De Vastenavend 2019: alle nieuwtjes op een rij!

Verhalen / Erfgoed & Cultuur
Agge mar leut et!

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Vanaf morgenavond is weer zover: de Vastenavend gaat van start! Voor velen nog altijd het feest der feesten in Bergen op Zoom. Naast de eeuwenoude tradities die dit feest kent pakt de Stichting Vastenavend ook elk jaar uit met leuke nieuwe dingen. Wij vertellen je graag wat voor leuke nieuwtjes er zoal zijn en wat je kunt verwachten dit jaar!

Draai van de Kraai

Uniek tijdens de Vastenavend dit jaar: de Draai van de Kraai op zondag 17 februari! Een wielerwedstrijd geheel in de lijn van het motto van dit jaar: ’t Is koers. Groepen vanaf 4 personen kunnen zich opgeven voor de wielerwedstrijd, die start op het Beursplein en eindigt op de Grote Markt. De wielerronde start om 14.30 en duurt tot ongeveer 16.11 uur. Aanmelden kan door te mailen naar draaivandekraai@stichtingvastenavend.nl of meld je zaterdag 9 februari bij de inschrijving van de optocht in de bibliotheek, van 10.00 tot 13.00 uur. Er zijn nog startbewijzen, maar vol is vol.

Veldteken 2019 (en win te gekke prijzen!)

Ook dit jaar is er weer een prachtig veldteken uitgebracht. Maar nog leuker is misschien wel wat er niet eerder was: je kunt unieke prijzen winnen met de aankoop van het veldteken. Bij de aanschaf van jouw veldteken ontvang je een exclusief rugnummer, dat je in moet vullen op de daarvoor in het leven geroepen website. Prijzen die je kunt winnen: als gast mee naar de Boeremaaltijd, met de voorzitter van Stichting Vastenavend mee in de brik tijdens de intocht, de maandagochtend tour mee op Spuit Elf, de klok van het stadhuis luiden als startsein van de Kindervastenavend, met de voorzitter van Stichting Vastenavend mee in de brik tijdens de optocht.

Vastenavendbroche

Hij is ongeveer half zo groot als het Veldteken, en daardoor lekker handzaam: de Vastenavendbroche! Een speciaal collectors item, met de hand gegoten van keihard porseleingips en helemaal brons gepatineerd. Door een heel geheime manier van werken komen alle details ook piekfijn naar voren. Vanwege het formaat is de broche ook leuk om te dragen naar je werk of op school. De broche is vanaf het Neuzebal voor 4 euro te verkrijgen bij één van de Boerinnen.

Project Nar: kids ontwerpen het pak van de toekomst

Zoals elk jaar worden ook de kleintjes niet vergeten tijdens de Vastenavend. Sterker nog: de Bergse basisscholen gaan dit jaar aan de slag met een wel héél leuke opdracht! De kinderen gaan de uitdaging aan het pak van de toekomst te ontwerpen voor de Nar, uiteraard omdat we een nieuwe Nar hebben die zijn weg nog een beetje moet vinden. Kledingontwerper Ward Warmoeskerken reikt wat voorbeeldjes uit, maar de rest moeten ze toch echt zelf doen. Op 24 februari kun je alle ontwerpen zien tijdens een modeshow in Den Enghel.

Krappz: Ard Gaan, feest voor de jeugd

Voor de Bergse jeugd van 12 tot en met 17 jaar is er tijdens de Vastenavend het feest Ard Gaan in het leven geroepen. Op zaterdagavond 16 februari mixen 3 dj’s Vastenavend muziek met hippe beats in Den Enghel. Ard Gaan vindt plaats van 20.00 tot 00.00 uur. Een kaartje kost 6 euro.

vastenavend
Bergse dweilbandjes op het podium in de Stoelemat
vastenavend
Agge mar leut et!

En verder, zoals ieder jaar:

Wagetjes kijken
Alvast proeven van het feest dat voor ons ligt? Op de woensdag voorafgaand aan de Vastenavend gaan we traditiegetrouw met z’n allen een kijkje nemen op het Konterscherp, waar de bouwclubs gevestigd zijn.

De intocht
De intocht: het officiële startsein van de Vastenavend! Deze start op zaterdag 2 maart vanaf 15.11 uur bij het station van Bergen op Zoom.

Dweilbendfestival
Zondag, rustdag? Niet voor de muzikanten van ’t Krabbegat, en dat zijn er een hoop! Zondagmiddag staat vanaf 14.00 uur in het teken van het Dweilbendfestival, in de Stoelemat. Meer info vind je hier.

De Kindervastenavend
Een waar spektakel voor de kleintjes (maar stiekem voor iedereen): de jaarlijkse Kindervastenavend! Een toneelstuk op onze Grote Markt, waarbij zelfs onze Peperbus van zich laat horen. De Kindervastenavend start maandagmiddag om 14.22 uur.

De optocht
Ons pronkstuk, de optocht van ’t Krabbegat! Al jaren gezien als een van de mooiere optochten in Brabant. En daar zijn we best een beetje trots op. Kom jij dit jaar ook kijken? Om 12.30 uur start de reclamestoet. Hier vind je alle informatie.

Enne… Agge mar leut et!