Down under Bergen op Zoom

Verhalen / Erfgoed & Cultuur
Wie

De Grebbe

Wat

Wandeling door het stadsriool

Waar

Kaartverkoop via VVV Brabantse Wal

Wanneer

Op zaterdag van mei t/m oktober

Stadsriool De Grebbe

Stadsriool De Grebbe dateert uit de dertiende eeuw. Het riool is vier meter breed, 780 meter lang en loopt vanaf het Ravelijn via de Geweldigerstraat, Markiezenhof, Moeregrebstraat naar de Gedempte Haven. De Grebbe is het grootste monument van Bergen op Zoom. Het gedeelte tussen de Gevangenpoortstraat en Het Markiezenhof is sinds 2010 toegankelijk voor publiek. Voor diegene die een uur down under Bergen op Zoom niet aandurft, hieronder een kort ervaringsverslag.

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Ons groepje bestaande uit vijf personen verzamelt bij de Gevangenpoort, waar we hartelijk worden ontvangen door onze deskundige gids Peter Bogers. Kaplaarzen en regenpakken blijken niet nodig. Een warme jas of trui overigens wel, want zowel in de winter als hoogzomer wordt het er niet warmer dan 13 °C. Na controle van de luchtkwaliteit met professionele apparatuur door de vrijwilligers van Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM) mogen we via een groot luik naar beneden. Geheel tegen verwachting in blijkt het daar beneden helemaal niet te stinken. Dat komt door het goede ventilatiesysteem en de dichte kunststofbuis waardoor het vuile afvalwater tegenwoordig wordt afgevoerd.

De Grebbe is het grootste monument van Bergen op Zoom

Tijdens de rondleiding praat Peter honderduit: over het ontstaan van De Grebbe in de dertiende eeuw, dat De Grebbe naast afwateringskanaal later diende als turfvaart en dat door het lozen van afval door bierbrouwerijen, lakenweverijen, -ververijen en –blekerijen het water in de zestiende eeuw enorm vervuild was. Hij vertelt dat men in 1525 toestemming kreeg om De Grebbe te overkluizen. Vanaf toen werden er pleinen (o.a. van Het Markiezenhof ), bruggen, straten en huizen over het kanaal heen gebouwd.

En wist je dat De Grebbe nog steeds deel uitmaakt van het Bergse rioleringsstelsel, dient als bergbezinkbassin tijdens zware regenval en dat de brandweer vanuit De Grebbe water kan pompen om branden in de binnenstad te blussen? Maar het meest enthousiast is Peter over de restauratie die onder zijn bezielende leiding van 2002 tot 2009 werd uitgevoerd. Terecht, want Bergen op Zoom is daardoor een prachtig monument rijker.

Sjagerijn

In de Morganstraat werd op 5 maart 2011 tijdens de Vastenavend het Sjagerijn officieel onder de grond gestampt. Daarvan getuigt nog een fraai putdeksel in die straat. Als bezoeker van De Grebbe weet je voortaan dat het Sjagerijn in de ruimte tussen het wegdek en De Grebbe zit opgesloten. Lopend door de gang kun je het Sjagerijn bekijken.

Durf jij het aan om af te dalen in De Grebbe? Je kunt een kaart kopen aan de balie van VVV Brabantse Wal, Kortemeestraat 19, Bergen op Zoom of online via www.vvvbrabantsewal.nl. De rondleidingen vinden plaats op zaterdag van mei t/m oktober.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief