Indrukwekkende foto-expositie in première in Markiezenhof

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Fotografe Janita Sassen maakte een indrukwekkende serie portretten van overlevers van een hartstilstand en over de impact die het heeft op je verdere leven. Haar expositie ‘Even dood’ gaat in museum het Markiezenhof in Bergen op Zoom in première. Een selectie van de portretten staat deze week in de LINDA.

Als Janita’s man Ben in 2015 een hartstilstand krijgt, en verder moet leven met een flinke hersenbeschadiging, zet dat hun leven op z’n kop. Janita is fotografe en fotografeert mensen (ook BN-ers) voor magazines en campagnes. Ze wilde laten zien hoe heftig het was om een hartstilstand te overleven en wat dat met de persoon en het gezin doet. Via social media kwam ze in contact met veertig mensen die over de impact van een hartstilstand vertellen. Het leverde een serie indrukwekkende portretten op. Een daarvan is van de voetballer Manucho, een jonge sporter. ,,Ik was bang dat hij als bekende voetballer niet mee zou doen”, zegt Janita in de Linda. ,,Maar tot mijn verrassing zei hij meteen ‘ja’ toen ik hem belde.”

Kwetsbaarheid

Buiten het ziekenhuis overleeft maar 23% van de mensen een hartstilstand. Janita praatte met mensen en maakte een reeks foto’s van hen. Foto’s die kwetsbaarheid tonen. Van deze serie maakte ze ook een boek.

Deze week is Janita’s werk te zien in tijdschrift LINDA. Dit blad biedt kunstenaars en fotografen een ‘wereldplek’: ruimte om hun werk te tonen. Op twaalf pagina’s zijn Janita’s foto’s te zien en is een interview met haar te lezen.

Expositie in Markiezenhof

Janita kwam in contact met het Markiezenhof en besloot hier haar expositie voor het eerst te tonen. Op 4 oktober houdt ze hier ook haar boekpresentatie: in de geheimengang, die dan net klaar is. De boekpresentatie is alleen voor genodigden, en daarna gaat het Bergs museum een maand dicht, voor het in november groots heropend wordt. Voor wie al graag een sneak preview wil, worden er in oktober speciale rondleidingen gehouden. Een combinatie van een bezoek aan de expositie en een kijkje achter de schermen bij de herinrichting, waarbij je ook als eerste de nieuwe geheimengalerij kunt ontdekken (inclusief koffie en wat lekkers). Dit is mogelijk op 10, 11, 17, 18, 24 en 25 oktober. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 25 augustus. Kijk hier voor meer informatie.

De expositie is nog tot april te bewonderen in het Markiezenhof. Kijk hier voor een voorproefje:

janita sassen
janita sassen
janita sassen