Merijn Oerlemans: ‘Mijn grootste droom? Een rol in een grote musical bemachtigen’

Verhalen / Erfgoed & Cultuur
Merijn Oerlamans uit Bergen op Zoom

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Hij is pas 19 jaar oud, maar speelt al in een landelijke theaterproductie: Bella Italia. De komende drie maanden reist Bergenaar Merijn Oerlemans met deze theatershow het land door om mensen te vermaken. Precies wat hij het liefste doet. We spraken met hem in theater De Maagd, daar waar het voor hem allemaal begon. Merijn: “Of ik besef ik wat allemaal al bereikt heb? Eigenlijk niet echt…”

Merijn groeide op in Bergen op Zoom, met liefdevolle ouders en twee oudere broers. Een beetje een vreemde eend in dit gezin is hij wel; als enige heeft hij de liefde voor het toneel gevonden. Maar gesteund wordt hij door dik en dun. Merijn: “Op de middelbare school zeiden mijn ouders zelfs: Merijn, ga het vmbo doen in plaats van de havo. Dat geeft je meer ruimte voor het toneel. Niet alle ouders zouden er zo instaan, denk ik. Die steun is heel fijn als je zulke gekke dingen – om het zo maar even te noemen – doet als ik.” Als we praten over zijn ouders begint Merijn te lachen. “Mijn moeder is zelfs zó begaan met mij en mijn bezigheden, dat ze het liefst iedereen met wie ik werk toevoegt op Facebook. Toen ik auditie deed voor Bella Italia, zei de man tegenover mij: ‘deze vrouw, is dat je moeder?’. Heel even dacht ik: ‘o nee toch…’, maar eigenlijk is het ook wel lief, besef ik nu. Ze laat me inmiddels wel wat meer los, hoor.”

De goed gestemde Bergenaar ontdekte zijn liefde voor toneel echter al jaren geleden, in groep 3 van de basisschool. “Ik mocht een toneelstukje opvoeren en mijn juf was zó enthousiast. Ze vroeg me of ik datzelfde toneelstukje niet voor de hele onderbouw wilde doen. Eigenlijk is zij het geweest die mijn liefde voor toneel heeft aangewakkerd. Daarna heb ik zo ongeveer alle toneelclubjes in Bergen op Zoom wel gehad. Van de halloweentocht in Het Vierkantje tot de grotere BOV. Wat is zo mooi vind aan het toneel? Dat je mensen heel even uit het echte leven kunt weghalen en kunt meenemen in onze fantasiewereld.”

Na de auditie zeiden ze tegen me: ‘Kun je na afloop nog even langskomen?’. Ik dacht meteen: shit, heb ik weer wat stoms gedaan hoor

Gesproken over hoogtepunten, hoeft Merijn niet lang na te denken: “Met de BOV naar de Amateur Musical Award in theater DeLaMar in Amsterdam. Dat we daar mochten staan was fantastisch! Maar ook dat ik de hoofdrol kreeg in Petticoat, de musical van de BOV in 2016, was ontzettend bijzonder. Ik weet nog dat ik als 16-jarig ventje auditie kwam doen. Na de auditie zeiden ze tegen me: ‘Kun je na afloop nog even langskomen?’. Ik dacht meteen: shit, heb ik weer wat stoms gedaan hoor. Maar ze wilden me meedelen dat ik de hoofdrol kreeg. Bizar! Voor mijn gevoel had ik nog nooit een noot echt goed gezongen, ik deed altijd maar wat. Maar blijkbaar was het goed genoeg.”

Voor nu is Merijn druk met de tour van Bella Italia. Weer een compleet nieuwe uitdaging, want zijn Italiaans was niet al te best… “De uitspraak van het Italiaans is verdomd lastig”, lacht hij. “Best een uitdaging als je nummers van Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli en andere Italiaanse artiesten ten gehore moet brengen. Zelfs na honderd keer oefenen sprak ik zinnen nog fout uit. Wel een leuke uitdaging overigens! De sfeer onderling is fantastisch. En ik leer weer intens veel van deze productie.”

Het is best een uitdaging om nummers van Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli en andere Italiaanse artiesten ten gehore te brengen

Hoewel Merijn al veel heeft bereikt – hij produceerde ook nog het programma Kids Top 20 op NPO 3 – heeft hij nog genoeg dromen. “Mijn grootste droom? Een rol in een grote musical bemachtigen. Of dat lukt weet ik niet, het is een lastig wereld. Er zijn zoveel talenten in Nederland en zoveel mensen willen dit. Voor nu pak ik gewoon alle kansen die op mijn pad komen. Liever een kans teveel aangegrepen die uiteindelijk mislukt, dan achteraf zeggen: had ik maar…”

Op 12 april speelt Bella Italia in ons eigen Bergse theater De Maagd. Voor meer informatie en kaarten, klik hier.