Elf redenen om in Bergen op Zoom te wonen

Verhalen / Wonen
Lievevrouwestraat

Bergen op Zoom: de stad waar Brabant Zeeland kust. Eigenlijk zou iedereen hier moeten willen wonen. Waarom? Wij helpen je even op weg…

Praten tegen een kerk met kleren aan, wie wil dat nou niet?

Elk jaar tijdens carnaval – in de Bergse volksmond Vastenavend genoemd – krijgt de toren van de Sint Gertrudiskerk op de Grote Markt een blauwe boerenkiel, gordijn en zakdoek aan. Deze drie kledingstukken kenmerken de kledij van het Bergse carnaval. Nog leuker: tijdens de jaarlijkse kindervastenavend op maandagmiddag, voert de kerk in samenspel met de Nar en zijn gevolg een toneelstuk op en spreekt hij de honderden Bergenaren op de Grote Markt toe. Bijzonder, zo’n pratende kerk!

elf-redenen-peperbus

De toren van de kerk – in de Bergse volksmond ‘De Peperbus’ genoemd – gekleed in boerenkiel

Elke dag een bourgondisch leven: niet gezond, wel lekker!

Bergen op Zoom en eten zijn onlosmakelijk verbonden. Dat de stad bekend staat als bourgondisch, is dan ook niet heel vreemd. De vele streekproducten die Bergen op Zoom rijk is, zoals de 3 A’s: asperges, ansjovis en aardbeien, dragen hieraan bij.

Geloof ons: eten wordt een way of life wanneer je in Bergen op Zoom woont!

Lekkere koeken als tussendoortje

Het streekproduct van de populaire bakker Groffen in de binnenstad van Bergen op Zoom. Een koek gevuld met room en bedekt met een laag gekleurd glazuur. Onder de Bergenaren een heus culinair hoogstandje genoemd. Hmmm…

elf-redenen-platte-tieten

De koeken van Bakker Groffen

Leer lopen over water bij de wereldberoemde Mozesbrug

In het groene buitengebied van Bergen op Zoom ligt iets heel bijzonders. Iets wat de wereldwijde aandacht heeft gehaald. De beroemde Mozesbrug om precies te zijn, die je laat lopen over water.

elf-redenen-mozesbrug

Mozesbrug bij Fort de Roovere

Carnaval vieren doe je met Paul de Leeuw en Cornald Maas

Dat zo’n pratende kerk en een eigenzinnige manier van carnaval vieren niet alleen Bergenaren trekt, moge duidelijk zijn. Ook BN’ers als Paul de Leeuw en Cornald Maas komen traditiegetrouw elk jaar terug naar Bergen op Zoom om Vastenavend te vieren.

Een tal van monumenten wakkeren je honger naar geschiedenis aan

De Sint-Gertrudiskerk uit 1370, de Gevangenpoort uit 1484, het Markiezenhof uit 1485… Zomaar een greep uit de prachtige gebouwen die Bergen op Zoom rijk is. Prachtig, maar vooral ook interessant. Zelfs bij degenen die niet zo van historie houden, wakkeren deze gebouwen de honger naar geschiedenis aan!

In totaal heeft Bergen op Zoom ruim 850 monumenten.

Cabaretiers en andere voorstellingen aanschouw je in een voormalige kerk

Een schouwburg is in Bergen op Zoom niet zomaar een schouwburg. De Maagd, zo heet het gebouw waar je anno nu je voorstellingen bekijkt, was niet altijd een schouwburg. Sterker, De Maagd diende jarenlang als kerk. En dat hoor en zie je terug wanneer je binnen zit. Het galmt soms een beetje…

Op ontdekkingstocht door het riool

Ooit een wandeling door een stadsriool gemaakt? In Bergen op Zoom kan het. De Grebbe, zo heet het dertiende eeuwse gangenstelsel dat onder de stad door loopt. Rondleidingen zijn van mei tot en met oktober mogelijk met een gids die je alles vertelt over dit ondergrondse stukje Brabant…

elf-redenen-riool

Ondergronds in de De Grebbe

Logeren kan hier in het oudste hotel van Nederland

Het oudste hotel van Nederland? Dat staat in Bergen op Zoom! Hotel De Draak: je kunt er niet omheen wanneer je op de Grote Markt staat. Een imposant, klassiek gebouw. Met balustrades vanwaar je uitkijkt op dit schitterende plein.

Snoepen gaat je prima af in de grootste snoepwinkel van Brabant en Zeeland

Sinds 2016 is Bergen op Zoom eigenaar van de grootste snoepwinkel van Brabant en Zeeland. Lekker! De Jamin onder leiding van Berganaren Leon en Astrid Mies verplaatste zich dit jaar naar een groter pand. Resultaat? Nóg meer snoepjes, in alle vormen en maten…

Jamin

Foto: Chris van Klinken/Pix4Profs

Ontsnappen doe je in een voormalige gevangenis

Een van de oudste gebouwen van Bergen op Zoom is de Gevangenpoort. Een voormalige gevangenis die zijn functie nu enigszins in ere houdt: een escape room heeft zijn intrek genomen in de Gevangenpoort. Aan jou de uitdaging: ontsnappen uit een van de oudste voormalige gevangenissen van Nederland!

elf-redenen-escape-gevangenpoort

En, ben je inmiddels al haastig op zoek naar een woning in Bergen op Zoom? Of ben jij een van de gelukkigen die er al woont?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief