Innoveren met beton, aan de Bergse Theodorushaven

Verhalen / Bedrijven
Wie

Rowena Siemons

Wat

Concrete Valley

Waar

Lelyweg 23, Bergen op Zoom

Rowena Siemons

Aan de Lelyweg, op het Bergse industrieterrein, ligt Concrete Valley. En aan de andere kant van het 80.000 vierkante meter metende perceel ligt de Theodorushaven. Hier hebben drie gespecialiseerde betonproducenten hun krachten gebundeld. Hier gebeuren spectaculaire dingen, aldus Rowena Siemons. Ze is woordvoerster van Concrete Valley en geeft ons een rondleiding.

Juist het innoveren is waar het hier om gaat. We leren van elkaar en met elkaar. Het gaat om kennis opdoen en delen.

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Veel Bergenaren kennen het als Waco, een producent van prefab betonelementen voor de bouwsector, infra en industrie. Dat bedrijf zit er nog steeds. Samen met mbX, dat vooral complexe geometrische gevelelementen maakt. En met microbeton, een producent van lichtgewicht betonelementen. Gedrieën vormen ze Concrete Valley, een krachtenbundeling van kennis en innovatie. Rowena: “Juist het innoveren is waar het hier om gaat. We leren van elkaar en met elkaar. Het gaat om kennis opdoen en delen. Hier worden best risico’s genomen als het gaat om geld en tijd steken in het uitproberen van nieuwe technieken en materialen. In alle lagen van de organisatie krijgen mensen de ruimte om nieuwe wegen te bewandelen. Natuurlijk kost dat wat maar het levert nog veel meer op.” Ze is trots op haar werkplek en de prestaties van haar 60 collega’s.

Wereldplek

Waarom Bergen op Zoom zo’n prima plaats is voor een bedrijf als dit, willen we graag weten. “Dat heeft vooral met de ligging te maken”, vertelt Rowena. “Allereerst natuurlijk aan het water, tussen twee wereldhavens in. Maar ook met prima uitvalswegen, zéker sinds de A4 klaar is. Er werken hier best wat mensen uit de Randstad, sinds we met drie bedrijven zijn samengegaan.  Die zijn nu in no time hier. En Rotterdam The Hague Airport is maar een half uurtje hier vandaan. Dat is voor ons belangrijk want er vliegen wekelijks collega’s naar Londen. Daar doen we een aantal grote projecten, onder meer voor meerdere metrostations.” Ze wijst naar een vierkant bouwwerk dat Waco geproduceerd heeft en straks de entree gaat vormen voor een metrostation in de Engelse hoofdstad. “Daarnaast doen we vooral zaken in Nederland en dan is dit eveneens een prima uitvalsbasis.”

In alle lagen van de organisatie krijgen mensen de ruimte om nieuwe wegen te bewandelen. Natuurlijk kost dat wat maar het levert nog veel meer op.

Lichtgewicht beton en een enorm betonnen tafelkleed

De producten van Concrete Valley kom je werkelijk overal tegen, of je gaat ze tegenkomen. De bedachte toepassingen winnen alleen maar in populariteit. Het lichtgewicht beton van microbeton is een prima materiaal voor balkons, vertelt onze gastvrouw. “Omdat het minder weegt kun je het bijvoorbeeld verder uit laten kragen zonder de constructie extra te belasten. Dat biedt veel mogelijkheden, ook in bestaande gebouwen.” En er is nog een project waar zij en haar teamgenoten erg trots op zijn. Bij mbX wordt de gevel geproduceerd voor de ‘Mall Of The Netherlands’, het meest prestigieuze winkelcentrum van Nederland, dat in Leidschendam verrijst. Het krijgt de vorm van een tafelkleed dat over het complex is gedrapeerd. De zogeheten ‘mock-up’ op het Concrete Valley terrein geeft al een aardige indruk van wat het moet worden. Ze pakken het groots aan, daar aan de Lelyweg!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief