Frans Hazen: ‘Als je veel nare dingen meemaakt, leer je vooruit kijken’

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Frans Hazen (66) runt al 33 jaar het oudste hotel van Nederland: Hotel de Draak op de Grote Markt van Bergen op Zoom. Een hotel dat inmiddels bomvol bijzondere verhalen zit. Maar ook Frans’ eigen leven is een verhaal waard. “Ik verloor mijn dochter en tweelingbroer, maakte twee bedrijfsbranden mee. Toch voel ik me een bevoorrecht mens.”

In de lobby van De Draak zit Frans er tevreden, maar vooral ook fit en vitaal bij. En dat terwijl hij al sinds 2013, toen de laatste brand in het hotel woedde, geen vakantie heeft gehad. “Maar dat is mijn eigen keuze”, licht hij maar meteen toe. “Ik wil geen zielenpoot gevonden worden. Dat ben ik namelijk ook niet. Ik werk hard, maar dat is tegelijkertijd mijn passie. Zonder hart voor dit hotel had ik het nooit zo lang volgehouden.” En daar zou hij nog weleens gelijk in kunnen hebben. Hotel de Draak heeft zware tijden gekend toen de crisis uitbrak. En het overleefde op het nippertje twee heftige branden, in 2005 en 2013. Dat gaat geen ondernemer in de koude kleren zitten. Maar Frans is nuchter en positief: “Als daarna de zaken weer goed gaan, komt er een boost aan adrenaline vrij in mij. Dan schuif ik al het negatieve al snel naar de achtergrond.”

Toch vergeet hij de vervelende gebeurtenissen niet. “Het overlijden van onze dochter Dagmar heeft veel gedaan met mijn vrouw Trix en mij, en natuurlijk met onze andere twee dochters Kirsten en Esther. Toen Dagmar 23 jaar was viel ze van haar paard. In het ziekenhuis in Antwerpen wisten we meteen dat het fout was. Ze overleed niet veel later na de val. Toch zijn we er van overtuigd dat Dagmar nog altijd bij ons is, alleen niet meer fysiek. Om haar nog wat meer bij ons te houden, hebben we de dependance van De Draak naar haar vernoemd: Residence Dagmara.”

Als je veel nare dingen hebt meegemaakt in je leven, weet je dat je altijd vooruit moet blijven kijken, hoe moeilijk dat soms ook lijkt.

Ook de branden in het hotel staan Frans nog goed bij. De meest recente brand woedde in 2013. “Die brand brak uit in ons nieuwe wellnesscentrum dat we hadden laten bouwen op aanraden van een adviesbureau. De crisis was net uitgebroken en zowel de kamerbezetting als het aantal restaurantgasten liep hard terug. Dankzij inmiddels al wat jaren ervaring als ondernemer wist ik dat je juist moet investeren als het financieel minder goed gaat, al klinkt dat tegenstrijdig voor veel mensen. Ik investeerde daarom in een bedrijfsadviseur. Hij zei me dat een wellnessruimte ons hotel een nieuwe doelgroep zou laten trekken. En hij had gelijk: het werkte. We zagen weer een stijgende lijn. Totdat een paar maanden later de kabel van de opgietsauna kortsluiting veroorzaakte. Er was op dat moment niemand aanwezig in de wellness, dus we kwamen er pas achter toen de brand flink woedde. Het moment dat je rookwolken uit het dak van je eigen hotel ziet komen, is dat best beangstigend. Maar ik wist ook meteen dat we door moesten. Dertien maanden later was de restauratie afgerond. Samen met mijn vrouw en ons team van personeelsleden hebben we de schouders eronder gezet en zijn we doorgegaan. Als je veel nare dingen hebt meegemaakt in je leven, weet je dat je altijd vooruit moet blijven kijken, hoe moeilijk dat soms ook lijkt.”

Zeer grote brand in Hotel de Draak, 2013. Foto: Chris van Klinken

Frans beseft goed van wat voor pand hij eigenaar is. De Draak overleefde eerder al een grote stadsbrand, in 1397, en is dus minstens zo oud als dat jaar. In al die jaren gebeurde er veel in het hotel. Willem Drees en Johan van Oldenbarnevelt zijn zomaar een greep uit de beroemde historische personen die er logeerden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezetten de Duitsers het pand. “Zo gaat dat”, grinnikt Frans als hij daarover vertelt, “de machtigsten kiezen de mooiste plek om te verblijven. Er vonden op dat moment bizarre dingen plaats in De Draak. Destijds was het plafond van het hotel nog vele malen lager, er zat als het ware een ruimte tussen het plafond en de eerste verdieping. In die smalle ruimte schuilden Joden en mensen die ondergedoken waren, terwijl de Duitsers beneden zaten. ‘s Nachts konden ze erin en eruit. Zij leefden echt in het hol van de leeuw. Bizar toch, als je daarover nadenkt?”

De Joden logeerden in De Draak tussen het plafond, terwijl de Duitsers beneden zaten

Inmiddels heel wat jaren verder zijn er ook heel wat bekende gasten bijgekomen. “Youp van ‘t Hek logeert hier als hij in Bergen op Zoom is, Herman Brood heeft hier vaak geslapen en de Britse zangeres Kim Wilde komt ook altijd bij ons overnachten. Zelfs al heeft ze een optreden in Groningen. Hier voelt ze zich thuis, vertelde ze me eens. Dat is natuurlijk fantastisch om te horen.” En ondanks het plezier dat Frans nog altijd beleeft aan zijn hotel, is de tijd aangebroken om een stapje terug te nemen. “Eindelijk ga ik van negen dagen per week werken, naar zes dagen”, grapt hij. “Het is tijd om, samen met mijn vrouw, eens wat andere dingen te gaan doen. Binnenkort begin ik aan een studie geschiedenis aan de universiteit, waar ik veel zin in heb. Daarnaast willen we samen nog veel mooie reizen maken samen. En het lijkt mij leuk om andere, beginnende ondernemers te helpen met de kennis die ik in al die jaren heb vergaard. Ik ben nog lang niet uitgespeeld.”

BERGEN OP ZOOM - ZEER GROTE BRAND