Een jubileum waar meer dan alleen muziek in zit

Verhalen / Bedrijven
Wie

Cees Meijer

Wat

Directeur

Waar

Burgemeester Stulemeijerlaan 3, Bergen op Zoom

Cees Meijer

De ‘meziekschool’ bestaat 150 jaar! Vroeger werd wat we nu kennen als het CKB zo genoemd, in Bergs dialect. Een instituut is het geworden, in de meest positieve zin van het woord: een begrip in de regio en daarbuiten. Het CKB is allesbehalve stoffig. Het swingt, acteert en streetdancet als nooit tevoren.

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

We komen op alle basisscholen, doen mee aan wijkprojecten met woningcorporatie Stadlander, bieden van jong tot oud de meest uiteenlopende cursussen en hebben ook projecten lopen om getalenteerde jonge mensen serieuze kansen te bieden.

Directeur Cees Meijer is trots. Op ‘zijn’ CKB, de leerlingen, de teams voor en achter de schermen. Op een indrukwekkende historie van 150 jaar muziek- en cultuuronderwijs en op mooie plannen. Wat ooit begon als een bij elkaar geraapt koor dat na één feestavond de clubkas er doorheen wist te jagen is een moderne en toekomstgerichte organisatie geworden die op heel veel manieren midden in de samenleving staat.

Toen

Het begon dus met dat zangkoor, ruim 150 jaar geleden. Het was een initiatief van een aantal Bergenaren met veel liefde voor de vrolijke kant van het leven. Zo vrolijk dat al snel alle contributie opgefeest was en de club weer ter ziele ging. Maar er was een zaadje geplant, dat 150 jaar lang alleen maar is blijven groeien. Het gemeentebestuur had meegekregen dat er behoefte was aan iets structureels en dus werd, aan het Sint-Catharinaplein, een muziekschool geopend. Cees Meijer vertelt: “Die is daarna heel wat keren verhuisd en zat onder meer aan de Grote Markt, de Wassenaarstraat en bij het Juvenaat. Iedere keer op een plaats waar meer leerlingen lessen konden volgen. Bij deze stad van stoet en spel hoort cultuuronderwijs als dit. Het versterkt elkaar, geeft ruimte voor wederzijds ontwikkelen en groeien. Ik moet alle stadsbesturen die daarna aan het roer hebben gestaan echt nageven dat ze allemaal inzagen hoe belangrijk dit is.

Ik ben heel trots op dit team, dat de lat heel hoog legt en van alles wat we doen en aanbieden het hoogst haalbare wil maken.

Nu

Inmiddels is het Centrum voor de Kunsten Bergen op Zoom al weer heel wat jaren te vinden aan de Burgemeester Stulemeijerlaan, in de voormalige Wilhelminakazerne. “Maar eigenlijk zitten we overal”, legt Cees uit. “We komen op alle basisscholen, doen mee aan wijkprojecten met woningcorporatie Stadlander, bieden van jong tot oud de meest uiteenlopende cursussen en hebben ook projecten lopen om getalenteerde jonge mensen serieuze kansen te bieden.” Het aanbod is in de loop der decennia natuurlijk steeds gewijzigd, net als trends en tijdbesteding dat doen, maar nog nooit zo breed geweest als nu. Van klassieke muziek tot streetdance en van pop tot beeldende kunst. “Dat willen we in ons jubileumjaar ook allemaal laten zien”, vertelt de directeur enthousiast. “Het wordt volop gevierd, met als slotstuk een groots gala in schouwburg De Maagd. En er komt ook weer een KNA Concours.”

Kunst Na Arbeid is een overblijfsel van gieterij De Holland. Er is toentertijd geld onttrokken uit het faillissement en in een instrumentenfonds gestopt. Ouders en leerlingen konden een renteloze lening aanvragen om een instrument aan te schaffen. Toen daar weinig tot geen gebruik meer van werd gemaakt is besloten er muziekconcoursen voor jeugd mee te gaan organiseren en dit seizoen wordt dat een extra feestelijke editie.

Straks

Bij een jubileum blik je niet alleen terug maar ook vooruit. En het CKB barst van de plannen, meldt Cees. Steeds meer krijgen de kennis en mogelijkheden die de organisatie te bieden heeft ook maatschappelijke functies. Ouderen leven op met muziek, mensen met verstandelijke beperkingen of psychische problemen kunnen zich met muziek of kunst vaak wél uiten, en samen iets spelen of creëren is ook nog eens een prima manier om eenzaamheid tegen te gaan. Een thema dat steeds meer een rol speelt tegenwoordig.

Meijer: “Er ontstaan allerlei samenwerkingen met maatschappelijke organisaties en onze mensen. Dat vraagt best wat aan inzet en flexibiliteit van onze organisatie maar het levert ook veel moois op. Ik ben heel trots op dit team, dat de lat heel hoog legt en van alles wat we doen en aanbieden het hoogst haalbare wil maken. Wij hebben veel zin in de toekomst maar eerst gaan we er een mooi jubileumjaar van maken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief