Lars van Raaij van LarsKookt: ‘Niets zorgt voor zoveel verbroedering als eten’

Verhalen / Culinair

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Van het laten aanbranden van een ei, naar de Knorr Wereldgerechten, naar… een eigen kookstudio. Het is het bijzondere verhaal van de gedreven Bergenaar Lars van Raaij (40). In september opende hij zijn eigen kookstudio, LarsKookt, waar hij in een sfeervolle setting kookworkshops geeft aan groepen. Wij gingen langs om zijn verhaal te ontrafelen…

Een eigen kookstudio in hartje Bergen op Zoom… Hoe dat zo?

Lars, lachend: “Ja, als je bedenkt waar ik vandaan kom, is dat wel bijzonder. Mijn ouders zijn nooit zoveel met eten bezig geweest. Zij waren dol op Hollandse pot, dus dat aten we vroeger veel. Eigenlijk kon ik voor een half jaar al vooruit denken wat we op welke dag zouden eten thuis. Bij mij was die interesse voor koken er ook lange tijd niet. Pas toen ik voor het eerst ging samenwonen, leerde ik wat koken was. In het begin hing ik nog regelmatig met mijn moeder aan de telefoon om te vragen hoe ik dingen moest doen. Een ei bakken moest ik nog leren, kun je het je voorstellen? Maar ik leerde wel snel dat ik dat hele proces van koken ontzettend leuk vond. Eerst met de pakjes van Knorr, maar al snel besloot ik: dat kan ik zelf beter, zonder die pakjes. Vanaf dat moment is mijn interesse voor eten en koken gegroeid in sneltreinvaart.”

En nu heb je van dat koken zelfs je werk van gemaakt…

Lars: “Klopt! Vijftien jaar lang had ik een goedlopend assurantiekantoor, ook in Bergen op Zoom. Dat liep prima, ik verdiende er lekker mee. Maar of ik het werk echt leuk vond? Nee, dat niet. Die laatste maanden was ik zelfs compleet bore-out. Zo erg dat ik zelfs een mailtje beantwoorden al bijna niet meer voor elkaar kreeg. Mijn bedrijf runde ik in mijn eentje en tegenwoordig gaat alles via de telefoon of mail in dat vakgebied. Ik had nauwelijks echt meer contact met mensen, terwijl ik daar juist zoveel energie van krijg. Ik ben ook dol op het verenigingsleven; hoe drukker mijn sociale agenda, hoe blijer je me ziet. In januari 2018 besloot ik daarom dat het roer om moest in mijn carrière. Ik zegde mijn onderneming op en besloot mijn echte passie te gaan volgen: koken. Met anderen.”

Dapper! Toch een hele verandering in je leven…

Lars: “Absoluut. Mijn leven ziet er nu compleet anders uit dan een jaar geleden. Ik geef nu kookworkshops aan groepen en verzorg de catering voor particulieren of bedrijven. Al maak ik twee keer zoveel uren als in mijn oude werk, ik heb ook twee keer zoveel energie. Dit is zó leuk om te doen! Eindelijk ben ik weer echt in contact met mensen, en ik kan ook nog eens de hele dag met eten bezig zijn.”

En inmiddels zijn dat niet meer de Knorr Wereldgerechten..?

Lars, lachend: “Nee, zeker niet! Ik heb in al die jaren mijn kookkunsten flink ontwikkeld. Dat begon simpel met die pakjes, maar al snel werd ik een volstrekt doorgedraaide hobbykok. In eerdere edities van het festival ProefMei won ik vervolgens drie keer een kookwedstrijd. Elke week keek ik uit naar de vrijdagavond: dan kon ik weer een prachtig driegangenmenu voor mijn vriendin op tafel toveren. Dat was eigenlijk wel een hoogtepunt in mijn week steeds, die vrijdagavond. Dus toen ik na ging denken over waar mijn daadwerkelijke passie ligt, was ik er snel uit. Inmiddels durf ik wel te stellen dat ik goed ben ik wat ik doe. Mijn eigen favoriete gerecht? De langzaam gegaarde buikspek met oosterse marinade. Die laat ik zeventien uur marineren, daarna is ie zo zacht als boter. Prachtig vind ik dat!”

Heb je nog verdere ambities voor de toekomst?

Lars: “Op dit moment ben ik heel blij met wat ik doe en is het prioriteit om eerst alle investeringen die ik heb gedaan terug te verdienen. Daarna wil ik het binnenplaatsje van dit pand verder opknappen. Dat is een super knusse plek voor een vrijdagmiddagborrel in de zomer. Hartje centrum, maar toch in alle rust. En verder ben ik bezig het zaaltje dat bij dit pand zit op te knappen, zodat ik dat kan inzetten voor verjaardagsfeestjes bijvoorbeeld. Wel met lekker eten uiteraard, het is niet voor niets LarsKookt en niet LarsSchenktBier. Aan ambities ligt het in elk geval niet meer, gelukkig. Ik ben ontzettend blij met wat ik nu al heb neergezet en hoop nog veel mensen blij te mogen maken met lekker eten. Niets zorgt immers voor zoveel verbroedering als eten!”