Marianne Gabriels-Apers (65) maakt droom waar: een eigen bedrijf

Verhalen / Bedrijven

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

,,Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer”, vond Marianne Gabriels-Apers. In coronatijd besloot ze haar baan op te zeggen en haar eigen bedrijf te starten.

Marianne was 27 jaar creativiteitsbegeleidster bij wijkcentrum De Korenaere (vroeger Ons Bergen). Maar ze liep al een tijdje rond met de vraag, of ze het eigenlijk nog wel leuk vond. ,,Na 27 jaar was de uitdaging er wel een beetje af.” Tijdens de coronacrisis lag de club stil en Marianne verwacht niet dat het voor januari volgend jaar weer opstart. ,,Je kunt iemand niet leren solderen op anderhalve meter afstand. Dus stel dat ik in januari weer zou beginnen, in maart word ik 66 en kan ik met pensioen. Voor die paar maanden is het de moeite niet meer.” Ze besloot te stoppen en iets nieuws te beginnen: een eigen bedrijfje. ,,Dat heb ik altijd al gewild. En beter nu, dan dat ik straks 70 ben.”

Op zolder en in haar tuinhuisje is ze inmiddels aan de slag voor Atelier Apers. Zorgen voor een voorraadje. Ze werkt hoofdzakelijk met glas (de Tiffany-techniek) en beeldhouwen. Bovendien maakt ze mondkapjes. ,,Van huis uit ben ik costumière, dus voor mij is het niet zoveel werk. Rijk hoef ik er niet van te worden, maar het is fijn om iets te kunnen doen om te helpen.” Als ze een voorraadje heeft liggen, gaat ze op zoek naar een winkel of galerie om haar werk te kunnen plaatsen.

Leuk bezig

Ze schreef zich netjes in bij de Kamer van Koophandel. ,,Moest ik een categorie noemen waar mijn bedrijf in valt. We kwamen er niet uit. Kunst? Ja, dat is het wel geworden maar zo voelt het voor mij niet. Meer een categorie leuk-bezig-zijn.” Ze maakt beelden van steen en sieraden, suncatchers en raamhangers van glas. Ook typisch Bergse figuren, zoals de Peperbus, een krab, de geit, de borgerij en de Bergse reuzen. ,,Ik ben zelfs een keer gevraagd om een Tullepetaon te maken. Daar moest ik wel even over nadenken”, lacht ze.

Restauraties

Behalve haar eigen bedrijf is ze ook vrijwilliger bij het Markiezenhof. Daar restaureert ze textiel, zoals gordijnen of hemelbedden. ,,Dat is zo’n fijn werk, dat wil ik zeker niet missen!” Dit is haar werk:

Kijk voor meer informatie op www.atelier-apers.nl.