Dit wil je weten: de highlights van Kunsten in de Monumenten

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Kunsten in de Monumenten valt dit jaar op 14 en 15 september. Zoals ieder jaar is er ook nu weer een heel vol programma, dit keer met het thema ‘Plukken van plezier’. We geven je alvast de meest bijzondere highlights:

Popmonument ook voor junioren: vrijdag 13 en zaterdag 14 is het festival PopMonument. In twintig prachtige erfgoedlocaties treden grote namen en local heroes op. Om er maar alvast enkele te noemen: Novastar, Bazart en Magnapop. Helemaal leuk is dat er dit jaar ook een Popmonument Junior is. Zaterdagmiddag 14 september van 13.00 tot 16.00 treden voor de kids rapper Dio, Mindblow en DJ Izzabelle op in het Markiezenhof.
Brabantse Waldag: Dit jaar is er niet een Brabantse Wal Dag, maar een Brabantse Wal Week. Die week start al op 7 september met de Woensdrechtse Boerendag. Verder zijn er fietstochten, inspirerende colleges, kun je binnenkijken bij agrarische bedrijven en is er op 15 september de enige echte Brabantse Wal Dag op landgoed Mattemburgh met heel veel leuke activiteiten.
Spektakel op de Waterschans: Op de Waterschans is het tijdens Kunsten in de Monumenten even 1622. Er komt een kampement en demonstraties van gevechtsexercities uit de Nederlandse Opstand (80-jarige oorlog). De Stichting Bezichtiging Monumenten, Borgerij Berghen opden Zoom, de cavalerie van de Paardenhoeve en diverse re-enactment verenigingen zorgen voor een waar spektakel.
Vinylmarkt: Lekker snuffelen naar jouw favoriete lp’s. Dat kan ook dit jaar weer tijdens de vinylmarkt. Deze vindt zaterdag 14 september plaats in de Bosstraat.
Openstelling Vrederust: Landgoed Vrederust is 110 jaar geleden gesticht door twee Zeeuwse dominees. Het was een zelfvoorzienend dorp. Benieuwd naar hun drijfveren en het ontstaan van Vrederust? Op zondag 15 september ben je welkom in het hoofdgebouw en kun je wandelen over het parkachtig terrein, met zijn beeldenroute, langs het kerkje de Ark. Ook is er een foto-expositie van de afgebroken gebouwen ‘Vrederust in brokken’ te bekijken.
Arsis in de kelder: In de ondergrondse ruimte van het schitterende pand De Blauwe Hand in de Blauwehandstraat is de lucht – gevuld met herinneringen – voelbaar. Wat heeft er zich afgespeeld in deze kelder door de eeuwen heen? Vijf kunstenaars: Manu Dudink, Knoest, Pierrette Schoon, Hella Sluyters en Liesbeth de Waal hebben dit gevoel vertaald in een bijzondere installatie.
Natuurlijk is er nog veel meer te doen tijdens Kunsten in de Monumenten. Heel veel monumenten in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat zijn geopend: de meeste zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.  Behalve bij het event PopMonument is de toegang overal gratis.
We melden later nog meer over het programma of je kunt alvast kijken op de website.