Jean-Paul Heck: ‘Bergen op Zoom werd op den duur ineens heel klein voor me’

Verhalen / Erfgoed & Cultuur
Portret van Jean Paul Heck, journalist, popjournalist, auteur en hoofdredacteur. Foto: Andreas Terlaak

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Hij reisde de wereld over en interviewde talloze grootheden in de muziekwereld. Denk aan namen als Coldplay, David Bowie, Paul McCartney, Keith Richards, James Browne en Santana. Toch is Bergenaar Jean-Paul Heck naar eigen zeggen maar een nuchtere man die wel ziet wat er allemaal op zijn pad komt. Jean-Paul: “Ik heb vroeger nooit de ambitie gehad om grote artiesten te interviewen. Dat zou wel dom zijn, het is zoiets onbereikbaars. Nu overkwam het me.” We zochten hem thuis op om naar zijn verhaal te luisteren…

Jean-Paul is nog een jong ventje als zijn liefde voor muziek wordt aangewakkerd. Samen met zijn vader bezoekt hij concerten van Queen, Led Zeppelin, Kiss en nog talloze grote namen. Jean-Paul: “Mijn vader was niet eens zo’n grote muziekliefhebber, maar hij was wel altijd benieuwd naar alles eromheen. En dus bezocht hij graag die concerten, om te zien hoe dat allemaal ging. Stond ik daar, naast mijn vader gehuld in pak. Tussen de mensen in rockoutfits. Eenmaal op de middelbare school werd ik door klasgenoten een wandelende muziekencyclopedie genoemd. En toen ik de leeftijd eenmaal bereikt had, nam ik allerlei bijbaantjes om maar zoveel mogelijk lp’s te kunnen kopen.”

Na de middelbare school begon Jean-Paul aan de pabo. Hij sleepte een baan in de wacht en stond met plezier voor de klas. Daarnaast werkte hij wat voor de regionale krant, want inmiddels had hij ook zijn passie voor schrijven ontdekt. Toen Jean-Paul gevraagd werd om voor de Telegraaf te schrijven, wist hij dat hij de sprong moest wagen: hij zegde zijn vaste baan op. “Best spannend, ik had net een huis gekocht. Maar ik wist ook dat ik deze kans moest aangrijpen. Van het regionale nieuws naar een landelijk dagblad is echt een groot verschil. Stond ik eerst nog langs de lijn bij RKSV Halsteren tegen VV Baronie, zat ik een jaar later ineens met Santana aan tafel in New York.”

Bergen op Zoom was ineens heel klein geworden voor me

Het was het begin van veel, voor Jean-Paul. Niet veel later reisde hij de wereld over om talloze artiesten te interviewen. Inmiddels niet meer enkel voor de Telegraaf, maar vooral ook voor de muziekbladen Aloha, Nieuwe Revu en later OOR. Een tijdlang is Jean-Paul ontheemd geweest. “Elke week zat ik wel in het vliegtuig, naar elke keer een andere bestemming. Op de momenten dat ik thuis was, liet ik mijn koffer gewoon open in de woonkamer staan om de was eruit te halen en er wat schone kleren in te stoppen. Toen ik dat een tijdje deed, merkte ik dat Bergen op Zoom ineens heel erg klein voor me werd. Stond ik in de kroeg met vrienden op de Grote Markt heel nuchter te vertellen dat ik een dag eerder nog in Los Angeles was. Ik merkte dat mensen in mijn directe omgeving moeilijk konden vatten wat ik allemaal deed. Of ik het zelf wel kon vatten? Dat duurde ook een jaar of twee. Het heeft ook privé zijn sporen nagelaten.”

Op den duur werd het hemzelf ook iets teveel van het goede. Jean-Paul besloot meer stabiele basis te zoeken. Dat heeft hij nu gevonden in het hoofdredacteurschap van het magazine Soundz. Nog steeds spreekt hij dagelijks met artiesten en reist hij rond voor interviews, maar nu gedoseerd. Toch zijn het voor Jean-Paul enkel mooie herinneringen die hij heeft aan al het vele reizen en interviewen. “Niet elke artiest is even leuk. De zanger van Kiss is een hufter. En Chris Martin van Coldplay een kakbal. Maar dat vind ik juist wel tof. Door al die verschillende gezichten heb ik veel mensenkennis opgedaan. Het is een kunst om daar goed mee om te gaan en er pareltjes van interviews uit te halen.”

SEGA: Muzikale grootheden in Bergen op Zoom

Aan de eettafel in de woonkamer van Jean-Paul ziet het er allemaal best burgerlijk uit. In de hoek van de kamer staat de babybox, voor zijn negen maanden oude zoon. En Thom, 9 jaar oud nu, is er ook.  Jean-Paul: “Eigenlijk ben ik helemaal niet zo rock ‘n roll als veel andere muziekjournalisten. Ik ben dol op een stabiele basis, op een fijn thuis. Huisje, boompje, beestje, zeg maar. Daarom ben ik blij dat ik nu weer veel thuis ben. En dat ik een deel van mijn bezigheden naar Bergen op Zoom heb weten te halen.”

Daarmee doelt hij op de SEGA, de Sena European Guitar Award. Een jaarlijks terugkerend evenement in Gebouw T, waarbij een award wordt uitgereikt aan een grote internationale gitaarheld. Het concept bestond al langer in Zeeland, waar Jean-Paul elk jaar als gast naartoe ging. Totdat het geld vanuit de provincie Zeeland op was. Jean-Paul: “Het evenement stopte, eeuwig zonde. Toen de initiatiefnemer mij vroeg of ik nog wat gitaarhelden persoonlijk kende, had ik zo een lijst met potentiële namen. Ik mailde Brian May, de gitarist van Queen. Niet veel later kreeg ik reactie van hem: hij wilde komen. En zo organiseerde ik samen met die compagnon het vervolg op deze Awardshow,  in 2014 en 2015 in Amsterdam.”

Toch voelde de show in Amsterdam anders, volgens Jean-Paul. “In Vlissingen werd de show echt geadopteerd. In Amsterdam waren we een van de vele muziekshows. Ik zei tegen mijn compagnon en sponsor Sena: laten we met de komende editie naar Bergen op Zoom gaan. Daar ken ik genoeg mensen. In eerste instantie keek men mij aan of ik iets onmogelijks voorstelde. Bergen op Zoom?!”

Normaal spelen deze artiesten voor drie ton, in Bergen op Zoom komen ze voor de eer

Jean-Paul wist hem over te halen. De eerstvolgende SEGA, in 2016, zou plaatsvinden in Bergen op Zoom. Maar artiesten komen niet zomaar, je moet ze triggeren, meent Jean-Paul. “Ik wilde de eerstvolgende award uitreiken aan Steve Vai. Daarom had ik Brian May een clip laten inspreken voor hem, om hem over te halen hier naartoe te komen. Dat werkte. En datzelfde deed ik een jaar later weer. Ik liet Vai een bericht inspreken voor Joe Bonamassa. Bonamassa is geen makkelijke man en het eerste wat ik te horen kreeg toen ik zijn management benaderde, was dat hij geen interesse zou hebben. Maar toen ik Bonamassa de boodschap van Vai na een interview in Orlando liet zien, had hij tranen in zijn ogen. En dus kwam hij. Best bijzonder. Je moet je voorstellen dat deze namen normaal gesproken voor een optreden drie ton vragen. Hier, in Bergen op Zoom, komen ze voor de eer.”

Dit jaar is het gitaarheld Joe Satriani die de award in de wacht sleept. “Ik heb nog met hem in een bootje gezeten in Venetië. De connecties die ik in de muziekwereld heb zijn ontzettend waardevol. En toch geeft het nog altijd een kick als ik een ‘ja’ krijg op aanvragen. Het gaat echt niet vanzelf, zo’n artiest interviewen of uitnodigen. Zelfs niet na al die jaren. Maar dat houdt het ook leuk. Het blijft een uitdaging. En hoe gaaf is het om al deze grootheden nu in mijn eigen stad, Bergen op Zoom, te zien?”

Lees hier alles over de activiteiten rondom de SEGA 2018.