De dynamiek van techniek

Verhalen / Bedrijven
Wie

Tom Zoutendijk

Wat

Vrijwilliger bij Fablab

Waar

Drebbelstraat 20, Bergen op Zoom

Tom Zoutendijk bij het Fablab

Drie jaar geleden liep Tom Zoutendijk uit nieuwsgierigheid eens binnen bij het Fablab Bergen op Zoom. Hij werd er vrijwilliger en mag zich inmiddels zelfs ‘regelneef’ noemen. Geen officiële titel natuurlijk, maar als je collega-vrijwilligers dat vragen…

Je ziet hier hobbyisten in allerlei leeftijdscategorieën maar ook studenten, stagiaires, kunstenaars en ondernemers.

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Het Fablab, wat is dat eigenlijk? Tom legt uit: “FabLab is een wereldwijde community. De naam is een samentrekking van Fabrication Laboratory. Het is een openbare digitale werkplaats waar mensen worden uitgenodigd om zelf dingen te maken, door middel van verschillende technieken en waar het openlijk delen van ontwerpen en ideeën wordt aangemoedigd.”
Oorspronkelijk komt het idee uit Amerika. Geestelijke vader is Prof. Dr. Neil Gershenfeld van het Center for Bits and Atoms, van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij gaf eens een semester ‘How to make (almost) anything’ en zette daarom een lab op voor digitale fabricage. Dit sloeg zó aan dat er meer fablabs volgens dit model ontstonden. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een wereldwijde community van meer dan 600 fablabs. De Bergse afdeling bevindt zich aan de Drebbelstraat.

Kennis vergaren en vergroten

Leren van elkaar is een belangrijk aspect, vertelt Tom: “Het idee is dat mensen hier zelf iets oppakken en proberen te maken, met hulp van anderen waar nodig. En dat ze ook anderen helpen. Zo delen en vergroten we de aanwezige kennis op technische én creatieve gebieden als 3D-printen, computergestuurde productie, en additieve productie.” Dat laatste moet ie even uitleggen: “Dan haal je niet een te maken voorwerp uit een stuk bestaand materiaal, zoals bijvoorbeeld een blok hout. Bij additieve productie creëer je iets met één of meerdere bouw- en grondstoffen. 3D-printen is daar een goed voorbeeld van.”
Er komen werkelijk allerlei mensen op af. Je ziet hier hobbyisten in allerlei leeftijdscategorieën maar ook studenten, stagiaires, kunstenaars en ondernemers. “Het kost ze in principe alleen gebruikte materialen”, vertelt Tom. “Alleen bij wat grotere projecten vragen we wat voor het gebruik van de apparatuur. Die moet immers ook onderhouden en soms vervangen worden.”

Het idee is dat mensen hier zelf iets oppakken en proberen te maken, met hulp van anderen waar nodig. En dat ze ook anderen helpen.

Bijzondere projecten, volop mogelijkheden

In de dynamiek van het Fablab ontstaan mooie dingen, aldus de ‘regelneef’. Hij geeft wat voorbeelden: “Zelf een 3D-printer bouwen, helpen bij de totstandkoming van een kunstwerk maar ook stagiaires die we hier kansen zien pakken en zich ontwikkelen. We dragen ook echt bij aan de lokale economie en het culturele leven. Zo zijn we een nieuw apparaat aan het bouwen voor een Bergse Vastenavond-bouwclub en hebben we voor prefab-woningproducent Cubicco modellen gemaakt die figureren in hun verkoopstands.” Tom wordt zichtbaar enthousiast als hij vertelt over wat hier allemaal gebeurt.
Ben je geïnteresseerd? Kom vooral eens kijken. Ze zijn er iedere donderdag en gaan graag met je in gesprek over de vele, vele mogelijkheden die moderne technieken te bieden hebben.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief