedenis. Het ligt op de grens met Zeeland en Vlaanderen. Bovendien ligt dit stukje natuur middenin gemeenten zoals Steenbergen, Halsteren en Bergen op Zoom.

De Brabantse Wal is een opvallend gebied omwille van de diversiteit in landschappen. Als je er al bent geweest, dan weet je meteen waar het over gaat: de overgangen van de hoge zandgronden waar je de bossen en heides ziet, naar de lagere zeekleipolders die vooral gebruikt worden voor de landbouw, zijn er talrijk aanwezig. Maar, je vraagt je waarschijnlijk af: wat kunnen we er precies bezoeken of doen?

Het gebied is een echt walhalla voor wandelaars en natuurliefhebbers!

Een stukje ongerepte natuur

Aan het begin van de Brabantse Wal vind je het zoetwatergebied Markiezaatsmeer, een afgesloten deel van de Oosterschelde en een belangrijk vogelgebied in Nederland. Samen met de Waddenzee en het IJsselmeer is het één van de grootste watergebieden in Nederland.

Bovendien is het Markiezaatsmeer uitgeroepen tot een Natura 2000-gebied, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Het is het favoriete plekje voor fotografen, wandelaars en joggers. De locatie laat het ook toe: één grote, uitgestrekte oppervlakte van wel 1846 hectare! Er broeden maar liefst 125 vogelsoorten die je vanuit de vogelkijkhut in het Markiezaat kan bewonderen.

Wandelaars vinden hier zeker hun gading: maak een mooie wandeling vanuit bezoekerscentrum de Kraaijenberg. Dit centrum ligt bovenop een heuvel en laat je kennis maken met de flora en fauna van het Markiezaat. Of doe mee met een excursie waar je in de winter zelfs vossen kan spotten! Aan de oostzijde van het meer bevindt zich het landgoed Mattemburgh op de Brabantse Wal, een echte parel in dit gebied. De villa op het landgoed is een echt paleis en je waant je meteen graaf of gravin in Engeland. De tuinen en grasvelden die de villa omringen zijn uniek. In de voortuin van de villa bevindt zich het bekende en ook laatste Fürs Pückler-bed in Nederland.

In het voorjaar wordt het mozaïekbed volgens een nieuw patroon uitgezet met 6000 plantjes.

Iedere laatste zondag van de maand kan je een rondleiding van het Brabants Landschap doen. Voor 15 euro per jaar kan je lid worden en deelnemen aan allerlei rondleidingen. Als je nog geen lid bent, kost de rondleiding 6 euro. Leden van het Brabants Landschap betalen de helft. Ook de villa is te bezoeken inclusief het theehuisje en de ijsgrot.

mattemburgh
Landgoed Mattemburgh
Wandelen op de Kraaijenberg, omgeven door herstbladeren
Kraaijenberg
Fort de Roovere

Fort de Roovere

Om de Spanjaarden tijdens de tachtigjarige oorlog tegen te houden en Bergen op Zoom te beschermen, werden er forten gebouwd. Na 400 jaar zijn deze overblijfselen nog te bewonderen zoals Fort de Roovere, waarvan het bijzonder kunstwerk “Loopgraafbrug” ofwel “Mozesbrug” deel uitmaakt. De Bergse architecten Ro Koster en Ad Kil sleepten hiervoor al verschillende prijzen in de wacht.

Je loopt er als het ware door het water zonder dat je natte voeten krijgt!

Om de brug en het gebied te ontdekken, zijn er wandelroutes ontworpen die je onder leiding van een gids kan bezoeken. Zoals bijvoorbeeld de Wallenwandeling Fort de Roovere van 3,62 kilometer lang: je passeert tijdens deze wandeling vele restanten van Franse loopgraven. Het mooiste uitzicht heb je als je bovenop de wallen wandelt. Een echte aanrader dus! De NS-wandeling begint via de bossen van landgoed Zoomland helemaal tot Fort de Roovere en eindigt in Bergen op Zoom, waar je ook kan genieten van het historische erfgoed van de binnenstad.

Een tip: voor de kids is een bezoekje aan Fort de Roovere een leuk dagje weg. Laat ze even een echte soldaat of ridder voelen en wandel met hen langsheen de oude kanonnen die er nog staan of laat hen spelen in de forten: dat is pret genoeg!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief