Gerard Crusio stopt na 51 jaar met ijs maken

Verhalen / Bedrijven
Foto: Crusio

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Gerard Crusio was 13 toen hij bij zijn vader in de zaak kwam. Vier smaken verkochten ze toen: vanille, mokka, aardbeien en chocola. Nu, 51 jaar en talloze smaken later, stopt Gerard ermee en gaat zijn zoon Coen verder met ijssalon Crusio.

 

Crusio is een begrip in Bergen op Zoom en ver daarbuiten. Al ruim honderd jaar (sinds 1815) maken zij ijs naar traditioneel (en geheim) familierecept. Ooit startte Willem Crusio met ijswagentjes, gevuld met alléén vanille-ijs, vanuit een ijsfabriekje aan de Weverskat. Twee van zijn kinderen openden daarna ieder een ijssalon aan de Wouwsestraat. En daar heeft Gerard nog steeds zijn zaak, al wordt die tegenwoordig gerund door zoon Coen. ,,De afgelopen negen jaar heb ik steeds een stapje meer terug gedaan. De laatste tijd werkte ik alleen nog op maandag”, zegt Gerard. Gisteren was daarom ook zijn laatste dag: de laatste maandag voor de winterstop. Zondagavond 15 september sluit IJssalon Crusio haar deuren namelijk voor de winter.

Favoriet

Dan sta je de hele dag tussen de meest heerlijke ijssmaken, kun je dan nog een favoriet kiezen? En is dat dan Tony Chocolonely, cheesecake of yoghurt amarena. ,,Haha, nee, mijn favoriet is toch nog steeds vanille”, lacht Gerard. ,,Aan vanille-ijs kun je het beste proeven hoe de kwaliteit is. Vanille is puur, natuurlijk ijs. Als we bij een collega een ijsje eten, pak ik altijd vanille.”

Versleten schouders

In 51 jaar is er veel veranderd. Niet alleen zijn er veel meer smaken bij gekomen, het ijs wordt ook anders gemaakt. ,,Vroeger waren ook de fruitsmaken op melkbasis. Nu worden die op waterbasis gemaakt en kunnen mensen met een koemelkallergie die ook eten. Bovendien is het proces wat meer geautomatiseerd, zonder het ambacht tekort te doen. In mijn tijd was het heel zwaar werk. Mijn schouders, en die van al mijn collega’s, zijn daardoor versleten. Gelukkig is het tegenwoordig wat minder fysiek zwaar werk.”

Geen oogje in ’t zeil

Vanaf komende lente runnen Coen en Kiona Crusio de zaak. ,,Ik geef bridgeles en ik bridge zelf”, vertelt Gerard. ,,Dat is voor mij een dagelijkse bezigheid. Natuurlijk blijf ik altijd beschikbaar voor vragen en om mee te denken. Een bedrijf waar je 51 jaar aan gewerkt hebt, laat je niet zomaar los. Maar ik hou geen oogje meer in het zeil. Dat heb ik de afgelopen negen jaar gedaan en dat is niet meer nodig. Coen kan het prima zonder mij.”