Geen kermis? Dan maar met ijsjes op pad in Bergen op Zoom

Verhalen / Bedrijven

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

De kermisbranche is zwaar getroffen door de coronacrisis. Er zijn in ieder geval tot september geen kermissen en daarna… dat is ook nog maar afwachten. Kermisondernemers Johan en Patricia van Reeken besloten daarom maar iets anders aan te pakken. Vanaf dinsdag 19 mei gaan ze op pad met… Crusio ijs.

In de zomer staan de Van Reekens met een pusher (muntjesschuiver) op de kermis, in de winter staan ze met een eetkraam onder andere op de kerstmarkt in Maastricht. ,,Dus in eerste instantie dacht ik, ik ga op pad met de eetkraam”, zegt Patricia. ,,Wafels verkopen, bijvoorbeeld. Maar helaas kreeg ik daar geen vergunning voor. Er lagen al zoveel aanvragen… Dat begrijp ik wel, maar voor mij was het wel spijtig.” Ze hield de nieuwsberichten nauwlettend in de gaten. ,,In het begin hou je steeds maar hoop. Maar ja, nu ziet het ernaar uit dat we in september niet eens groen licht krijgen. En of de kerstmarkt doorgaat, is ook nog maar de vraag. Daar moeten vergunningen voor worden aangevraagd, contracten worden gesloten. Dat is een flink risico.”

Verkooppunten in de regio

Het echtpaar krijgt wel steun van de overheid, maar dat is niet voldoende. ,,We moeten er wel een heel gezin van onderhouden. Dus zijn we op zoek gegaan naar iets nieuws.  Ze kwamen in contact met IJssalon Crusio. Ook daar is het een apart jaar. ,,We zijn eerst gaan bezorgen en hebben nu diverse punten buiten Bergen op Zoom waar we ijs verkopen”, vertelt Koen Crusio. ,,In Tholen en Hoogerheide, en binnenkort ook in Wouw.”

IJsbus

Het idee om met een ijscowagen op pad te gaan was dan ook al snel geboren. Crusio levert ijs, Patricia en Johan schaften een ijsbus aan en vanaf dinsdag 19 mei gaat de ijsbus de wijken in. Patricia: ,,We beginnen dinsdagmiddag in Halsteren en Lepelstraat, ’s avonds staan we op de Bergse Plaat. Het is even aftasten hoe het loopt.”

Wil je weten waar de Crusiobus precies langs komt? Hou dan Facebook en Instagram (@crusioindewijk) in de gaten!

Kermisstad

Van oudsher is Bergen op Zoom een kermisstad omdat hier de eerste en laatste jaarmarkt van het seizoen gehouden werden. Nog steeds wonen er veel kermismensen in onze stad. In het Markiezenhof is het kermismuseum te vinden, waar niet alleen de geschiedenis van de kermis en jaarmarkten verteld wordt, maar ook veel miniatuur-kermisattracties te zien zijn.