Monumenten

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Bergen op Zoom is met ruim 800 jaar geschiedenis een levend monument. Vele veldslagen vonden hier plaats. Meer dan 800 monumenten, waarvan er ruim 200 op de rijksmonumentenlijst staan, leveren het bewijs voor dit bewogen verleden. Wij hebben er een aantal voor je uitgelicht.

Peperbus

De 62 meter hoge kerktoren van de Sint Gertrudiskerk staat in de regio beter bekend als ‘De Peperbus’. Wanneer je de 183 treden beklimt, is een prachtig uitzicht over de stad je beloning. Op 35 meter hoogte hangt het carillon met maar liefst 48 klokken. In de zomer geeft de stadsbeiaardier regelmatig ‘concerten’. Tijdens de ‘Vastenavend’- zoals carnaval hier wordt genoemd – krijgt ‘De Peperbus’ een gezicht en armen en wordt aangekleed met een heuse boerenkiel. Tijdens kindervastenavend spreekt hij de ‘krabbetjes’ trots toe.

St. Gertrudiskerk

Een kerk met een veelbewogen geschiedenis. Bij binnenkomst valt niet alleen het vierkante kerkschip, maar ook de indrukwekkende inrichting op. Bewonder de zes meter hoge grafmonumenten van beroemde beeldhouwers en het gedenkteken boven het graf van de markiezen en hun familie. Ook een groot aantal kunstwerken, vier monumentale orgels en biechtstoelen uit de zeventiende eeuw met prachtig Mechels houtsnijwerk, maken een bezoek aan deze kerk meer dan waard.

De Sint Gertrudiskerk en de Peperbus behoren tot de monumenten van Bergen op Zoom
Sint-Gertrudiskerk en Peperbus
Het Oude Stadhuis behoort tot de prachtige monumenten van Bergen op Zoom
Oude Stadhuis
Bezoekers in de Gevangenpoort: één van de monumenten van Bergen op Zoom
Gevangenpoort

Gevangenpoort

De Gevangenpoort, ofwel Lievevrouwepoort, is het oudste monument van Bergen op Zoom. Het dateert uit de veertiende eeuw en is het enige restant van de stadsmuur. De poort fungeerde in totaal 450 jaar (tot 1932) als gevangenis. Daarna werd het een gemeentemuseum en diende zelfs als bibliotheek. Onlangs is het gerestaureerd en opnieuw ingericht. Ook heeft het een spannend, interactief en uitdagend spel erbij gekregen; Escape The Gate.

Het Stadhuis

Het Stadhuis is een samenvoeging van drie afzonderlijke panden. In 1611 kreeg het stadhuis een nieuwe voorgevel, opgetrokken uit Gobertangesteen. De spreuk op de gevel ‘Mille Periculis Supersum’ – duizend gevaren kom ik te boven – herinnert aan de rol van de stad in de Tachtigjarige Oorlog. Het Stadhuis wordt tegenwoordig gebruikt voor raads- en commissievergaderingen, congressen en er wordt nog steeds getrouwd.

Ravelijn Op den Zoom

De vesting ‘Het Ravelijn’ is een ontwerp van Menno van Coehoorn en dateert uit 1702. Het eiland wordt omringd door aarden wallen en stenen muren en is door een gracht met water omgeven. Het Ravelijn heeft kijk- en schietspleten en drie kanon kelders. Dit laatste restant van het uitgebreide vestingstelsel bleek een ingenieus staaltje werk. Niet te trotseren, dacht men toen. Het kreeg daarom de bijnaam ‘La Pucelle’ (De Maagd). Helaas werd in 1747 Bergen op Zoom toch door Franse troepen ingenomen.

Synagoge

De synagoge uit 1832 is een ingetogen gebouw, opgetrokken in classicistische stijl. De middeleeuwse kelders met het mikwe (het rituele bad), het waterbassin en de twee waterputten behoren tot de mooiste in Nederland. Op de vrouwengalerij vind je een aantal originele documenten van Walter Süskind. Hij is een Joodse verzetsheld die honderden Joodse kinderen uit de crèche van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam wist te redden. De Synagoge is sinds 1975 een monument voor de vermoorde Joodse burgers. De spreuk op de daklijst ‘Door Milddadigheid van den beste Koning 5593’ verwijst naar de gift van koning Willem I.

De Grebbe

Na Parijs en Antwerpen is het nu ook mogelijk het voormalige riool de Grebbe bezoeken. De Grebbe is een gerestaureerde watergang en stadsriool. Het verbindt de historische stad met het omliggende water en is een uniek ondergronds monument. Je zal er geen afvalwater meer in aantreffen want dat wordt via een modern systeem afgevoerd. In de Grebbe komt nog wel regenwater terecht, daarom is die bij zware regenval niet toegankelijk.

Binnen kijken?

De Synagoge, Gevangenpoort, Stadhuis, Sint Gertrudiskerk en de Peperbus kun je van mei t/m oktober bezoeken. Van dinsdag t/m zondag ben je welkom tussen 13.00 en 16.30 uur. Gidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten leiden je graag rond. Groepen kunnen op afspraak met VVV Brabantse Wal de monumenten ook buiten genoemde tijden bezoeken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief