Jac van den Elshout 40 jaar dansleraar: ‘Ik heb het leukste werk dat er is’

Verhalen / Bedrijven

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Mooi toch: als je na veertig jaar jouw beroep nog steeds het mooiste ter wereld vindt. Jac van den Elshout kijkt vandaag terug op veertig jaar dansleraar: ,,Ik heb nog nooit een les met tegenzin gegeven. Als ik er eens een keer niet zoveel zin in heb, is dat verdwenen zodra ik de muziek start.”

Hij denkt terug aan zijn allereerste stappen in het dansvak: ,,Ik liep stage bij Ton en Ria Hennesen in Oss. Eigenlijk als assistent, maar op mijn eerste avond zei Ria: ‘Ik heb er eigenlijk niet zoveel zin in, geef jij maar les.” Terwijl ik nog nooit in mijn leven een dansles had gegeven!” Hij heeft er veel geleerd ,,Vooral praten”, lacht Jac. ,,Het was nog in de tijd van de singeltjes en de lp’s. In de tijd dat je de muziek wisselde, moest je aan elkaar praten. Een dansleraar is een soort entertainer, dat vind ik nog steeds. Je moet de mensen een leuke avond bezorgen.”

Kwartje per uur

Van stage werd het een baan (‘omgerekend verdiende ik ongeveer een kwartje per uur’) en begon hij voor zichzelf. Eerst nog in combinatie met een baan als docent textiele werkvormen, maar toen de dansschool steeds beter ging draaien, lag de keuze voor hem voor de hand. Eerst gaf hij zijn danslessen bij Bellevue, maar uiteindelijk kwam het pand aan de Auvergnestraat op zijn pad. ,,Daar hebben we 25 jaar gezeten.”

De dansschool floreerde, maar toen hij verhuisde naar Den Enghel op de Grote Markt, liep het mis. Jac moest zijn faillissement aanvragen. ,,Dat had nooit hoeven gebeuren, zo jammer.”  Hij ging echter niet bij de pakken neerzitten en begon opnieuw. ,,Eerst aan de Antwerpsestraatweg, de twee ergste jaren van mijn leven. Ik heb er echt even over gedacht om helemaal te stoppen. Tot we dit pand vonden.”

‘Hier kan alles’

Inmiddels zit de dansschool Jac Danst alweer vijf jaar aan de Buitenvest en dat bevalt hem prima. ,,Op een donderdag ging ik hier kijken, op vrijdag nog een keer met mijn man Edo, op dinsdag kregen we de sleutel en vrijdag gaf ik hier de eerste dansles. We hadden alleen een koelkast, een senseo, twee bankstellen en een eethoek.” Hij gaf er heel snel zijn eigen sfeertje aan met vintage meubels en spulletjes ,,Hier kan alles. In de keuken wordt naailes gegeven, er is dans voor baby’s en peuters, een literair ontbijt van Schrijven en Schrappen, een Art en Craft cafe. Supergezellig.” Plezier in dansen staat bij Jac altijd voorop. ,,Ik hoef mijn leerlingen niet zo nodig Nederlands kampioen te maken. Het grappige is wel, dat juist daarom heel wat danscarrières hier zijn begonnen. Gewoon omdat mensen zoveel plezier hadden in dansen.”

Reünie

Zijn jubileum wordt komend jaar gevierd. Dé dag is vandaag, zondag 15 september, dan is er een kick off voor de kids. ,,We hebben alle kinderen in het voorjaar zaadjes van een zonnebloem meegegeven”, vertelt Jac. ,,Die bloemen nemen ze  mee, dus dat wordt een enorm boeket. Er staan al heel wat vazen klaar.” Verder komt er in maart een reünie voor alle oud-leerlingen, een fotowedstrijd en op 27 juni een terugblik-theatershow. Het seizoen 2019-2020 wordt dus een jaar met een gouden randje!