Maarten Rikken: ‘Tegenslagen in het leven geven mij kracht en inspiratie’

Verhalen / Bedrijven

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Hij vindt het geweldig om niet alleen maar cateraar te zijn. Nee, Bergenaar Maarten Rikken (34) wil méér doen dan één ding. En dus denkt hij groots. Deze maand ziet zijn nieuwe bedrijf Roux Collectief Culinair het licht. Ontstaan vanuit creativiteit én door alles wat hij de afgelopen tien jaar meemaakte in het leven. Tijd voor een goed gesprek…

Allereerst: wie is Maarten Rikken?

Maarten, lachend: “Chaos! Nee, zonder gekheid: als ik mezelf moet omschrijven… Ik ben een introvert persoon, sta liever op de achtergrond dan op de voorgrond. En ik ben iemand die graag leert van fouten. In mijn carriere ben ik een paar keer goed op m’n bek gegaan, maar zonder die fouten, die me soms bakken met geld kostten, stond ik niet waar ik nu sta. Dus ik omarm ze. Verder ben ik geboren en getogen in Bergen op Zoom, heb ik de Hotelschool gevolgd en daarna een studie International Event Management. Na mijn studies heb ik vijf jaar in Amsterdam gewoond, waar ik via via in het filmwereldje belandde. Maar op den duur kwam ik erachter dat als je zoveel werkt als ik daar deed, Amsterdam uiteindelijk ook maar een dorp is. Dan zit je zo in je koker. Dus ik besloot terug te keren naar Bergen op Zoom, de stad die ik goed kende en waar ik nog altijd veel vrienden had.”

En toen dacht je: ik ga in Bergen op Zoom mijn eigen culinaire bedrijf opzetten?

Maarten: “Door mijn ervaring met het filmwereldje in Amsterdam wist ik hoe het was om dingen te produceren, dus daar begon ik ook in Bergen op Zoom mee. Ik hielp mee bij het opzetten van Bergse evenementen en rolde via via overal in. Al snel dacht ik: dat kan ik zelf ook. Zo ontstond Het Creatie Depot, mijn eigen onderneming waarmee ik horecaconcepten help in hun marketing en communicatie. Maar het werd binnen no time meer dan dat, zeg maar gerust veel meer. Ik bedacht de Backyard Grill, waarmee ik complete barbecues verzorg aan huis. Ik zette samen met drie compagnons, de familie Wattimena, het succesvolle foodevent de Foodstoet in Bergen op Zoom op. Bedacht een bezorgservice gericht op nacho’s… Ineens had ik allerlei verschillende bedrijven.”

En nu nóg een nieuw bedrijf?

Maarten: “Eigenlijk miste ik op den duur de focus in mijn leven. Ik deed zoveel verschillende dingen, allemaal onder een verschillende noemer. Het werd tijd om een nieuwe weg in te slaan. Met Roux Collectief Culinair heb ik een bedrijf opgezet waarbinnen al mijn verschillende werkzaamheden vallen. Alles gericht op het culinaire, maar niet enkel catering of marketing. Ook evenementen en andere creatieve foodconcepten pak ik met liefde aan binnen deze nieuwe onderneming. Zo zal Roux Collectief Culinair met de Vastenavend een eigen bezorgservice aanbieden onder de naam Berregse BoereBòòjem. Met al het eten waar trouwe vastenavendvierders van houden: van stamppotten tot soep en complete vastenavendboxen voor het hele weekend, Schrobbelèrdesserts, proviand voor tijdens het dweilen en nog veel meer. Tijdens 11-11 heb ik hiervoor een soort pilot gedraaid bij vrienden en familie. Dat viel zo goed, dat ik alle geloof heb in het succes van deze formule. De trouwe cultuur die er in Bergen op Zoom heerst, maakt dat dit soort concepten goed werken. In Amsterdam moet je met zoiets niet aankomen.”

Slim bedacht! Werkt dat creatieve brein van jou altijd moeiteloos?

Maarten: “Eigenlijk… wel, ja. Met het bedenken van creatieve concepten heb ik nooit veel moeite gehad. Ik vind het juist heerlijk om het ene na het andere idee uit mijn mouw te schudden. Ik denk dat ik al voor meer dan 50 bedrijven namen heb bedacht. Supertof vind ik dat. Voor Roux razen de ideeën ook constant door mijn hoofd. Een ander iets wat we met Roux in 2019 gaan doen, is het opzetten van kleine, intieme foodevents in Bergen op Zoom. Met maximaal 150 kaarten, waarbij culinaire beleving voorop staat.”

Vind je het niet spannend om dit soort nieuwe dingen op te zetten?

Maarten: “Nee. Ik weet heel goed dat veel ideeën ook niet werken, maar van de tien ideeën hoeft er maar één voltreffer tussen te zitten en je bent goed op weg. Daar komt dan mijn perfectionisme wel weer goed van pas. Ik wil elk idee dat ik aanpak tot in de puntjes perfect uitwerken, soms iets té. Dat perfectionisme zit een beetje in onze familie.” Na een korte stilte: “Als we het hebben over té perfectionistisch willen leven… Dat was mijn zus, Monika. Zij kon met haar overperfectionsime niet leven en is twee jaar geleden uit het leven gestapt. Natuurlijk mis ik haar nog altijd, maar ik besef ook: dit is het leven. Het verlies van Monika is bitter, maar geeft me ook nieuwe kracht om te knallen, om alles uit mezelf te halen. Als je dit soort heftige dingen meemaakt in het leven, ga je nieuwe ideeën en kansen zien. En wanneer je ziet hoe krachtig mijn ouders, nichtje, neefje en mijn andere zus en familie doorpakken, dan kan je daar alleen maar enorm trots op zijn en hetzelfde doen. Hoe mijn toekomst eruit ziet weet ik niet en dat vind ik heerlijk. Voor nu ga ik vol energie aan de slag met Roux. Halverwege december vindt de eerste wintereditie van de Foodstoet plaats, wat ook weer te gek én spannend is. Dit zal voor mij tevens de laatste Foodstoet zijn. Ik vertrouw erop dat de familie Wattimena de Foodstoet nog jaar na jaar uit zal bouwen en door zal zetten. Wat de toekomst later nog voor mij brengt, zien we later wel, maar de juiste richting is gevonden.”