Kinderen opgelet: ga jij de uitdaging met kunstenaar Iwaz aan?

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Een kunstwerk van 628 vierkante meter op de Grote Markt. Of dat past? Ja, nét! De Bergse kunstenaar Iwaz gaat samen met tientallen kinderen de uitdaging aan. Op 8 september maken zij een groot Europees kunstwerk, waarbij alle landen worden ingekleurd in een stijl passend bij het betreffende land. Iwaz vertelt er meer over…

Hoe kom je op dit… opmerkelijke idee?

Iwaz: “Een tijd terug werd ik gebeld door citymarketing Bergen op Zoom, met de vraag of ik het leuk zou vinden een groot Europees kunstwerk te maken op de Grote Markt. Het thema van het evenement Kunsten in de Monumenten is dit jaar namelijk Europa, en daar wilde citymarketing iets mee. Samen hebben we toen gekeken naar de mogelijkheden en kwamen we hierop uit. Een Europees kunstwerk van 628 vierkante meter, ingeschilderd door kinderen vanaf 8 jaar.”

Een uitdaging, lijkt ons!

Iwaz, lachend: “Vooral qua grootte is het een uitdaging. Dit kunstwerk wordt enorm. Ik ben nu vooral bezig te bedenken hoe ik het overzicht op dit kunstwerk ga krijgen. Pas als je de Peperbus beklimt zie je het totaalplaatje. Misschien moet ik maar eens op zoek naar iemand die daar boven gaat staan en wat foto’s van bovenaf naar mij doorstuurt. Het komt allemaal wel goed. Ik ben juist dol op uitdaging in mijn werk.”

Over je werk gesproken: bijna iedereen die in Bergen op Zoom woont, kent de stijl van Iwaz. Hoe ben je daartoe gekomen?

Iwaz: “Als kind was ik eigenlijk nooit zo creatief. Pas toen ik 12 jaar was en het de hele dag regende, begon ik te tekenen. Ineens ontdekte ik dat ik daar goed in was. En dat ik het leuk vond om te doen. Ik begon met het maken van portretten en startte aan de kunstacademie. Die heb ik niet afgerond, omdat mijn moeder destijds ernstig ziek werd en ik fulltime voor haar ging zorgen. Daarna kreeg ik een baan als accountmanager. Inclusief goed salaris, een auto van de zaak. Maar gelukkig was ik allerminst. Zat ik dan: de hele dag achter de computer, in de file… Ik besloot te gaan reizen. Toen ontdekte ik dat ik meer met mijn passie voor kunst moest gaan doen. Mijn baan zegde ik op. En waar ik tijdens de ziekte van mijn moeder vooral donkere kunst maakte, voelde ik dat het nu tijd werd om vrolijke dingen te doen. En dus ook vrolijk werk te maken.”

Wat zijn voor jou hoogtepunten uit je kunstenaarsleven? Wordt het Europese kunstwerk een nieuw hoogtepunt, denk je?

Iwaz: “Ik doe heel veel verschillende dingen die ik leuk vind. Mensen denken weleens dat ik hele dagen op een zolderkamertje aan het schilderen ben. Integendeel: aan vrij schilderwerk kom ik juist nauwelijks meer toe. Wat ik dan doe? Ik geef workshops aan grote groepen, organiseer kinderfeestjes in mijn atelier waarbij kinderen met verf kunnen gooien, doe veel buurtparticipatieprojecten en heb nu zelfs een eigen schoenenlijn. Als je me vraag wat ik het leukst vind om te doen… Dat vind ik een lastige. Juist die afwisseling heb ik nodig in mijn werk. Dit Europese kunstwerk is weer iets wat ik niet eerder heb gedaan, dus ik heb er veel zin in. Sowieso vind ik met kinderen werken stiekem het allerleukste om te doen, denk ik. Kom maar op met die aanmeldingen!”

Zien we jou ook op 8 september op de Grote Markt? Meld je gauw aan via info@iwaz.nl!

Foto: Nick Franken