Eco-Point: schoonmaken met sinaasappel, kokosnoot en mais

Verhalen / Bedrijven

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Weleens in een fabriek geweest waar ontvetters, verfverwijderaars en andere reinigingsproducten gemaakt worden? Je kunt je wel voorstellen dat daar soms niet van die lekkere luchtjes hangen… Bij Eco Point is dat anders. Daar ruikt het heerlijk fris naar citroen, sinaasappel en kokos.

Geen wonder, want Eco-Point maakt reinigingsmiddelen van natuurlijke reststromen van levensmiddelen, zoals mais en suikerbieten. Geen agressieve aceton, wasbenzine of thinner, maar middelen die veilig zijn voor mens en milieu. Bijna dertig jaar geleden richtten Ferry Samuels en Henk van Straaten het bedrijf op. Zij kwamen uit de conventionele chemie en vonden dat het anders kon en moest.

Een mixer in de schuur

,,Milieu was toen nog een beetje geitenwollensokkengedoe”, lacht product manager Jacco Quist. ,,Maar in de loop der jaren werden mensen zich steeds meer bewust van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid.” In de beginjaren zat Eco-Point nog in Sint-Maartensdijk. ,,Met een kantoortje in de schuur en een mixer”, grinnikt Jacco. ,,Al snel trok het bedrijf in een bedrijfsverzamelgebouw, maar het groeide groter en groter. Er werd een stukje bijgebouwd, uitgebreid, wanden weggebroken. En in 1997 waren we echt toe aan een eigen gebouw.”

Leem op de muur

Dat werd het huidige pand op bedrijventerrein Oude Molen in Halsteren, ontworpen door de architecten Ad Kil. Een gebouw waar iedereen wel wat van vindt. ,,Sommigen vinden het prachtig, anderen hebben er niks mee”, zegt Jacco. ,,Het is gebouwd volgens het thema: technology meets ecology. De voorgevel is van rood cederhout, de muren zijn gestukt met leem, op de vloer ligt linoleum (dat uit lijnzaad kan worden gemaakt) en kurk. Of je het nu mooi of lelijk vindt: bijzonder is het zeker. En duurzaam.”

Tot in China

Vanuit Halsteren levert Eco-Point in België en Duitsland en zijn er distributiecentra in Engeland, Frankrijk en Italië. Sinds enkele jaren zit er een China een vestiging die aan de Aziatische markt levert. Eco-Point richt zich uitsluitend op de zakelijke markt. ,,Onze producten hebben uitleg nodig”, aldus Jacco. ,,Het is niet zomaar een flesje dat al je problemen oplost.”

In het kenniscentrum werkt hij met zijn collega Stefan Lambrechts aan de ondersteuning van de klanten. ,,Kijk, je kunt onderdelen van auto’s of machines schoonmaken met producten in spuitbussen. Maar die zijn licht ontvlambaar en moeten veilig bewaard worden. En na gebruik mag je ze niet zomaar in de vuilnisbak gooien. Best een gedoe, dus. Wij hebben bijvoorbeeld en quick scan ontwikkeld. Hiermee kunnen klanten inzicht krijgen welke gevaarlijke reinigingsmiddelen zij gebruiken en welke veilige alternatieven Eco-Point kan bieden. We gaan langs bij bedrijven, kijken hoe we hun problemen op kunnen lossen, denken met ze mee. Dat wordt gewaardeerd. Ook worden hier nieuwe producten ontwikkeld.”

Verdubbelen

Eco-Point levert producten voor het verwijderen van vet, kalk, lijm, inkt, roest en verf voor onder andere bedrijven in de automotive, bouw, chemie, metaal, food en grafische industrie. ,,We leveren bijvoorbeeld aan bedrijven die graffiti verwijderen. Vaak wordt dat gedaan door de ‘daders’ zelf die hierbij via bureau Halt worden begeleid. Dan is het uiteraard belangrijk dat er met veilige producten wordt gewerkt en zijn onze producten een uitkomst.”

Ambitie is er ook na bijna 30 jaar nog volop. ,,De markt voor onze producten is enorm”, weet Jacco. ,,De komende drie jaar willen we onze productie verdubbelen. Er ligt in 2020 dus nog uitdaging genoeg voor ons.”