Een jubileum als opmaat voor een mooie toekomst

Verhalen / Bedrijven
Chris Paelinck

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Als je er voorbij rijdt, wijst niets op de grootse zaken en dynamiek die zich afspelen achter de twee witte huisjes langs de Steenbergseweg in Halsteren. Eenmaal binnen gaat er een wereld voor je open. Wat een goed georganiseerde drukte, wat een bedrijf! Het jubilerende Pack2Pack geeft een kijkje in de keuken.

Chris Paelinck rijdt iedere dag van zijn woonplaats Gent naar Bergen op Zoom en terug. Met héél veel plezier, verzekert hij. De Chief Executive Officer van het bedrijf is trots. Op het 75-jarige jubileum maar veel meer nog op hoe ‘zijn’ organisatie naam heeft weten te maken als gespecialiseerd leverancier van metalen verpakkingen voor de verf- en foodsector. Twee verschillende werelden, die in ieder geval één ding gemeen hebben: ze hechten grote waarde aan maatwerk en kwaliteit van verpakkingen. Of blikken, zo je wilt.

Mooie cijfers

Of we een blik (alleen figuurlijk) in de productiehallen mogen werpen? Dat mag van Chris, maar eerst vertelt hij het één en ander over Pack2Pack. Een aantal indrukwekkende cijfers bijvoorbeeld, als een perceeloppervlakte van 70.000 vierkante meter, dat voor ruim 80 procent ook actief gebruikt wordt. Over een jaaromzet van 35 miljoen in 2017, terwijl het 3 jaar eerder nog ‘maar’ 27,4 miljoen was. Hij is bovendien blij met het vaste team van 125 mensen, dat geregeld ondersteuning krijgt van 25 uitzendkrachten. “Het gemiddelde dienstverband hier duurt 16 jaar”, vertelt Chris. “Dat is bovengemiddeld lang, mensen hebben het hier gelukkig erg naar hun zin.” En dat geldt zeker ook voor hemzelf. Hij was één van de leden van het managementteam dat in 2014 besloot deze vestiging, toen nog onderdeel van Greif, over te nemen.

De keuze om nog meer gespecialiseerde verpakkingen te gaan maken bleek de juiste. Het bedrijf is alleen maar gegroeid en levert in een straal van 800 kilometer aan afnemers in heel Europa. Over cijfers gesproken: Jaarlijks worden hier ruim 20 miljoen blikken geproduceerd, in afmetingen die variëren van een halve tot wel 30 liter. Gemiddeld verlaat er ieder half uur een volle vrachtwagen het terrein. Ze zijn hier dan ook héél blij met die doorgetrokken A4.

Uitdagend werk

De verpakkingsmarkt is een dynamische wereld, vertelt Chris. Het type klant dat hier terecht komt heeft hoge verwachtingen, van zowel kwaliteit als uitstraling en (voedsel)veiligheid. “We hebben mensen die al vanaf het ontwerp mee kunnen denken”, legt hij uit. “Er zit een enorme hoeveelheid knowhow hier, waar sommige relaties graag gebruik van maken. Omdat ze hier vooral om echt mooie oplossingen vragen is het werk ook zo gevarieerd en uitdagend. Producenten willen blindelings op ons kunnen vertrouwen. Dat een hele verantwoordelijkheid maar die gaan we graag aan.”

Chris Paelinck

Innoveren en milieu

Innoveren is onderdeel van het verbeteren van je dienstverlening, legt Chris uit. Hij vertelt hoe ze zelf een cameracontrolesysteem in een productielijn hebben gebouwd, dat drukwerk scant op mogelijke missers. Daarmee zijn we eindelijk aangekomen bij die kijk in de keuken. Tijd voor de grand tour! In een enorm magazijn worden flinke rollen binnengereden, de basis van de productie. Die worden ernaast in handzame platen gesneden, zo veel mogelijk al op maat. Aan de andere kant van het complex krijgen ze een laklaag en bedrukking, waarna ze in één van de acht productielijnen tot verpakking worden omgevormd. In allerlei vormen en maten, soms met hengsel, dan weer met hersluitbare deksels, bedenk het maar. “Het is een hele duurzame wijze van verpakken”, aldus Chris.