Het Markiezenhof

Verhalen / Erfgoed & Cultuur
Wat

Museum en voormalig woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom

Waar

Steenbergsestraat 8, 4611 TE, Bergen op Zoom

Een van de fraaiste stadspaleizen van West-Europa! Lees hier meer over wat er allemaal te beleven is in dit oude paleis!

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Het voormalige woonpaleis van de heren en markiezen, is vandaag de dag een van de fraaiste stadspaleizen van West-Europa. Achter de imposante gevel met felrode vensterkorven vind je een intrigerend complex van zalen, stijlkamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen. Tegenwoordig doet het Markiezenhof dienst als museum en regionaal archief. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van stad en streek. Ontdek bovendien de rijke historie van de kermis en de wisselende exposities.

De pronkstukken van het paleiscomplex zijn de Grote Galerij aan de Grote Binnenplaats en de Hofzaal met zijn laatgotische Christoffelschouw.

Stadspaleis

In de vijftiende en zestiende eeuw behoorden de heren van Bergen op Zoom, die in 1533 de titel van Markies verwierven, tot de invloedrijkste en machtigste edelen van de Nederlanden. Het Markiezenhof was de residentie van de markiezen in de stad. Behalve als woning fungeerde het ook als bestuurscentrum. Sinds het eind van de achttiende eeuw had het complex lange tijd een militaire functie. In de jaren vijftig werd het complex overgedragen aan de gemeente Bergen op Zoom en zijn de zalen, gangen, galerijen, torens, binnenplaatsen en tuinen van het Markiezenhof zorgvuldig gerestaureerd en in oude staat teruggebracht. De pronkstukken van het paleiscomplex zijn de Grote Galerij aan de Grote Binnenplaats en de Hofzaal met zijn laatgotische Christoffelschouw. Na de restauratie kreeg het Markiezenhof een culturele bestemming.

De Franse tuin bij het Markiezenhof in Bergen op Zoom
Franse tuin
De Hofzaal van het Markiezenhof in Bergen op Zoom
De Hofzaal
De Grote Binnenplaats aan het Markiezenhof in Bergen op Zoom
Grote Binnenplaats

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief