Een hele week activiteiten op de Brabantse Wal

Verhalen / Erfgoed & Cultuur
Foto: Brabantse Wal Week

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

De Brabantse Wal Dag trekt jaarlijks meer dan 7000 bezoekers. En dit jaar is er niet alleen een Brabantse Wal Dag, maar een hele Week van de Brabantse Wal! Met allerlei activiteiten in de hele regio.

Dit is er de komende week te doen:

Zaterdag 7 september: tractordefilé. Ruim 80 tractoren starten om 13.00 uur aan de Reimerswaalweg om een tocht te maken door de Gemeente Woensdrecht. Deze vier uur durende tocht kent een tussenstop op het Ouwe Raedhuysplein in Hoogerheide om omstreeks 14.45 uur. Enkele andere verwachte doorkomsttijden zijn bij benadering: Huijbergen 14.00 uur, Ossendrecht 16.00 uur en Woensdrecht 16.30 uur.

Zondag 8 september: Woensdrechtse Boerendag. Alles wat met het boerenleven te maken heeft staat uitgestald op het weiland: dit jaar zijn er zo’n 60 tot 80 kraampjes met onder andere kunst van bijenwas, oude ambachten en natuurlijk lekker eten, zoals paling en een varken aan het spit. Daarnaast zijn ook de oude machines en tractoren te bewonderen en wordt het geheel omlijst met muziek. Kinderen kunnen pony rijden, ganzen drijven, schapen hoeden, klimmen in een stropiramide, klauteren over de hindernisbaan of rond banjeren op het boerenerf. Van 10.00 tot 18.00 aan de Reimerswaalweg in Hoogerheide. Toegang 3,-.

Woensdag 11 september: Natuurlijk Brabantse Wal. Natuurmonumenten, Brabants Landschap en Natuurpodium brengen een gevarieerd programma op verschillende locaties.

  • Vossenstreken: Een wandeling op Landgoed Mattemburgh wordt nóg leuker met de app Vossenstreken. Duik de geschiedenis in van de familie Cuypers, ontdek de geheimen van de tuin of kies voor de route waarbij je op zoek gaat naar de verschillende spechten van het landgoed. Van 7 t/m 15 september bij Orangerie Mattemburgh, toegang gratis.
  • De Kraaijenberg: Woensdag 11 september van 12.00 tot 16.00 uur is bezoekerscentrum De Kraaijenberg aan de Fianestraat geopend voor iedereen die houdt van de natuur van de Brabantse Wal. Binnen én buiten biedt Brabants Landschap talloze mogelijkheden om de natuur te ontdekken. Je kunt er vogels kijken, binnen in de expositie, of buiten vanuit de uitkijktoren. Er is een film over de Brabantse Wal en in de BeleveNissen kun je zelfs over het gebied vliegen! Kijk rond in het voedselbos en de insectentuin en in het klauterwoud mag je hutten bouwen. Of kom met z’n allen picknicken aan de reuze-picknicktafel tussen de bomen! Toegang gratis.
  • Excursie: In het Markiezaat, aan de rand van de Brabantse Wal, leven kuddes runderen en paarden. Deze grote grazers zorgen er samen voor dat het gebied open blijft en geen bos wordt. De beheerder van Brabants Landschap legt uit hoe de kuddes beheerd worden. Het is een unieke excursie, want we gaan het afgesloten gedeelte van het Markiezaatsmeer in en proberen de IJslandse paarden en de runderen van ‘dichtbij’ (dat wil zeggen: op een veilige afstand!) te bekijken. Woensdag 11 september 14.00 uur bij De Kraaijenberg, Fianestraat, Bergen op Zoom. Deelname 2,-.
  • Franken Fruit: Op woensdag 11 en zaterdag 14 september organiseren Franken Fruit & Natuurpodium allerlei activiteiten in het kader van de Brabantse Wal Week! Zo kun je mee doen met een GPS tocht en op expeditie gaan op de Brabantse Wal en leuke prijzen winnen. Op zaterdag is er een Tour & Taste, waarbij je niet alleen iets leert over alles wat er groeit en bloeit, maar onderweg ook allerlei gerechten proeft! Wil je zeker zijn van een plekje? Schrijf je dan vooraf in op ‘Kijk binnen bij Frankenfruit‘.
  • Kindermiddag: van OERRR in de wildernis van de Dintelse Gorzen. De Dintelse Gorzen is dankzij de mix van zout en zoet water een uniek stuk natuur. Tijdens een wandeling door de ruige vegetatie word je overspoeld door de vele kleuren. Ga mee op een ongelooflijk avontuur in de natuur! Lekker klauteren en op zoek naar beestjes. De vergoeding is € 7,00 voor niet-leden en € 4,00 voor OERRR leden en leden.

Donderdag 12 september: Klasseboeren! Scholen uit de regio gaan op bezoek bij Klasseboeren op de Brabantse Wal. Hier leren kinderen over waar en hoe voedsel geproduceerd wordt door te voelen, te proeven en te doen.

Vrijdag 13 september: extra editie ProefMei College on Tour.
Spraakmakende colleges in een eigentijdse setting. De extra editie staat in het teken van de korte keten en de vrijetijdseconomie. Het slotcollege gaat over ons klimaat en wordt gegeven door Ed Nijpels , voorzitter van het Klimaatberaad. Om 15.00 uur in het Suikerlab te Bergen op Zoom (uitverkocht).

Zaterdag 14 september: ‘Kijk binnen bij agrarische bedrijven’
Pak de fiets en ga de boer op! Tijdens je tocht verzamel je de ingrediënten voor een heerlijk maal, dat aan het einde van de tocht wordt klaargemaakt op een bijzondere locatie.

Zondag 15 september: De Brabantse Wal Dag 2019
Ook dit jaar weer op Landgoed Mattemburg. Meer dan 60 standhouders nemen je mee op reis over de Brabantse Wal. Toerisme, recreatie, duurzaam en innovatief Brabantse Wal zijn de hoofdthema’s. En natuurlijk genieten van het Eetbare Landgoed bij Orangerie Mattemburgh.

Kijk hier voor meer informatie.