Een impactproject dat geschiedenis schrijft

Verhalen / Bedrijven
Annemarieke van Peppen

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Annemarieke van Peppen is geschiedenis aan het schrijven. Of beter gezegd, de geschiedenis van een generatie Bergenaren aan het schrijven. En aan het vastleggen, met foto’s waarop die Bergenaren te zien zijn met één voorwerp dat voor hen van grote betekenis is. Ze wil met dit kunstproject vijf jaar lang zo veel mogelijk verhalen en bijbehorende beeltenissen verzamelen. Statieportretten anno nu eigenlijk, met een persoonlijke beschrijving van de persoon op de foto en de achtergrond van het bijzondere object dat ze tonen.

Annemarieke maakt als kunstenares vrij werk en daarnaast noemt de zich in sommige projecten ‘impactproducent’, om aan te geven dat ze die vooral opzet om grotere groepen mensen aan het nadenken te krijgen. Alleen dan op de meest persoonlijke wijze mogelijk, door ze één voor één te portretteren bijvoorbeeld en daarbij hun verhaal op te tekenen. ‘Beweeg Me’, heet het project dat wil laten zien wat mensen drijft, waar hun echte passie zit. De foto’s zijn zo basic mogelijk. Mensen in zwarte kleding, tegen een zwarte achtergrond. Alleen zij en hun voorwerp, daarnaast hun verhaal.

Geen decorstuk

Het begon met een expositie die dezelfde naam droeg in het Markiezenhof. Annemarieke werd gevraagd er als ‘artist in residence’ te komen werken en richtte een tijdelijk atelier in. “Maar ik wilde wel meteen iets doen dat de bezoekers er bij betrok”, vertelt ze. “Niet een soort decorstuk zijn dat daar in mijn eigen wereld aan het werk was.” Zo ontstond dit idee, dat zich als een soort olievlek verspreidde over de stad en gemeente. Steeds meer mensen zijn inmiddels vastgelegd in dit levende archief, dat de maakster in 2020 ‘in een grote kist’ wil aanbieden bij de échte regionale archiefdienst. Het bevat dan de in vijf jaar tijd verzamelde beeltenissen en belevingen van de meest uiteenlopende Bergenaren. Een mooi tijdsbeeld van een lokale samenleving.

Mooie levenslessen

De vraag ligt voor de hand… Wat beweegt de kunstenaar annex impactproducent zélf eigenlijk? Annemarieke: “Zo’n twintig jaar geleden ontdekte ik dat m’n toenmalige kunst me niet de voldoening bracht die ik nodig heb. Het voelde te veel als een trucje. Ik besloot eerst eens te gaan reizen en ben andere dingen gaan doen, waaronder websites ontwikkelen. Ook besloten mijn partner en ik pleegouder te worden, een beslissing die een enórme impact op me heeft gehad. Ik heb er vooral heel veel van geleerd.”

Spijt heeft ze niet van die keuzes. Heel stellig: “Integendeel zelfs! Misschien wel omdat het pleegouderschap zo heftig kan zijn besloot ik ook weer ruimte voor mezelf te maken, letterlijk en figuurlijk. Ik ben toch weer op zoek gegaan naar eigen pad als kunstenaar, heb een eigen plekje daarvoor gecreëerd en ben toen mensen zo puur mogelijk gaan fotograferen. Zo ontstond dit idee.” We zitten naast een kunstwerk in wording, dat haar pleegzoon aan het maken is, terwijl ze het vertelt. Ze wist ook hem blijkbaar te inspireren.

Op dit moment heeft het ‘Beweeg Me’ project zich tijdelijk toegespitst op de lokale politiek. Met de verkiezingen voor de deur heeft Annemarieke alle kandidaten van alle partijen uitgenodigd om zich te late portretteren. “Ik wil daarbij geen politieke kleur of statements vastleggen”, vertelt ze. “Juist niet! Ook hier gaat het om de mens achter de politicus.” Dat maakt haar groeiende archief zo mooi. De Bergenaren worden hier puur en zo ongefilterd mogelijk vastgelegd. Omdat ze zo juist op hun mooist zijn.