‘De woningmarkt van Bergen op Zoom? Het leukste spelletje dat er is!’

Verhalen / Wonen

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

In onze rubriek ‘Bergs beroep’ vertellen Bergenaren over hun werk in Bergen op Zoom. Wat doen ze en waarom? Vandaag de Halsterse Rob van Elsakker (29), makelaar bij Baas Makelaars in Halsteren.

In een relatief klein kantoor aan de Halsterse Dorpsstraat, waar er binnen een huiselijke sfeer hangt, wacht Rob van Elsakker ons op: een vrolijke, energieke Halsternaar die maakt dat we meteen zin hebben in dit gesprek. Al is dat volgens Rob ook niet zo vreemd, dat we er zin in hebben. “De huizenmarkt, dat is zo’n onderwerp dat nagenoeg iedereen wel interessant vindt. Als ik op een verjaardag vertel dat ik in de makelaardij zit, heb je altijd meteen een leuk onderwerp waar iedereen over mee praat: de huizenmarkt. En ook al zijn mensen niet op zoek naar een nieuwe woning, toch hoor ik zo vaak om me heen dat mensen Funda afstruinen. Gewoon om te kijken naar al die huizen in de omgeving die te koop staan. En soms ook om gewoon even binnen te gluren.”

Rob is zelf ook iemand die smult van de makelaardij. Al sinds de middelbare school wist hij dat hij dit vak in wilde. Toch liep dat net even anders. Hij lacht: “Ik begon aan de studie, maar ik was nog zo jong. Ik vond het allemaal maar saai op school en stopte na het eerste jaar. Daarna ging ik commerciële economie studeren. Die studie rondde ik wel zo af. Maar de makelaardij bleef in mijn hoofd zitten. Toen mijn vrouw en ik ons eigen huis verkochten met de hulp van Frans Kamman, mijn huidige baas, sprak ik tegen Frans mijn wens uit om de makelaardij in te gaan. Waarop Frans me wist te vertellen dat de markt weer aan ging trekken en er misschien wel een mogelijkheid voor me lag. Niet veel later zat ik hier op kantoor.” Rob glundert: “Het is heerlijk werken hier, net één grote familie. Ik lieg niet als ik zeg dat ik op twee plekken thuis ben. Hier en bij mijn vrouw Mariska en kinderen Mara en Siem.  Al weet ik niet of ze dat nou leuk vindt om te horen…”

Als ik op een verjaardag vertel dat ik in de makelaardij zit, heb je altijd meteen een leuk onderwerp waar iedereen over mee praat: de huizenmarkt

Tweeënhalf jaar in de makelaardij en meer dan honderdzeventig verkochte huizen verder, durft Rob wel te spreken over een goede switch. “De voldoening die ik haal uit dit vak is waanzinnig. Nog altijd voel ik me euforisch als ik een huis heb verkocht. Dat is toch waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Het moeilijke aan dit vak vind ik dan weer dat ik een pleaser ben en niet altijd alle partijen even blij kan maken. Dat steekt soms weleens. Maar daar word ik ook steeds beter in. Met een baas die al ruim 25 jaar in het vak zit, heb ik een goede leermeester boven me. Frans zit met zijn schatting van de waarde van een woning altijd zó dicht bij de uiteindelijke verkoopprijs. Als ik over twintig jaar kan wat hij kan, ben ik een meer dan tevreden mens.”

Kijkend naar de woningmarkt gebeurt er volgens Rob genoeg. “Het interessante aan dit vak is dat het altijd in beweging is. Als tien jaar geleden iemands woning een half jaar te koop stond, was dat kort. Als dat nu het geval is, is het lang. Huizen gaan tegenwoordig zo snel weg. We hebben nu situaties waarin woningen niet eens het internet halen; ze worden al verkocht voordat ze online staan. Maar het is hier in Bergen op Zoom gelukkig niet zo bizar als in grotere steden als Breda of, gekker nog, Amsterdam. Laatst had ik een cursus en daar hoorde ik dat je in Amsterdam bijna niet de kans krijgt om te bezichtigen. Je mag tussen 9 en 11 uur binnenkijken en voor je weg gaat moet je bod al uitgebracht zijn. Voorbehoud financiering maakt je al bijna kansloos om te worden gekozen. De prijzen die geboden worden gaan vaak tot duizenden euro’s boven de vraagprijs. Dat geloof je bijna niet, maar het gebeurt echt. In Bergen op Zoom zal het zover nooit komen. Gelukkig maar, want dat trekt mijn pleasende karakter slecht”, lacht hij. “Daar doe je de kopende partij echt geen plezier mee, al kiest hij er natuurlijk nog altijd zelf voor.”

Het mooiste huis dat Rob verkocht in zijn tweeënhalf jaar als makelaar? “Poe! Moeilijk… Elk huis is uniek, dat maakt het antwoord hierop lastig. Maar als ik dan echt moet kiezen, noem ik de Zuidzijde Zoom 38. Daarbinnen was het echt nog 1935, voor mijn gevoel had de tijd er stilgestaan. Maar dat maakte wel dat het karakter ervan behouden was. Dit huis was zó karakteristiek. Tel daarbij op dat ik meteen een goede klik had met de kopers en verkopers. Ja, dit was wel één van de toppers die ik verkocht.”

Hier in Bergen op Zoom is de woningmarkt gelukkig niet zo bizar als in grotere steden als Breda of, gekker nog, Amsterdam

Het meest bijzondere huis dat Rob verkocht? Hij denkt na… “Dat moet een woning in de Bredasestraat zijn geweest. Het huis stond al jaren te koop en was inmiddels een hele oude woning in het centrum van Bergen op Zoom. Die oudheid uitte zich in scheuren in de woning, een ouderwetse badkamer en keuken… Eigenlijk moest er zo goed als alles aan gedaan worden. Ellen, samen met Franse mede-eigenaar van Baas Makelaars, zei tegen mij: ‘ik heb pas echt respect voor je als je deze woning verkoopt, Rob’. Wat denk je? Niet veel later verkocht ik het huis!”

Over zijn toekomst is Rob stellig: dat blijft de makelaardij. “Sterker nog: ik ben van plan het bedrijf over te nemen van Frans en Ellen wanneer zij stoppen. Frans en Ellen hebben onlangs kenbaar gemaakt dat zij mij die stap gunnen. Een mooier compliment kun je niet krijgen, volgens mij. En trouwens, waarom zou ik uiteindelijk iets voor mezelf gaan beginnen als ik een bedrijf kan overnemen dat al veertig jaar bestaat en goed loopt? Ik zou gek zijn als ik dit niet deed. Kom maar op met de toekomst.”