Eindelijk een thuis gevonden

Verhalen / Wonen
Wie

Evandro Silva de Vries

Waar

Bosstraat 44, Bergen op Zoom

Evandro Silva de Vries

Evandro Silva de Vries woont samen met zijn man Ger in de Bosstraat. Hartje centrum dus, op nummer 44. Het is een hoekpand en bovenwoning, van maar liefst 3 verdiepingen. En overal is het uitzicht even mooi, op de Bosstraat en de Korte Bosstraat en vanaf het balkon over de hele stad. Evandro is nog iedere dag blij dat hij zijn geboorteland Brazilië kon verruilen voor deze Markiezenstad.

Een tijd geleden was er familie over en toen we door de stad liepen vroegen ze of ik misschien burgemeester was of zo. Ik bleef maar zwaaien en groeten, haha.

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Hij is nu negen jaar woonachtig in Nederland maar leerde ons land al eerder kennen. Er wonen twee zussen in Eindhoven, inmiddels al 25 jaar. Toen hij die eens opzocht, elf jaar geleden, ontmoette hij Ger. En ze werden verliefd. Reden voor Evandro om hier te willen komen wonen. Wij werkte in zijn geboorteland twee jaar lang keihard om voor de inburgeringscursus en taallessen te slagen. En dat lukte uiteindelijk. In 2008 emigreerde hij.

Mooie baan

Evandro’s partner Ger werkt bij BVR in Roosendaal. Hijzelf heeft al acht jaar een baan bij tanteLouise en sinds enige tijd ook een flexcontract bij Thuiszorg West-Brabant. “Ik ben zó blij met de kansen die ik daar krijg”, vertelt de goedlachse verzorgende. “Het viel in het begin niet mee een baan te vinden, totdat ik het daar probeerde.” Hij is vol lof over de onlangs gepensioneerde Jef Pelgrims, toenmalig directeur: “Die heeft heel wat buitenlandse mensen serieuze kansen geboden, zich er laten ontwikkelen. Ik ben daar echt dankbaar voor en heel blij met m’n baan.”
En Evandro is ook heel gelukkig met Bergen op Zoom als woonplaats. Hij was al snel gewend in Nederland en liet in Brazilië voor z’n gevoel vooral misdaad, corruptie en homohaat achter. Het kostte hem ooit bijna zijn leven. Hier zijn de mensen veel toleranter en aardiger, vindt hij: “Nederland is mijn vaderland geworden en dit is een geweldige stad, een warm bad. Ik ken hier inmiddels ook heel veel mensen en groet ze allemaal.” Hij lacht: “Een tijd geleden was er familie over en toen we door de stad liepen vroegen ze of ik misschien burgemeester was of zo. Ik bleef maar zwaaien en groeten, haha.”

We gaan heel graag een hapje doen, een terrasje pakken. Het is er zó gezellig. Ik vind de mix van cultuur, historie en de aardige mensen er heerlijk!

Verhuizen

Toch staat het pand aan de Bosstraat te koop. Evandro: “We gaan inderdaad verhuizen, naar een gelijkvloerse woning die we al hebben maar die nu nog te huur staat.” Gezondheidsredenen, geen trappen meer, laat hij doorschemeren. Hun volgende stek wordt de Noordsingel, met uitzicht op straks prachtig gerestaureerde Ravelijn. Nog steeds dicht bij de binnenstad dus, want daar komen ze veel te graag om er ver van weg te willen zijn. “We gaan heel graag een hapje doen, een terrasje pakken. Het is er zó gezellig. Ik vind de mix van cultuur, historie en de aardige mensen er heerlijk! Hier zijn ze open, respectvol. Anders dan ik gewend was vroeger. Ik wil hier nooit meer weg. En Ger gelukkig ook niet.” Hij kijkt vanaf het balkon nog eens over de stad rond, de plek die voor hem echt thuis is geworden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief