Ivana Zandbergen: ‘Het dansen werd mijn uitlaatklep’

Verhalen / Erfgoed & Cultuur
Ivana Zandbergen

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Als het over de danscultuur in Nederland gaat, wordt Bergen op Zoom al gauw genoemd naast steden als Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. Dat heeft ons kleine stadje deels te danken aan de Bergse Ivana Zandbergen (27). We zochten de energieke blondine op in haar dansschool Boogie Down op de Bergse Plaat, die ze samen met haar echtgenoot Michiel Zandbergen runt.

Ivana was pas vijf jaar oud toen ze haar eerste danspassen zette, in haar woning in Halsteren. Samen met een handjevol vriendinnen van de basisschool vormde ze niet veel later een dansclubje. Ivana: “Heel laagdrempelig was dat nog, maar ik deed het altijd met veel plezier. Ik had pas net de stap naar de middelbare school gemaakt toen mijn moeder ernstig ziek werd. Ze overleed aan kanker toen ik dertien was. In de periode tijdens haar ziekbed en na haar overlijden werd het dansen steeds meer dan een hobby voor me. Het werd een uitlaatklep. Ik kon mijn gedachten even helemaal laten gaan als ik op de dansvloer stond.”

Het overlijden van haar moeder opende ogen voor Ivana. “Door haar veel te vroege dood, leerde ik dat het leven kort kan zijn. En dat je in de periode dat je leeft beter maar kunt doen waar je vreselijk gelukkig van wordt. Sindsdien ben ik groots gaan denken; in mogelijkheden, in dingen die mij blij maken. Op dit moment doe ik precies wat ik te gek vind. Ik werk parttime als onderwijzeres op basisschool de Toermalijn in Halsteren, ben gek op de kids in mijn klas. De andere uren besteed ik aan onze eigen dansschool. Alle avonden in de week geef ik danslessen en al mijn weekenden tot aan juli zijn nu al volgepland met dansevenementen en wedstrijden van onze leerlingen. Weinig mensen willen ruilen met me door deze overvolle agenda, maar ik word intens gelukkig van het leven dat ik nu leid. Je moet mij juist niet een hele avond op de bank zetten met Netflix aan. Of nou ja… Eén avondje, maximaal. Daarna weer de dansvloer op hoor.”

Je kunt maar beter doen waar je vreselijk gelukkig van wordt

Dat grootse denken deed Ivana ook voordat ze startte bij dansschool Boogie Down, waar ze nu mede-eigenaar van is. “Michiel runde de dansschool al en ik gaf al lessen in Halsteren. Toen hij me vertelde dat hij op vakantie zou gaan maar zijn reisgenoot was afgehaakt, besloot ik met hem mee te gaan. We kenden elkaar nauwelijks nog, maar het voelde goed. Daar, in Madrid, gooiden we onze wildste dromen op tafel. Een eigen dansschool runnen zo groot als hij nu is, was er één van. Diezelfde vakantie werden we een setje. Vier jaar later, afgelopen mei, trouwden we. Ik ben niet bang meer om mijn gevoel te volgen. Sterker, ik luister goed naar mijn gevoel. Als iets goed voelt, ga ik ervoor. Het leven is tekort om te twijfelen of dingen te doen die je niet gelukkig maken. Helaas doen te veel mensen dat nog altijd wel.”

Wanneer we Ivana vragen naar haar hoogtepunten in de jaren dat ze danst, moet ze goed nadenken. Niet omdat die zo schaars zijn, maar omdat ze nogal snel momenten als hoogtepunten bestempelt. “Ik omarm het kleine. De reactie van mijn leerlingen wanneer zij een wedstrijd winnen of met een mooi rapport thuis komen, doet al zoveel met me. Maar als ik dan toch iets moet noemen… Toen mijn vriendinnen tijdens onze pubertijd stopten met dansen, ging ik op zoek naar andere danspartners. Die vond ik gelukkig snel en met hen won ik de Kunstbende. Dat was naast mijn landelijke titels mijn eerste echt grote succes. Ik was toen 17. Daarna volgden er nog vele te gekke dingen, zoals Europese en Wereldkampioenschappen, grote evenementen, het zelf organiseren van internationale evenementen en onze dansreis naar China… Maar de meeste voldoening haal ik eigenlijk gewoon uit het coachen an sich. Het lesgeven, omringd zijn door vrolijke kinderen: dat doet me zoveel goeds. Daar doe ik dit alles voor.”

Het lesgeven, omringd zijn door vrolijke kinderen: dat doet me zoveel goeds

Al lijkt er geen ruimte voor in haar leven, toekomstplannen heeft Ivana genoeg. “Een tijdje terug werd ik gevraagd door ZuidWest TV om een televisieprogramma te presenteren voor kinderen. Die kans heb ik aangepakt en ik bleek het onwijs leuk te vinden. In het voorjaar komen er nieuwe afleveringen aan. Mocht ik ooit meer met dat presenteren kunnen doen, sta ik zeker open voor die kansen.”

Ivana Zandbergen