Inge Duine: ‘Als ik geen boek schrijf, ga ik me vervelen’

Verhalen / Tips

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Ze groeide op in Oud-Vossemeer, maakte op haar elfde de stap naar de middelbare school in Bergen op Zoom. Naar de grote stad, zo voelde dat toen nog voor Inge Duine (33). Inmiddels woont ze alweer een paar jaar in Bergen op Zoom en is ze twee literaire thrillers verder. Haar tweede boek, Op glad ijs, presenteerde ze zaterdag 13 januari aan zo’n zeventig aanwezigen in De Maagd.

De nieuwe thriller van Inge vertelt het verhaal van een topschaatster die met haar vriend naar de Olympische Winterspelen in Salt Lake City gaat, vlak na de aanslagen van 9/11. Gevaar ligt op de loer wanneer er een dode vrouw wordt gevonden met de afbeelding van de olympische ringen op haar borst, met daarbij de tekst ‘Uncle Sam killed me’. Een – gelukkig maar – weinig autobiografisch boek, bevestigt Inge lachend. “Al had ik het best leuk gevonden om naar de Olympische Winterspelen te gaan natuurlijk, maar dat zit er voor mij niet in. Ik schaats wel, maar hobbymatig. Wel denk ik dat iedere schrijver onbewust autobiografische details in een boek verwerkt. Dat is mij vast ook gebeurd, al is het maar in de karakters van personages.”

Op glad ijs is – gelukkig maar! – een weinig autobiografisch boek

Inge schreef ruim een jaar aan haar nieuwe boek Op glad ijs. “Dat ging sneller dan mijn eerste boek, De laatste tour. Nu wist ik al een beetje welke schrijftechniek wel en niet werkt voor mij, terwijl ik dat bij mijn vorige manuscript nog moest uitvogelen.” Haar eerste boek bracht ze uit nadat ze een schrijfwedstrijd won bij uitgeverij De Fontein. “Ik kreeg bij deze uitgever de kans mijn manuscript te laten uitbrengen, wat natuurlijk te gek was. Na mijn eerste boek wist ik: ik moet nu meteen doorpakken en verdergaan, nu weten ze nog wie ik ben. En dus ben ik meteen weer in mijn pen gedoken, op zoek naar een nieuw verhaal. Blij dat ze ook dit verhaal wilden uitgeven!”

Naast auteur is Inge docent communicatie op Avans Hogeschool in Breda. Het schrijven van haar boeken deed ze steeds op haar vrije dagen of in de schoolvakanties. “Leven van mijn boeken kan ik nog niet, dat is ook wel echt een zeldzaamheid in Nederland. En dat geeft ook niet, ik vind mijn baan als docent ook een fijne bezigheid. Of er hierna nog een boek van mijn hand komt? Ik weet het nog niet… Ik besef goed wat ik me dan op de hals haal: ontzettend veel werk. Elk weekend en elke vrije dag van school ben ik ermee bezig geweest. Maar ik weet ook dat ik me ga vervelen als ik geen boek schrijf. Ik zeg nooit nooit.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief