Jorina Verhees: ‘Ik dans liever dan dat ik tonnen op de bank heb’

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Toen Jorina Verhees als klein meisje aan haar moeder vroeg hoe elfjes naar de WC gaan en ze al huppelend haar weg ernaartoe vervolgde, wist haar moeder: die moet gaan dansen. Inmiddels zijn we 34 jaar en heel wat ervaringen verder… We spraken met de gedreven Bergse over het combineren van passie en werk. Op 4, 5 en 6 juli voert ze de voorstelling Ilion op met Theatergroep Honger en dansgroep Wilde Mossels.

Jorina, aangenaam! We zien je inmiddels bij veel Bergse verenigingen je ding doen. Vanwaar die passie voor de bühne?

Jorina: “Ik was een jaar of zes toen ik op jazzballet ging. Eigenlijk fladderde ik al een hele tijd door de woonkamer. En toen ik mijn moeder met een grote glimlach vroeg hoe elfjes naar de WC gaan, wist ze: Jorina moet gaan dansen. Dat jazzballet vond ik meteen heel leuk. Al snel kwam er een bepaalde drive in mij los: ik móest en zou in de selectiegroep komen, waarmee ik wedstrijden kon gaan dansen. Dat lukte en was mijn eerste succesmomentje, al op erg jonge leeftijd dus.”

Ben je altijd zo gedreven van aard geweest?

Jorina: “Eigenlijk wel, al zien mensen dat vaak niet meteen aan mij. Ik ben vrij bescheiden van aard, sta niet snel meteen vooraan in een groep. Pas als ik me ergens op mijn plek voel, durf ik die drive bloot te geven. Toen ik afstudeerde en mijn docente mij googlede om iets over me te kunnen vertellen, ging er een wereld voor haar open. Op school was ik altijd stilletjes en bescheiden, maar daarbuiten had ik inmiddels in tal van verenigingen in Bergen op Zoom mijn plek veroverd. Zij had daar geen idee van, vertelde ze me later.”

Hoe kan het dat je ondanks die bescheidenheid toch het podium opzocht?

Jorina: “Toen ik op de middelbare school zat en hoorde dat er op school een musical werd opgezet, wilde ik daar dolgraag aan meedoen. Dansen vond ik altijd al fantastisch om te doen, dat was een grote passie van me. Maar meedoen aan deze musical betekende dat ik naast dansen ineens ook moest gaan zingen. Dat was eerlijk gezegd helemaal niet mijn ding, dacht ik. Toch deed ik auditie en mocht ik meespelen. Jarenlang dacht ik dat dat zingen niet zo aan mij besteed was, totdat ik bij de Bergse musicalvereniging de BOV auditie deed voor de productie van I’ve got The music in me. Ik moest voor die auditie een ontzettend moeilijk nummer zingen en dacht wederom dat ik daar niet heel sterk in was. Maar toen ik klaar was, waren de vier mensen die tegenover me zaten stil. Niemand wist wat te zeggen. Blijkbaar was het prachtig wat ik zojuist gezongen had, zonder dat ik dat zelf echt besefte. Gek, he? Voor die productie kreeg ik uiteindelijk een hoofdrol. Pas sinds die auditie heb ik veel meer vertrouwen in mijn zangkunsten.”

Wat doe je inmiddels allemaal hier in Bergen op Zoom?

Jorina: “Bij de andere Bergse musicalvereniging The MusiCompany ben ik actief als choreografe. Dat is tof, daar kan ik echt mijn creatieve ei in kwijt. Verder heb ik met een paar meiden een eigen dansclub opgericht: Wilde Mossels. Elk jaar voeren we een dansshow op waar we het hele jaar door hard aan werken, inmiddels samen met Theatergroep Honger. Ook ben ik dansdocente op het Roncalli, waar ik meewerk aan de Junior Musical Class. En ik run samen met drie andere musicalliefhebbers in Bergen op Zoom het musical bootcampbedrijf Par16, waarmee we jongeren tussen 12 en 18 jaar warm maken voor musical. Dat is tof, want daarmee zorgen we er gelijk ook voor dat er nieuwe aanwas blijft zijn voor de grotere verenigingen in Bergen op Zoom zoals de BOV en MusiCompany.”

Een bewogen leventje dus… Heb je nog ambities voor de toekomst?

Jorina: “Ik ben niet iemand die haar toekomst helemaal heeft uitgestippeld. Alles wat er op mijn pad kwam de afgelopen jaren, is ontstaan uit iets wat ik miste en waarnaar ik op zo’n moment op zoek ging. Voor nu wil ik vooral blijven doen waar mijn hart ligt – dansen en toneel! – en blijven genieten van wat ik doe. Het is niet eenvoudig om te leven van dans en theater en ik word ook zeker niet rijk van alles wat ik doe, maar dat ik gelukkig ben in mijn werk is me zoveel meer waard dan tonnen op de bank.”

Ilion

Op 4, 5 en 6 juli speelt Theatergroep Honger samen met dansgezelschap Wilde Mossels, waar Jorina onderdeel van is, de voorstelling Ilion op de prachtige locatie van Jachthaven Bruijs. Tickets kosten 10,- euro en kunnen hier besteld worden.