De lekkerste streekproducten

Verhalen / Culinair
IJs van Crusio

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Bergen op Zoom en eten zijn onlosmakelijk verbonden. Ansjovis, asperges, koeken… Niet voor niets heeft de Brabantse stad het etiket ‘bourgondisch’ opgeplakt gekregen. Maar wat is nu het állerlekkerste streekproduct uit Bergen op Zoom? We vroegen het jullie op onze Facebook pagina!

De koeken van Bakker Groffen

By far het populairste streekproduct onder de Bergenaren: de koeken, of ook wel de zogenoemde ‘platte tieten’, van bakkerij Groffen. Eigenaar Romano Groffen zou niets liever zien dan dat zijn product zoiets wordt als de bolus van Zeeland of de Bossche Bol van Den Bosch. Zover is het qua naamsbekendheid nog niet, maar qua populariteit in eigen stad des te meer! Bergenaren zijn er dol op, zo bleek na onze rondvraag op Facebook.

Ik heb ze al naar menig andere plaats in Nederland meegenomen als ik wilde trakteren! Nu is het zelfs zo dat mensen van buiten de stad me vragen waar die bakker van die lekkere koeken toch zit wanneer ze naar Bergen komen!

Aldus Marion Verbaarendse-van Der Velde

Platte Tieten

Koeken van Bakker Groffen

De drie A’s van de Brabantse Wal

Peter Croonen uit Bergen op Zoom: “Het lekkerste streekproduct? Onbetwist de 3 A’s: Aardbeien, Asperges en Ansjovis!” Iedereen die een beetje bekend is met Bergen op Zoom, kent als het goed is de befaamde drie A’s van de Brabantse Wal. Aardbeien, Asperges en Ansjovis. In de maanden rondom het jaarlijkse evenement ProefMei zijn deze ingrediënten in bijna elk restaurant veelvuldig te verkrijgen. De ansjovis is overigens een bijzonder verhaal, want wist je dat dit product uitstervende is? Op bijzondere wijze, met ‘weren’ wordt ansjovis momenteel nog gevangen in de Oosterschelde, door de familie Van Dort. Om meer inkomsten te generen organiseren zij ook vaartochten, waarbij je op kleine bootjes het proces van de zogenoemde weervisserij van dichtbij ziet! De Bergse ansjovis is te koop bij de familie Van Dort aan de Artilleriestraat 63 te Bergen op Zoom.

IJs van Crusio

Ook het ijs van ijssalon Crusio is in trek onder de Bergenaren. Niet helemaal vreemd, voor een zaak die inmiddels meer dan 100 jaar bestaat. In 1915 werd de ijssalon opgericht door Willem Crusio; inmiddels trekken Coen Crusio en Kiona Malinka de kar. De laatste jaren is Crusio gegroeid van ijssalon naar meer. Dankzij Kiona, die zich als theespecialist heeft ontpopt, is Crusio ook een waardige koffie- en theezaak geworden, met zelfs een eigen eigen theelabel. De ijssalons bereikte in 2012 in een nationale koffietest georganiseerd door het Algemeen Dagblad de tweede prijs.

Kiona Malinka van Crusio

Kiona Malinka van Crusio

Scheldebier

Wat ooit begon als kleinschalig project in Bergen op Zoom, is inmiddels uitgegroeid tot een waardige bierbrouwerij in het Belgische Hoogstraten, waarbij Nederlands speciaalbier in een Belgisch jasje wordt gegoten. De Scheldebrouwerij. Gezien de aard van de brouwerij vinden wij dat het bier past in dit lijstje. Helemaal als we zien hoe dol de Bergenaren zijn op ‘hun’ bier! Van de Krab tot de Hopruiter, Zeezuiper en Lamme Goedzak… Deze bieren hebben het in zich om het nog eens ver te schoppen. Gelukkig reikt het Scheldebier steeds verder weg, inmiddels wordt het zelf op diverse waddeneilanden verkocht!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief