Gevonden boek is het begin van ‘het nieuwe’ Markiezenhof

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Een maand geleden werd er een groot, oud boek gevonden in het Markiezenhof. Of althans, daar leek het op. Niets blijkt minder waar: dit ‘gevonden’ boek is dit voorjaar nog ambachtelijk gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf, en vervolgens door medewerkers van het Markiezenhof verstopt op een strategische plek in ons oude stadspaleis. Het achterliggende idee? Het nieuwe concept van het Markiezenhof introduceren, dat helemaal zal draaien om geheimen…

Frank Boode is nauw betrokken bij dit nieuwe concept en bij de zogenaamde vondst van het boek. De van oorsprong Bosschenaar is werkzaam als imagineer, of hoe hij het zelf noemt: creatief architect. “Ik help bedrijven en instanties bij het bedenken van nieuwe verhaallijnen die beleving oproepen. Dat doe ik onder andere voor themaparken, maar ook voor musea, merken, de zorg en nog vele andere branches. Mijn doel? Bewustwording en zingeving creëren. Wat je beleeft, begrijp je. Van idee naar een belevenis met een betekenis. Om vervolgens aan boord te blijven en te zorgen dat het van A tot Z ook wordt zoals je bedacht hebt en de essentie niet verloren gaat.

Wat is jouw rol binnen het Markiezenhof?

“Als onderdeel van een kernteam binnen het Markiezenhof, hou ik mij vanuit mijn vakgebied bezig met de herpositionering en het ontwikkelen van nieuwe concepten om bezoekers te bereiken, te raken en te betrekken. Gezamenlijk hebben we afgelopen maanden gekeken naar welke behoefte er is bij het Markiezenhof. Als metafoor gebruik ik in dit geval een boekenkast. Het Markiezenhof is een prachtig stadspaleis, maar de boekenkast staat te vol, waardoor je niet goed meer ziet welke rijkheid er is aan objecten en verhalen. Men weet eigenlijk niet wat er te halen en te zien valt. En dus vond ik dat het allereerst tijd was om die boekenkast leeg te halen, schoon te maken en vervolgens opnieuw in te delen. Wat zet je terug? Hoe zet je het terug? Op kleur? Op thema? Voeg je boeken toe? Bewust en zorgvuldig voor de generaties van nu en van straks.”

Dus je gaat alles wat nu in het Markiezenhof tentoongesteld staat, eruit halen?

“Zeker niet, maar we gaan het wel anders tentoonstellen. Zo is gekozen om in de toekomst op één overkoepelend thema te focussen voor de museale invulling van het Markiezenhof. Dat thema is ‘geheimen’. Want geheimen doen het altijd goed. Ze maken mensen nieuwsgierig, ze brengen iets teweeg. In het kader van dat thema zijn we nu de nieuwe strategie van het Markiezenhof aan het uitbouwen. Dit gevonden boek met daarin het verhaal van de Zeeridder is daar een eerste stap in.”

Wat bracht het boek zoal teweeg bij mensen?

“Sinds we bekend maakten dat er een oud boek was gevonden in het Markiezenhof, stond er binnen no-time een delegatie pers op de stoep. Dat niet alleen, mensen gingen speculeren. Het verhaal ging leven. En dat terwijl wij zelf nauwelijks iets hadden prijsgegeven; het enige wat we naar buiten brachten, was dat we een vondst hadden gedaan in het Markiezenhof. En dat die vondst een groot, oud boek was. De rest van het verhaal werd door onwetenden verder ingevuld. Zo zie je wat geheimen teweeg kunnen brengen. Een hartstikke interessant thema, dus! Het boek heeft voor ons dus wel degelijk een waarde.

Het boek lijkt ook wel héél oud en echt…

Lachend: “Dat klopt. We hebben dit boek speciaal laten maken bij een familie die gespecialiseerd is in het restaureren van oude boeken. Dat is zeg maar tegenovergesteld restaureren: van iets nieuws iets ouds maken. Het is echt een knap staaltje werk wat zij hebben geleverd. Als je het boek ziet, krijg je echt het idee dat het stamt uit de beginjaren van het Markiezenhof.”

Wat voor geheimen gaan er nog volgen?

“Mensen moeten vooral niet denken dat het Markiezenhof nu de ene na de andere stunt zal uithalen. Dat is absoluut niet het plan. Dit enorme boek was een idee waarmee we de functie van geheimen wilden aantonen, en dat is gelukt. Vanaf nu zal het thema ‘geheimen’ zich vooral gaan uiten in het museum zelf. Ook de Zeeridder, die op de torenpunt van het Markiezenhof staat, zal een grotere rol krijgen en zullen we vaker terug zien komen. We willen geheimen uit Bergen op Zoom gaan ontdekken en onthullen in het Markiezenhof, we willen bezoekers hun geheimen laten vertellen, al dan niet anoniem, en we nodigen bekende en onbekende mensen uit om hun geheimen publiekelijk te maken. Binnenkort komt fietser Jan Janssen, oud-winnaar van de Tour de France, naar het Markiezenhof om wat van zijn geheimen te delen met publiek. Daarnaast zijn we met een aantal andere interessante personen bezig, die je niet snel met een museum zou verbinden of associëren. Het Markiezenhof zal in de toekomst alle exposities en tentoonstellingen afstemmen op dat thema. Het thema ‘geheimen’ prikkelt. Het maakt mensen nieuwsgierig en het toont het belang aan van het goed vertellen van verhalen. Want voor je het weet gaat een geheim alle kanten op, of verdwijnen de verhalen…”