Een eigen paradijs aan de Fianestraat

Verhalen / Wonen
Wie

Joocke Scholte

Waar

Fianestraat 19, Bergen op Zoom

Joocke Scholte

Voor veel Bergenaren is Joocke Scholte een bekend gezicht. Ze heeft lang een winkel gehad in de binnenstad, met bijvoorbeeld sieraden, mineralen, gesteentes, kaarsen en allerlei producten die horen bij meditatie. Tegenwoordig leidt ze samen met haar partner Jan een bestaan dat zich wat meer in de luwte afspeelt. En in ongelofelijke en heerlijke rust, midden in de prachtige natuur.

Zo’n oud huisje, hoe klein ook, heeft ook geheimzinnige kanten.

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Het huisje dat Joocke en Jan huren, van Brabants Landschap, is waarschijnlijk een boerderijtje of arbeiderswoning geweest. Ze hebben een huurcontract voor 25 jaar en wonen er sinds 2014. Stap voor stap zijn ze hun stulpje aan het opknappen en uitbreiden, natuurlijk in goed overleg met de eigenaar. Er komt een slaapkamer bij aan de zijkant en een aparte ruimte die als praktijkruimte kan worden gebruikt. Joocke werkt namelijk nog. Ze verzorgt coaching en Reiki. Bovendien kunnen mensen in haar prachtige tuin hun relatie extra betekenis geven met ‘rituele verbindingen’. Een alternatief voor trouwen, vertelt Joocke. Intiemer ook en met vooral een diepe innerlijke betekenis.

Blijven ontdekken

Spijt van de verhuis naar deze plek heeft Joocke nooit gehad. “Nog geen seconde”, vertelt ze. “We wonen hier heerlijk, met onze hond, de katten en kippen. Ik ben altijd een buitenmens geweest dus dit is fantastisch. We maken dagelijks lange wandelingen van zes tot tien kilometer, hier in dit geweldige landschap. Je blijft nieuwe dingen ontdekken, het verveelt nooit.” Ze vertelt deze stek graag te delen met mensen die haar dierbaar zijn. In de grote, diepe tuin worden geregeld verjaardagen en dergelijke gevierd. “Dat zijn bijna Italiaanse taferelen, aan lange tafels en veel gezelligheid.”

Wat gaat er schuil achter dit raampje?
Voorzijde van het huis
Gezellig zitje geheel in stijl
Bijzondere trap naar de bovenverdieping
De grote diepe tuin waar regelmatig verjaardagen worden gevierd
Joocke Scholte

We wonen hier heerlijk, met onze hond, de katten en kippen.

Zo’n oud huisje, hoe klein ook, heeft ook geheimzinnige kanten. “Aan de zijkant zit, heel laag, een klein raampje”, vertelt Joocke. “Daarachter waarschijnlijk iets wat ooit een kolen- of aardappelkelder was. Maar we kunnen er niet bij. Het is erboven helemaal dicht gebouwd, daar zit onze eethoek.” Die mystiek past natuurlijk wel bij zo’n bijzonder plekje als dit. Een plaats waar Joocke en Jan hopen samen oud te worden. Happy zijn ze er al.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief